William Shakespeare Hamlet

Hamlet - William shakespeare

Dráma:
-  Základný lit.druh
-  Vznikla v Grécku
-  Vyvinula sa z dialógu medzi hercom a zborom
-  Žánre: tragédia,komédia a činohra

Jej základné vlastnosti sú:
Dialogická forma, dialóg musí byť dramatický, prostredníctvom neho sa vytvárajú charaktery postáv
Dramatický konflikt,kt.vyvoláva napätie

Charakteristické znaky
: dejovosť,prít. čas,akčnosť,dynamické motívy,hovorovosť,obraznosť

Kompozícia drámy:

-  Vonkajšia: dejstvá,scény (výmena osôb),a výstupy (zmena počtu osôb)
-  Vnútorná:
1.  úvod-expozícia
2.  zápetka-kolízia
3.  vyvrcholeni-kríza
4.  dejový obrat-peripetia
5.  rozuzlenie-katastrofa
 
Životopis:
Bol to významný anglický spisovateľ a dramatik, ktorý sa narodil v „srdci Anglicka“, v Stratforde,v apríli 1564 a † 23. apríl 1616 v  Stratford-upon-Avon.Jeho otec bol považovaný za významného muža. V osemnástich sa oženil s Anne Hathwayovou, s ktorou mal tri deti:Susannu,a dvojčatá Hamnet a Judith..Pracoval ako herec no úspešnější bol však v kariére dramatika. Okrem toho sa venoval písaniu poém a sonetov. Sonety sú čiastočne adresované tajomnej žene, tzv. čiernej dáme, a čiastočne neznámemu mužovi.

Posledné roky svojho života Shakespeare strávil v rodnom Stratforde. Zomrel vo veku 52 rokov, 23. apríla (v predpokladaný deň jeho narodenia) v roku 1616. Na posledné štyri roky života sa Shakespeare utiahol späť do Stratfordu, nevie sa čo bolo príčinou smrti, dohady hovoria, že tažká choroba alebo je možné že bol otrávený. Isté je len to že svoju smrť očakával, pretože zomrel krátko po nadiktovaní testamentu. Jeho kolegovia herci a dramatici z Londýna sedem rokov po jeho smrti (1623) publikovali vyše 900-stranové súborné vydanie jeho hier (36 hier) a neskorší vydavatelia do tzv. shakespearovského kánonu pridali ešte jednu, resp. tri ďalšie hry. Vďaka súbornému vydaniu z roku 1623 sa jeho dielo zachovalo do dnešných čias. Shakespeare je pochovaný v oltárišti kostola Holy Trinity Church v mestečku Stratford-upon-Avon. Shakespearové hry sa všeobecne považujú za jedny z najlepších hier v anglickom jazyku a západnej literatúry. Písal najmä tragédie, historické hry, komédie a romance, ktoré boli preložené do takmer všetkých svetových jazykov.
 
Shakespearové hry sú zaraďované do troch období:ranné obdobie, stredné a neskoré obdobie.
Známe diela:

- Tragédie: Rómeo a Júlia,Macbeth, Hamlet,Othello, Kráľ Lear, Antonius a Kleopatra..
- Komedie: Dvaja šľachtici z Verony,Veselé panie windsdorské,Oko za oko, Komédia omylov, Mnoho kriku pre nič, Skrotenie zlej ženy, Sen noci svätojánskej,..
- Hry: Búrka, Cymbelin,Zimná rozprávka, Dvaja vznešení príbuzní, Perikles,kráľ tyrský…
- Hry historické.Kráľ Ján, Richard II.,Henry IV.,V.,VI.,VIII.,Richard III.

Vraví sa, že Shakespeare si sám napísal i epitaf na svoj pomník:
"Drahý priateľu, pre Kristove rany, nevykop
nikdy piesok, ktorý skrýva tento hrob.
Kto tento hrob zachová, nech Boh ho omilostí,
a nech je preklínaný, kto pohne mojou kostrou."

Hamlet
Literárny druh: dráma
Literárny žáner: tragédia
Hl. myšlienka: ,, Žiadny čin neostane nepotrestaný,,
Téma: Tragédia dánskej vládnucej rodiny
Postavy: Hamlet, Claudius(dánsky kráľ), Gertrúda(dánska kráľovná), Polonius(hlavný kráľovský radca), Ofélia a Laertes(Poloniove deti), Horatio(Hamletov priateľ), Rosencrantz, Guildenstern(Hamletovi spolužiaci), Duch Hamletovho otca,Marcellus, Barnardo, Francisco(členovia stráže), Fortibranos(nórsky princ), Dvaja hrobáriAnglickí poslovia, šľachtici -dvorné dámy, vojaci, námorníci, posol a sprievod, štyria alebo piati herci, kňaz, šľachtic.
 
Dráma Hamlet patrí k najznámejším divadelným hrám na svete a súčasne ju radíme k reprezentatívnym dielam svojho obdobia. Všetky Shakespearove tragédie sú svojím pesimizmom polplatné baroku. Sú temné, nabité tragikou, pocitmi márnosti a nezmyselnosti všetkého.

O hre Hamlet možno hovoriť ako o renesančnej psychologickej dráme mladého človeka, ktorej dej je založený na motíve vraždy a pomsty. Námet k Hamletovi čerpal Shakespeare zo stredovekých kroník, dej sa odohráva na starom hrade Elsinor, ale v mnohých filozofických úvahách, najmä princa Hamleta, mohol každý Angličan, autorov súčasník, nájsť paralelu s prítomnou realitou. Hra je spočiatku osobnou tragédiou dánskeho princa Hamleta, ktorý chce pomstiť otcovu smrť, lebo na jednej strane trpí pocitom nespravodlivosti, na druhej strane váha, či je on ten pravý, kto môže napraviť krivdu a potrestať vraha. Neodváži sa zasiahnuť skôr, kým sa nepresvedčí, že jeho podozrenie je správne.

Hamlet je tragédia v piatich dejstvách. Dej sa odohráva v Dánsku.

Obsah Hamleta:
Hamlet je dánský princ. Jeho matka, Gertrúda, si hneď po smrti jeho otca vzala brata kráľa Hamleta, Claudia. To v Hamletovi vyvolalo pohoršenie. V noci sa na hradbách objavuje duch jeho otca. Duch Hamletovi povedal, že je skutočne jeho otcom a že ho zavraždil jeho brat Claudius. Hamlet chcel svojeho otca pomstíť, no nemal žiadne dôkazy. Tak uspoiadal divadelné predstavenie, kde herci zahrali scénu, v ktorej herec kráľ zabil svojho brata, aby sa dostal k moci. Claudia to rozhnevalo a v polke predstavenia odišiel. Teraz mal Hamlet pádný dôkaz,s ktorým išiel aj za svojou matkou,a zabil Polonia, prečo bol za túto nechcenú vraždu vyhostený do Británie,kde ho mali po príchode popraviť na príkaz kráľa,ktorý už vedel,že Hamlet už vie,že vykonal bratrovraždu. Na ceste sa však dostal na pirátsku loď, ktorá ho zaviezla späťdo Dánska.Keď sa vráti,rozpráva sa s hrobármi,ktorí kopú hrob Ofélii,o čom však Hamlet nevie,a nevie ani o pomste,pre ktorú sa vrátil Leartes.Claudio sa spolčí s Leartom aby spolu zabili Hamleta. Claudio naviedol Learta, aby v súboji,porazil Hamleta. Leart, s tým súhlasí a dá si jed na hrot svojho meča. Behem boje Leart Hamleta ranil, avšak po chvíli súboja si  vymenili meče a Hamlet ranil Learta, čím boli obidvaja otrávení. V tom momente zomiera aj kráľovná, ktorá sa napila nápoja, čo pre istotu nachystal Claudius pre Hamleta,keby sa nepodaril prvý plán. Keď otrávený Leart umiera, všetko Hamletovi povedal, a Hamlet, ktorý zistil, že za toto všetko môže Claudius, ho z posledných síl prebodol a pomstil tak svojho otca. V tom jako ležali na zemi 4 mŕtvoly,vošiel princ Fortinbras,ktorému bolo Dánsko bez kráľa zverené.

Úlohy:
- Ako vníma Hamlet nový vzťah matky, a čo si myslí o svojom strýkovi?
- Charakterizujte hlavnú postavu!
- O čom hovorí ukážka?
- Určte rým v ukážke: To ma volá osud a stuhol vo mne zrazu každý nerv,     svaly mám jako na skok pripravený lev.

Stále ma volá.Pustite ma, páni,
Inak sa duchmi stanete vy sami.

- Kto otrávil kráľovnú,Hamleta,Learta,a ako zomrel kráľ?
- Kde sa odohráva tento príbeh?
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/4504-william-shakespeare-hamlet/