Zóny pre každého študenta

Komasácia - Martin Kukučín

Martin Kukučín: Komasácia
Obraz zo slovenskej dediny v štyroch dejstvách
 
Dielo XV. Bratislava: Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, 1964.
OSOBY:
Pavel Bylovský – majiteľ píly, robí si zálusk na Bertu
Vozár – bohatý sedliak, Mariena – rod. Machnová, jeho žena, Marka – ich dcéra
Števko Peták – Vozárovej sestry syn, jurista, Vozár ho dal vyštudovať za právnika
Pani Machnová – rod. Vóloghová, statkárka, vdova a Berta – jej dcéra
Ondriš Machna – obecný kováč
Ondrej Náhlik – paholok u Vozárov
Ďurica – richtár
Juro Vodačka- hajtman
Katrena – vdova, nájomnica u Vozárov
Mišo Poťko – obecný hájnik
 
I. dejstvo Dej – v Mlyníku
Vozár nesie angariu richtárovi, stretne Machnu. Pridá sa k nim hajtman Vodačka, ide od richtára. Dopoludnia tam bol Pavel, navádzal richtára, aby mu podpísal komasáciu, potom každý grunt bude v jednom kuse… Vozár hovorí, že to nedovolí, má polí, salaš… Pani Machnová má u Vozára dlh 1200 korún, a Vozár to chce dostať. Bylovský jej hovorí, že prečo sa radšej neobráti na banky, má to aj lacnejšie, ale to by najskôr musela prísť komasácia, lebo takto je ešte stále považovaná len za gazdinú a pre banky potrebuje panstvo. Ale to by trvalo minimálne dva roky a ona potrebuje peniaze hneď, dlžná je viacerým. Prichádza Vozárka. Berta ju má rada. Machnová veru nie, ona je predsa statkárka. Bylovský nahovorí na komasáciu takmer všetkých, zarytým sľúbi pekné miesto pri inžinierovi, kde i niečo zarobia a podpíšu. Tu si Vozár spomenie, že sa vráti Števko, ten im vraj ukáže. Pozná ho aj Bylovský. Aj príde, ale s komasáciou súhlasí.
 
II. dejstvo
Vozárovi sa nepáči, že Števko je za komasáciu. Ten sa do Pešti vrátiť nechce. Chce gazdovať, nemá síce na čom, ale zaučí sa pri Vozárovi a pojde za úradníka. Vozár to neschvaľuje. Števko je sklamaný, že Berta sa vodí s Bylovským. Tá ho však nechce a on nechce ju, chce len kaštieľ. Napadne mu Vozárova dcéra, tá má predsa peniaze. Bylovský dostane aj Vozára. Naláka ho na majetok Machnovej. Podpíše. Pavel chce aj jeho dcéru, súhlasí síce so smútkom, ale súhlasí. Katrenu navštívi Vodačka, posťažuje sa jej na nevestu, a medzi iným sa jej spýta i na to, či by sa nevzali, on je sám, ona sama…
 
III. dejstvo
Ondrej začal tušiť, prečo tak často chodí Bylovský. Marka sa sťažuje Berte a tá jej ukáže list. Vozár ich žaluje pre 12 stoviek. Vozár chce Števka poslať nazad do Pešti, ten mu povie, že nemôže ísť, lebo tam má dlžoby, 800 korún. Dá mu teda 600 a nech ide. Od tetky pýta tiež 600, ale tá má len 210. Medzitým bola schválená komasácia a Marka si má zobrať Bylovského. Musí mať teda aj iné šaty, vtedy sa Vozárke podarí dostať tie ďalšie 4 stovky a Števko má 1200. Vozár súhlasí, aby do konca prázdnin bol u Machnovej.
 
IV. dejstvo
Katrena s hajtmanom plánujú svadbu. Bylovský si myslí, že všetko ide tak, ako on chce. Vozár má byť zvolený za richtára, aj ho zvolia. Ondrej chce odísť. Berta nevie, kto zaplatil 1200 korún, ale je rada, myslí si, že to bol úradník – Števko. Marka jej to vyvracia, kde by ich vzal. Bylovský sa nevzdáva, skúpia všetky dlhy a bude. Ondrej ide do kaštieľa, pán úradník ho zavolal. Odchádzajú aj všetci Vozárovi nájomníci, nechcú byť tam, kde je Bylovský. Machna prezradí Bylovskému situáciu. Celú pílu má pokrytú dlhmi. Nakoniec musí odísť s dlhým nosom. Ak chcú skupovať dlhy, Machna ich predbehne. Tak plány padajú. Marka je s Ondrejom, Števko s Bertou. Vodačka sa rozhodne pre hajtmanstvo a nechá Katrenu Katrenou.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/4691-komasacia-martin-kukucin/