Obeta - Martin Kukučín

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: anika
Typ práce: Referát
Dátum: 31.05.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 470 slov
Počet zobrazení: 4 959
Tlačení: 479
Uložení: 488
Martin Kukučín: Obeta
Hra v troch dejstvách, vlastne obrazoch
Dielo XV. Bratislava: Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, 1964.


OSOBY:
Samoslav Bohdan Krasoň – študoval v Halle, na ceste do Nemecka spoznal Vlastimilu
Janko Házik – jeho priateľ
Martin Soviak – furman a pytlikár
Fabián Beznožek – mešťan a majiteľ nitrianskeho obchodu, jeho žena Alžbeta, sú spolu už 20 rokov, deti: Tereza Hostislava a Krištof
Vlastimila Hajská – býva u Beznožku, nemá rodičov, posobí v dievčenskom ústave
Valentín Prehradský – učenec, Vojtech Chvojan – zámočník
Kašpar Búth – vrchný radca polície, Jakub Bosý – jeho rodina
Jaromír Pelikán – nakladateľ, Blažena Borcová, Martin Dobroľub Otavský
Ondrej Zátoňka – mlynár a jeho žena Barbora
 
I. dejstvo – vo Svite, za Mettermicha
Na národnej besede sa stretávajú Beznožkovci, Bosý a Krasoň. Krasoňovi sa páči Vlastimila, Bosému zas Tereza. Fabián prekrúca Bosému meno, nepáči sa mu taký nápadník. Ten však hovorí, že sa ide stať maliarom. Vraj má talent. Môže teda ku nim prísť, keď prinesie obraz do katedrály, či farského kostola, ale to je nereálne. Úradníkom sa tiež stať nechce, tak ho Fabián odháňa.
Vlastimila mu povie, aby šiel do bočnej izby. Vlastimila a Krasoň sú vlastenci, pre Krasoňa sú vlasť a Vlastimila ako hviezdy. Prichádzajú Házik so Soviakom a vo dverách stojí Bosý. Prichádza potom s Búthom a dožaduje sa vyššieho miesta, lebo nechce už robiť herbár. Búthovi prišiel list od grófa. Nejakí poľskí buriči  vraj prišli z Haliče, azda sa ukrývajú u nich. Zrejme chcú ísť do Nemecka. Búth si spomenie na troch kamarátov. Krasoň by mohol byť grófom Valeriánom Kyselským, bradu a fúzy oholil… Rozpráva sa s ním teda. Zistí, že papiere si nechal v Ungelte v truhlici. Búth hneď po ňu pošle a prikáže Bosému, aby ju dal majstrovi Chvojanovi otvoriť.
 
II. dejstvo – Beznožkovci, vinica
Čakajú hostí. Chcú slávnostne otvoriť „búdu“. Prehradský hovorí Vlastmile, že nemá opúšťať ústav, lebo bez nej padne. Borcovej zase povie, že Krasoň chystá vzburu proti poddanstvu. Nech teda mu nejako pomôže, veď Vlastimilu by pri ňom čakalo len zlé a Martin Dobroľub už teraz za ňou smúti.
  Soviak zistí, že Bosý drží s políciou a prezradí to Vlastimile, opije jedného špeha, a tak vie i to, že Krasoňova truhlica je u Bosého v úrade. Házik to hneď pred ním len tak medzi rečou spomenie. Polícia je skutočne usilovná.
 
III. dejstvo – škola (štepnica = ústav)
Vlastimila má meniny, do školy prišiel aj Prehradský. Žiačky, Borcová, Alžbeta, Tereza a Prehradský jej blahoželajú. Potom prichádza Beznožek, Krasoň a Házik, Zátoňka, Barbora, Pelikán… Všetci sa rozprávajú o odchode Vlastimily. Keď odíde, prestane aj Štepnica pôsobiť.
  „Priletí“ Chvojan a hovorí, že vo Svite polícia objavila kníhtlačiareň, vraj tajnú, doktora Obrušteka. Lenže ešte ani nestála, bola v škatuliach. Házik hovorí Krasoňovi medzi štyrmi očami, že neschvaľuje jeho lásku, viac miluje učiteľku – ženu, ktorá môže ešte veľa urobiť. Nech ju nechá tu a ide domov.
Bosý hlási, že je už úradník. Pelikán si pýta od Bútha tú tlačiareň, lebo jeho stojí pre i či y. Vlastimila a Krasoň sa rozchádzajú.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Martin Kukučín

Martin Kukučín

Martin Kukučín, vlastným menom Matej Bencúr Kukučín.



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu