Kocúrkovo alebo len aby sme v hanbe nezostali - Chalupka

Ján CHALUPKA: Kocúrkovo alebo Len aby sme v hanbe nezostali

-  veselohra v 3 dejstvách
„Kocúrkovana poznáš po reči ako vtáka po perí, lebo slyšíš ustavične slová, ktoré nemčinou, latinčinou, maďarčinou a bohvie akou-činou páchnu.“

OSOBY:

Pán z Chudobíc dozorca Cirkvi – on presadí Svobodu, pred domom má kopu hnoja, jedno okno pribité doskou
Attila – jeho synáčik
Procházka – predošlý rektor
Ľudmila – jeho dcéra
Kostolník
Tesnošil Jánoš – čižmár – Chalupka na ňom zosmiešňuje okrem iného jeho maďarčenie i to, že si nevie urobiť poriadok vo vlastnej rodine. Ukazujú sa v nej dôsledky jeho pomýlenej výchovy.

Madlena –  jeho manželka
Anička – jeho dcéra – nič nevie a nič necíti. Zo Spiša, kam sa šla naučiť po nemecky, si privádza do kocúrkova krajčírskeho tovariša Cvernu a chce sa za neho vydať, hoci otec sa toho hrozí, lebo pokladá Cvernu za odkundesa, keďže nepochádza z Kocúrkova. Keď však vojaci spoznajú v Cvernovi regrúta, ktorý sa bol kedysi zverboval na vojnu,  a odvlečú ho, Anička si z toho veľa nerobí a vydáva sa za starého notára Kvasivera.

Honzík – jeho syn, študent – vyučil sa síce za čižmára, ale remeslo ho neteší a pracuje zle, vidno, že výučný list dostal z protekcie. Otec ho chce oženiť s majetnou starou pannou Trasorítkou, hoci on ľúbi jej chovanicu Johanku. Vzoprie sa otcovej vôli  a sobášu s Trasorítkou sa chce vyhnúť tak, že sa dá zverbivať na vojnu.

Svoboda – pozvaný za rektora
Vojteška – suseda Tesnošilova
Vojtech – jej syn, študent
Škrivánok – študent
Rajnoha, Krahulec, Garazda – zbojníci

OBSAH KOCÚRKOVA:

I.  Tesnošil odchádza na snem (konvent), bude sa voliť nový rektor. On chce, aby sa ním stal susedkin syn Vojtech, ktorého by si potom vzala Anička. Lenže v konvente všetko dopadne inak a Madlena sa rozhodne ta obrátiť, skade vietor zaveje. Páni presadili Svobodu.

II.  Svoboda a študenti smerujú do Kocúrkova. Stretávajú sa so zbojníkmi. Tí im dajú syra,  vína a za piesne i peniaze. Niesli totiž so sebou aj hudobné nástroje.

III. Do Kocúrkova prišli ešte večer. Hneď ráno príde Vojtech za Aničkou a Madlena si nájde syna, ktorý sa bál ísť domov – otrhaný,  bez podrážok na čižmách… Anička však Vojtecha prijme chladno, pokukuje po rektorovi.

Svoboda navštívi pána z Chudobíc, ten ho s kostolníkom pošle do školy. Prikáže kostolníkovi, aby sa starý rektor vysťahoval i s dcérou, ale všetko dopadne dobre. Ľudmila prijme Svobodovu ponuku stať sa jeho ženou. Tesnošilovci sú sklamaní.

OSOBY (Všetko naopak alebo Tesnošilová Anička sa žení a Honzík sa vydáva)

Stelesnením všetkej  falošnej kocúrkovskej morálky je stará panna Trasorítka, ktorá si chce za majetok svojej chovanice Johanky kúpiť mladého muža. Najprv sa  zameriava na Honzíka, ale keď u neho nepochodí, vďačne dáva ruku kaprálovi Dunapartimu.

Kaprál Dunaparti vyrovnáva rozpory v tesnošilovej rodine, s ktorými si jej hlava nevie poradiť. Vykúpi Honzíka z vojenčiny (z čoho má, pravda, osoh predovšetkým sám) a pomôže mu zosobášiť sa s Johankou. Má v sebe veľa hrubosti, chvastavosti a ľahkomyseľnosti starého, ostrieľaného vojaka.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/4688-kocurkovo-alebo-len-aby-sme-v-hanbe-nezostali-chalupka/