Zóny pre každého študenta

Pygmalion - George Bernard Shaw

George Bernard Shaw -  Pygmalion
 
George Bernard Shaw  (* 26. júl 1856 Dublin  – † 2. november 1950 Ayot St. Lawrence), bol anglický dramatik a esejista írskeho pôvodu a nositeľ Nobelovej ceny za literatúru v roku 1925. Je považovaný za zakladateľa modernej anglickej drámy.
Narodil sa v Dubline v nie veľmi zámožnej rodine. Keď mal asi 20 rokov, prišiel do Londýna a venoval sa žurnalistike. Vzdelanie získal ako samouk hlavne čítaním v knižnici Britského múzea. V 70. rokoch 19. storočia začal pracovať na svojej spisovateľskej kariére.

Shaw bol presvedčený, že moderná dráma má kritizovať život, preto písal historické hry, založené na ironizovaní meštianstva, mravného úpadku a obmedzenosti celej spoločenskej vrstvy. Bol majstrom kresby charakteru a svojim postavám vkladal do úst štipľavé a veľmi kritické slová proti meštiackej morálke. Jeho najsilnejšou zbraňou bol vtip, paradox, irónia, ba až sarkazmus, ktorými dialógy jeho hier prekypujú. 

V 1898 sa oženil s írskou dedičkou, Charlotte Payneovou-Townshend. V tom istom roku uviedli aj jeho prvú úspešnú drámu Candida. Povzbudený úspechom pokračoval sériou klasických komédií - drám, vrátane diel  PekelníkMuž budúcnostiŽivnosť pani WarrenovejČlovek a nadčlovekCézar a KleopatraMajor BarbaraAndrocles a lev, a Pygmalion. Po prvej svetovej vojne, v ktorej zastával sporné názory, uviedol vážnejšie drámy vrátane diel Dom zlomených sŕdc a Svätá Jana (1923).

Zomrel ako 94-ročný zámožný a známy človek a zanechal nadáciu pre toho, komu sa podarí zreformovať anglický pravopis. Jeho hry sa dodnes uvádzajú na mnohých svetových javiskách, populárny je aj u nás.

PYGMALIÓN: Pravdepodobne jeho najlepšie a najúspešnejšie dielo. Podľa neho vznikol úspešný muzikál F.Loewa – My Fair Lady, Námet čerpal z Ovídiovej epickej skladby Premeny.  V Ovidiovom príbehu Pygmalion vytvoril sochu nádherného dievčaťa, do ktorej sa zaľúbil a pod čarom lásky socha ožila.
 
Literárny druh: dráma
Literárny žáner: sociálno – kritická divadelná hra (vyznačuje sa duchaplným vtipom a iróniou)
Literárne obdobie: svetová medzivojnová literatúra, tzv. Stratená generácia:
autobiograf. prvky, pesimizmus, skepsa, beznádej
hrdina je poznačený pádom ilúzii a hodnôt

zabudnutie v alkohole

dvojtvárny hrdina – nič sa mu v živote nedarí

silou vôle prekonáva sám seba → aktívny

motív smrti
 
Téma: Snaha profesora urobiť z nevzdelanej kvetinárky dámu
Idea: Šťastie človeka neovplyvňuje spoločenská vrstva, ale skôr charaktery ľudí, medzi ktorými sa pohybujeme. Ironický pohľad na spoločnosť, ktorá sa dá ľahko oklamať pôvodom človeka a súdi ho podľa oblečenia a vyjadrovania.
 
Čas a priestor: 20. st., Londýn
 
Postavy:
Henry Higgins - významný profesor fonetiky
plukovník Pickering - odbornik na jazyky a nárečia
Eliza Doolittlová - pouličná predavačka kvetín
Alfred Doolittle - otec Elizy, smetiar
pani Eynsford Hillová - matka Freddyho a Kláry
Freddy Eynsford Hill
Slečna Klára Eynsford Hillová
pani Higginsová - matka Higginsa
pani Pearceová - gazdiná Higginsa
 
Charakteristika postáv:
Eliza Doolittlová  mladé dievča, pekná , macocha a ju vyhodila, býva sama v kutici – v špine, zarába veľmi málo, chodí dotrhaná, neumyť,  pouličná predavačka kvetín, hovorí príšerným anglickým nárečím (tým zaujme Higginsa). Má svoju hrdosť, stále opakuje, že je slušné dievča, slušne vychovaná, hanblivá. Vedela že Higgins nie je typ na ženenie ani muž, ktorému by bola najbližšou a najsilnejšou osobou, nikdy by neprekonala v láske svoje sokyne- jeho matku a fonetiku. Túži po lepšej budúcnosti, sníva, že raz bude vlastniť kvetinárstvo, časom sa z nej stáva silná a rozhodná žena.

Henry Higgins významný profesor fonetiky, ktorá je i jeho - bol zameraný len na svoju fonetiku a na svoje úspechy, v jeho živote akoby city neznamenali nič- zarytý starý mládenec, nezaujíma sa o mladé ženy, obdivoval svoju matku- v spoločnosti sa správal hrubo, no tvrdil, že sa tak správa ku každému a nerobí rozdiely- zábudlivý, Eliza mu všetko pripomínala, kde čo zabudol - neberie ohľad na Elizu a jej city, považuje ju za najväčšiu spodinu spoločnosti a urážku anglického jazyka.

Plukovník Pickering
-  odborník na jazyky, ktorý pricestoval do Londýna z Indie, aby sa zoznámil s Higginsom
-  láskavý, vždy gentleman, starší pán príjemného vojenského vzhľadu
-  nad Elizou drží ochrannú ruku, slušne sa k nej správal už od začiatku narozdiel od Higginsa
 
Pani Higginsová
-  matka Higginsa, často vyčíta synovi nevhodné správanie v spoločnosti
-  Elizu si celkom obľúbi a keď utečie prichýli ju vo svojom dome
 
Pani Pearceová
-  gazdiná Higginsa
-  jediná si robila starosti, čo bude s Elizou po dokončení výuky
 
Alfred Doolittle
-  otec Elizy, smetiar- spokojný so svojim postavením v spoločnosti - peniaze vystačili na biedne živobytie a nejaký alkohol
-  niekoľkokrát ženatý, výborný rečník
 
Freddy Eynsford Hill
-  s Elizou sa zoznámi u pani Higginsovej a zaľúbi sa do nej na prvý pohľad
 
  Kompozícia:
5 dejstiev, dej sa odohráva v Londýne:
1.  Expozícia: stretnutie profesora Higginsa s kvetinárkou
2.  Kolízia: stávka Higginsa a Pickeringa
3.  Kríza: Elizina premena na dámu po 6 mesiacoch, ohúri celú spoločnosť
4.  Peripetia: Eliza nedostane pochvalu ani uznanie, utečie k profesorovej matke. Jej otec sa stáva boháčom.
5.  Katastrofa: Eliza a Higgins sa udobria, no aj keď ho má rada dá prednosť chudobnému chlapcovi Freddymu
 
Obsah:
Dej začína pri stĺpoch kostola sv. Pavla, kde sa pred dažďom ukrýva profesor Higgins aj Pickering. Eliza sa pokúša Higginsovi predať kyticu a jej príšerné nárečie profesora zaujme. Začne sa chváliť, že do 6 mesiacov by z nej spravil vojvodkyňu, ak by ju naučil správne rozprávať a vyslovovať. Tak uzavrie s Pickeringom stávku. Na ďalší deň Eliza sama navštívi profesora v jeho dome I s peniazmi na lekcie, aby ju naučil pekne rozprávať a ona sa mohla uchádzať o miesto v kvetinárstve. Higgins sa rozhodol dávať jej hodiny bezplatne. Ubytovať ju vo svojom dome na pol roka a kúpiť jej nové šaty. Eliza sa spočiatku nesúhlasila, pretože mala svoju hrdosť a profesor sa k nej choval ako k najväčšej spodine.
 
Nakoniec však pristúpila na ich stávku. Iba slúžke pani Pearceovej sa nepáčil nápad zobrať chudobné dievča len tak z ulice a robiť na nej pokusy, zaujímala sa, čo s ňou bude potom. S tým si však Higgins starosti nerobil. Pani Pearceová ju vzala vykúpať, Eliza bola zvyknutá len sa opláchnuť a celé dni nosiť tie isté šaty, takže sa zdráhala a robila veľký krik. Keď vošla Eliza do miestnosti Higgins aj Pickering boli neverili vlastným očiam. Umytú a pekne oblečenú Elizu nespoznal ani vlastný otec, Alfred Doolitle, ktorý prišiel od Higginsa pýtať za dcéru peniaze. Hoci sa mu to nepozdávalo napokon mu chcel dat namiesto 5 dokonca 10 libier, natoľko bol očarený jeho rečníckym a presviedčacím talentom. Začali teda s prevýchovou.
 
Eliza bola šikovná, no lekcie boli pre ňu utrpením, Eliza bola šikovná, ale musela sa všetko učiť od základov. Profesor Higgins je veľmi zvláštna povaha, často k nej bol hrubý, nebral ohľad na jej city. Stále ju mal za nič, ako najväčšiu spodinu spoločnosti, ktorá ničomu nerozumie, jednoducho ju nebral ako rovnocenného človeka. To Elize veľmi ubližovalo, pretože ona bola v podstate veľmi citlivé a jemné dievča. Naopak Pickering k nej bol vždy milý a slušný ako pravý gentleman. Často dohováral Higginsovi, nech sa kontroluje, aby bol Elize dobrým vzorom. Prešlo niekoľko mesiacov, Eliza sa má po prvý raz objaviť v spoločnosti, a to na návšteve u pani Higginsovej. Profesorova matka tým nebola veľmi nadšená, najmä preto, že jej syn sa nevedel správať v spoločnosti. Na návštevu prichádza aj pani Eynsford Hillová so svojou dcérou Klárou, plukovník Pickering, pán Eynsford Hill, čiže Fredy a nakoniec do izby vstúpila Eliza. Slušne sa pozdravila a s výbornou angličtinou sa prihovorila. Všetci ňou boli unesení, no najviac samozrejme zaujala mladého Freddyho.
 
Liza síce hovorila už spisovnou angličtinou, ale bolo vidno, že jej spôsob rozprávania bol odlišný. Higgins tvrdil, že sú to najmodernejšie výrazy. Stále majú dosť času na odstránenie týchto chýb. Po 6 mesiacoch jedného letného večera, sa všetci traja, pekne vyobliekaní vyberú na veľvyslanectvo v Londýne. Všetko prebieha hladko, Eliza vôbec nie je nervózna tak ako jej dvaja spoločníci. Predstavili ju aj hostiteľke, ktorá sa začala o Elizu zaujímať. Požiadala jedného svojho hosťa, ktorý bol zhodou okolností Higginsov bývalý žiak, aby zistil, kto je. On síce prišiel na to, že je to podvodníčka, ale myslel si, že pochádza z maďarského kráľovského rodu. A pani hostiteľka si tiež myslela, že môže byť prinajmenšom princeznou, tak to znamenalo, že Eliza skúšku zvládla výborne. Higgins teda stávku vyhral. Po príchode domov profesori rozoberajú celý večer a sú radi, že to majú za sebou.
 
Elizu si nevšímajú, nik ju nepochváli. V ten večer sa veľmi pohádali a Higgins Elize veľmi ubližoval svojimi rečami. Bolo mu jedno, čo s ňou bude teraz. On si svoju stávku dodržal a viac už dopredu nerozmýšľal. Vtedy sa Eliza rozhodla, že od nich ujde. Keď všetci zaspali, pobalila si veci a s plačom vybehla z domu. Lenže vtedy netušila, že pri dome, pod jej oknom stojí zaľúbený Freddy a znenazdajky mu vybehla z dverí rovno do náručia. Freddy jej vyzná lásku a celú noc sa vozia taxíkom po meste. Keď Higgins ráno zistí, že Eliza ušla, je rozzúrený a zavolá políciu. No nevedel, že zatiaľ sa Eliza ukryla v dome pani Higginsovej. Ráno tam pribehol rozčúlený Higgins a neskôr prišiel aj Elizin otec. Na počudovanie, už nebol dotrhaným smetiarom, ale bol elegantne oblečený s cylindrom na hlave. Prišiel nahnevaný a začal Higginsovi vyčítať, že mu pokazil celý život. On totiž už zabudol, že po prvom stretnutí s pánom Doolitlom napísal z pobavenia list do Ameriky zbohatlíkovi ktorý venoval 5 miliónov na zakladanie spoločností pre mravnú reformu po celom svete.
 
Napísal mu, že najoriginálnejším súčasným moralistom v Anglicku je akurát pán Doolittle. No ten pán zomrel a zanechal Doolittlovi svoj majetok a továreň na výrobu syra. On bol z toho nešťastný, lebo ho toľký majetok zväzoval a mal s tým zbytočné starosti. No všetci ostatní žasli, ako sa naňho usmialo šťastie a mysleli si, že teraz sa o svoju dcéru bez problémov postará. Vtedy Higgins priznal, že on vlastne nechce, aby Eliza od neho odišla. Žiada ju, aby sa vrátila, nie preto že ju miluje, ale preto, že bez nej nemôže doma nič nájsť. Jednoducho ju potreboval, lebo bol neschopný postarať sa sám o seba. Stále niečo strácal a motal a na to mu bola najlepšia Eliza. Tu sa Eliza ukázala ako veľká osobnosť, lebo Higgins si o nej stále myslel, že je to len hračka, ktorá nedokáže samostatne rozmýšľať a že vie len to, čo jej on vtĺkol do hlavy. No ona mu teraz prehovorila do srdca a on si uvedomol, ako jej ubližoval.
 
Chválila pred ním plukovníka Pickeringa, ako sa k nej stále slušne správal, preto si ho aj veľmi vážila. Vtedy Eliza zazrela aj svojho otca a hneď si pomyslela, že okradol nejakého milionára. Pravda bola taká, že jej otec sa práve chystal na vlastnú svadbu a išiel na ňu pozvať aj Pickeringa a pridala sa k nemu aj pani Higginsová. Teraz došlo aj k tomu, že sa Pickering Elize ospravedlnil aj za Higginsa a poprosili ju, aby sa k nim ešte vrátila. Vtedy sa trošku premohol aj Higgins a poprosil ju aj on sám, aby ostala, ale ona mala svoju hrdosť a túto ponuku odmietla. Oznámila mu, že sa vydá za Freddyho a to Higginsa veľmi pobúrilo, lebo ho považoval za nemožného primitívneho hlupáka. Tu dávala Eliza prednosť citom. Páčilo sa jej, ako sa k nej Freddy odovzdane správa, mal ju skutočne rád a ona si to vážila. Hra sa končí odchodom Elizy a pani Higginsovej na otcovu svadbu.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/4505-pygmalion-george-bernard-shaw/