Zóny pre každého študenta

Jozef Cíger Hronský – Jozef Mak

Jozef Cíger Hronský – Jozef Mak

Jedná sa o sociálno-psychologický román vsadený do obdobia prelomu 19. a 20.  Storočia (obdobie biedy, maďarizácie a pod.). Celý román vyostruje sociálne napätie a biedu v dôsledku hospodárskej krízy. V obsahu románu su cítitelné rozdiely a priepaste v existenčnom bytí ľudí (láska, nenávisť, život). Jozef Cíger Hronský nás sprevádza životom osudovosti a biedy, z ktorého niet úniku, a vytvára tragický obraz života.

Jozef mak: Bol nechceným dieťaťom, mal v živote relatívne stále smolu, problémy a ťažkosti, má nevlastného brata Jána, a obaja sú vzájomnými protikladmi (zatiaľ čo Jožo je čestným citlivým, ale aj pracovitým človekom, Jano je lenivým, majetníckym a hrubým príkladom veľkej časti populácie).

Jozef Cíger Hronský – Dej:

Po narodení Jožka Maka nastali prvé problémy – ako nechcené dieťa, ho nemal kto pokrstiť. Až po troch dňoch sa nad ním zľutovala suseda Hana Melušová. Jeho starší brat Jano ho neustále šikanoval a bil, no Jožko ho mal stále rád, až do chvíle, kedy sa hrali na Jánošíka: až vtedy Jožo pochopil, že jeho brat je zlý a hrubý človek. Jano si našiel prácu v hore ako drevorubač.

Jedného dňa (v nedeľu) šiel opitý z hory. Keď prišiel domov, povedal Jožovi, že za jeho peniaze tu už žiť nebude. Na to Jožo zareagoval odchodom preč k bačovi Kubandovi pomáhať okolo oviec, i keď ho dobre neplatil. Keď v dedine vypukol požiar, zhorelo veľa domov, medzi nimi aj dom rodiny Makovcov.

Jožova krstná pojala do svojej novej chalupy Jožovu mať, a Jožo skončil s prácou pastiera, a vydal sa za prácou do hory – stínať stromy. I zaľúbil sa on do Maruše, a chcel sa s ňou oženiť, i postavil si s ťažkosťami dom na Janovom pozemku, no prišla vojna, a Jožo musel ísť na front. A tak si blúdil po svete, po väzení za svoje názory, a keď už sa dostal konečne domov, čakalo ho nemilé prekvapenie: Jeho mama zomrela, Maruša sa vydala za Jana, a bývajú v jeho dome. A tak sa Jožo s Janom dohodli, že si dom rozdelia na polovice. No ťažko sa žilo Jožovi v blízkosti Maruše.

Neskôr zistil, že Maruša si vzala jeho brata viac z donútenia než z lásky. Potom však Jožovi napadlo, že na starobu by asi skončil sám, a tak zabudol na lásku k Maruši, a vzal si Julu Petriskovú, i keď to bola dievčina malá, a ľavú ruku mala suchú. Raz opäť postavili Joža pred súd za zlé názory počas vojny, i posedel si on 5 mesiacov vo väzení, a po návrate domov ho doma čakala Jula aj s malým dieťatkom.

Jula, i keď milovala Joža vedela, že Jožo ju milovať nikdy nebude. Strácala v ňom nádej, najmä po tom, čo od Hiriačka sa dozvedela, že sa tajne schádza s Marušou. Maruša, sklamaná zo života a zo svojej beznádejnej lásky, sa utopila. Neskôr sa pocity obrátili, Jožo začal Julu milovať, no už bolo neskoro. I narodilo sa im druhé dieťa, no Jula na to zomrela.

Celý román končí slovami:

Trp Jozef Mak. Človek-milión, nuž vydržíš všetko, keďže nie je pravda, že najtvrdší je kameň, najmocnejšia je oceľ, ale pravda je, že najviac vydrží na svete obyčajný Jozef Mak."

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/4549-jozef-ciger-hronsky-jozef-mak/