Zbohom zbraniam - Ernest Hemingway

Zbohom zbraniam - Ernest Hemingway 

Frederik Henry(Hamingway) - americký dôstojník, ktorý sa dobrovoľne prihlásil do talianskej armády k ambulančnej jednotke. Svoju službu si plní v presvedčení, že táto vojna sa ho nijako nedotýka. Je priateľský a má mnoho známych. Pri odchode do Švajčiarska uzavrie „separátny mier“ čo je znak toho, že začína dospievať.

Catherine Berkleyová - mladá anglická ošetrovateľka, ktorá sa v taliansku zoznámi s Frederikom. Najskôr je k nemu ľahostajná a časom mu sama vyzná lásku. Je mu verná a oddaná. Je ochotná vzdať sa všetkého svojej práce aj priateľky.

Helen Furgasnová: Škótska ošetrovateľka, ktorá viackrát vystupuje do popredia ako ochrankyňa Catherine. Potom si uvedomuje, že sa majú radi a dáva im požehnanie.

Poručík Rinaldi: Henryho priateľ a spolubývajúci v Gorizii. Pracuje ako armádny lekár. Neustále si Henryho doberá. Vždy si s ním rád vypije za fľašku vína alebo mu požičia peniaze. Rozdeľuje ich až neorganizovaný ústup vojska, keď strácajú kontakt.

Kurát: mladý, hanblivý a nábožensky presvedčený, preto si z neho v jedálni uťahovali všetci dôstojníci. Jediný, kto si ho nedoberal a rád sa s ním zhováral bol Henry.

Dej:

Príbeh sa začína na fronte v talianskych horách, v okolí mestečka Gorizia, kde je aj Frederik Henry ako šofér ambulančnej jednotky. Stretne tam mnoho priateľov a jedným z nich je aj mladý Talianky chirurg Rinaldy. Ten ho zoznámi s Catherine, s ktorou sa predtým stretával on a aj Helen Fergusonovou Catherininou priateľkou. Henry a Catherin sa začnú spolu stretávať a postupne si začnú dôverovať a zblížia sa natoľko, že sa do seba zaľúbia.

Vo vojne je však Henry ťažko ranený na nohe, keď blízko k priekope kde sa ukrýval s priateľmi padol nepriatelský granát. Najskôr sa dostane do poľnej nemocnice. Odtiaľto ho prevezú do nemocnice v Miláne. Po istom čase tam za nim príde aj Catherin a vzorne sa oňho stará. Veľmi často si berie nočne služby aby s nim v noci mohla byť. Henry medzi tým podstúpi operáciu, počas ktorej z nohy vytiahnu kúsky z granátu. Začne s rehabiláticiou a vďake nej spolu s Catherin bližšie spoznávajú Miláno. Sú spolu šťastný.

Po dlhom lete, ktoré spolu strávia sa Henry musí opäť vrátiť na front. Catherin ostáva pracovať v Miláne a zároveň sa rozhodne postarať aj o dieťa, ktoré čaká s Henrym. Po návrate na front sa stretne so starými priateľmi a s pesimistickou náladou, ktorá je zapríčinená neúspechmi na bojovom poli. Po prelome severného frontu sa musí dať celá armáda na ústup. Počas ústupu sa s autami snažia nájsť kratšiu cestu a dostavajú sa do problémov.

Z neúspechu vinia najmä dôstojníkov a preto ich začnú zabíjať. Henrymu sa podarí ujsť skokom do rieky. Dostane sa do Milána a tam nasadne na vlak , ktorý ide do mestečka kde je aj Catherine. Tu sa spolu stretnú a istý čas strávia v hotely blízko jazera. Sú nútení utiecť do švajčiarska, pretože na Henryho bol vydaný zatykač. V noci im čašník z hotela požičia čln a im sa v nepriaznivom počasí podarí prejsť až do švajčiarska. Vychutnávajú si jeho krásy. No nie dlho.

Chytí ich švajčiarska polícia a chce ich deportovať späť do Talianska kam už nemôžu vrátiť. Nakoniec, po dlhom prehovarní miestnej polície im podarí ostať. Odchádzajú do malého mestečka Montreux. Tu bývajú v horách v chate u staršieho manželského páru. Prežijú tu zimu a na jar sa vrátia do mesta.

Bývajú v hoteli. Chodili na rôzne výlety a žili z úpisov, ktoré Henrymu posielala jeho rodina z Ameriky. Raz v noci sa Henry zobudí a zistí že Catherin sa začali pôrodné bolesti dá si zavolať koč a odvedie ju do nemocnice. Pôrod trvá velmi dlho. Nakoniec dieťa privedú na svet cisárskym rezom. Je to chlapček no narodí sa mŕtvy.

Catherine operáciu prežije, nie je na tom najlepšie. Celý príbeh sa konči smrťou Catherin, ktorá zomrie na silné krvácanie.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/4490-zbohom-zbraniam-ernest-hemingway/