Bacúchovie dvor - Martin Kukučín

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: anika
Typ práce: Referát
Dátum: 31.05.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 644 slov
Počet zobrazení: 4 897
Tlačení: 552
Uložení: 560
Martin Kukučín: Bacúchovie dvor
Príbeh z dediny v troch obrazoch
Dielo XV. Bratislava: Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, 1964.

OSOBY:
Martin Povoľný – majetný gazda, Katrena – jeho žena, Uľka – ich dcéra, asi 18-ročná
Jurko Bacúch – asi 27-ročný, otec mu zomrel, pozemky dal do árendy
Dora Smoliariková – vdova, krstná Uľky, Marienka Smoliariková – jej chovanica
Adam Stupka – paholok u Povoľného, vyše 30-ročný
Michal Jurák – asi 23-ročný, Mariena Juráčka – vdova v rokoch, jeho matka
Ondrej Straka – asi 40-ročný
mládenci, dievky, ženy, chlapi, legionár z francúzskeho frontu, listonoš, muzikanti.
Dej sa odohráva v Óndrášovej, dedine neveľkej, poďalej od mestečka.
 
I. dejstvo
Adam hľadá gazdu, nevie, či má spod Horice zviesť aj Bacúchovie tešlicu. Katrena mu na to odpoveď nedá. Povoľný je kdesi u Bacúchov. Čaká teda. Príde Dora, hovorí, že by mala Uľku šetriť. Jej Marienka chodí po zárobkoch, kde sa dá. Dnes je u Povoľných, ktorí kopú zemiaky. Príde Povoľný, povie, aby Bacúchovie neviezol. Nebude to voziť, keď nevie, či im to o Všechsvätých nevezmú, len dovtedy majú árendu. Treba i poplátať strechu na Bacúchovie dome. To má Adam urobiť večer. Bacúch je v Amerike a oni zatiaľ na jeho gazdujú. Už mu aj písal, ale odpoveď nechodí. Nestíha robiť jeho i svoje. Dora odíde. Katrena nechápe, prečo nepovezie tešlicu. Chce nechať zem úplne navnivoč, aby ju kúpil lacnejšie. I Katrene sa to vidí. Martin jej objasní i ďalší plán, chce dcéru vydať za Michala Juráka. Marienku a Uľku priviezol domov Miško. Povoľný sa tomu teší.

Marienke sa Miško páči, ale chápe, že ona je chudobná a on z gazdovstva. Uľka jej ho želá a hovorí jej, že bude držať s ňou. Hneď sa aj milo má okolo neho, Martin a Juráčka sa tešia. Marienka s Uľkou volajú Miška na zábavu, najprv odmieta, lebo netancuje. Nakoniec však povie Marienke, že príde, ak tam bude aj ona. Jurákovci odídu. Adam sa vráti a ohlási, že pred dverami ktosi stojí a hľadá Povoľného. Až dnu zistia, že je to Jurko Bacúch. Bol skoro 9 rokov v Amerike, ani dievčatá ho nespoznali. Ešte ani nevie, či zostane, alebo odíde. Všetko sa mu zdá nové, zmenené. Za morom má obchod, ťažko by mu bolo odtiaľ navždy odísť.
 
II. dejstvo
V Ondrejovom hostinci je zábava, príde ta i Dora. Ondrej jej naznačí, že by sa i oženil, s Marienkou. Ona nebráni, nech skúsi. Prichádzajú Povoľní, s nimi aj Marienka a Jurko. Ten často chodí potom za Povoľným, nemôžu sa dohodnúť. Janko chce nájom, Povoľný zas nákup. Katrena však vidí i to, že Jurko pozerá za Uľkou. Tam, v hostinci, ju pýta od Povoľného, ale on mu ju nechce dať. Dá ju vraj len človeku z dediny. Je smutný. Uľka s Katrenou ho potešiť nevedia. Prichádzajú Dora a Marienka. Katrena im povie, o čo ide. Idú teda za ním. Dora mu vysvetlí, že dedina nedôveruje človeku, čo rodičovský dom zavrel, zeme dal obrábať inému a odišiel. On im rozpovie, že situácia v Amerike nie je ružová. Aj tam treba pracovať. Pridá sa k nim Ondro. Pýta sa Marienky, či by sa nestala jeho ženou. Vtedy príde Miško a dohovára jej. Katrene sa nepáči, že Miško sa na nich celý večer ani nepozrel. Prichádza aj legionár, aj vďaka nemu Jurko chápe, že treba pracovať aj pre ľudí, národ.
 
III. dejstvo – odohráva sa až po Veľkej noci
Jurko v kroji. Založili Potravný spolok, čitateľský. Zišla sa tam celá dediny. Katrena je nahnevaná, že Povoľný s Uľkou tak odbili Jurka. Vrátil sa do Ameriky, predal tam, čo mal, a teraz má dosť peňazí. Taký zať by sa jej páčil. Napokon príde aj Dora s Marienkou. Uľka s matkou sa hneď do nich pustia, veď im podrazili nohy. Myslia si totiž, že Marienka si bude brať Jurka.
Poštár prinesie expresný list pre Povoľného. Bol zvolený za predsedu spolku. Jurko je tajomník, Miško pokladník. Jurko napokon dostane Uľku a Miško Marienku.
 
– i téma národobuditeľská – cez čitateľský spolok národ „prebúdzať“,  postavy:  Miško – sčítaný…
Janko – bol preč, odnárodnil sa, ale cez reč Dory, Povoľného a Uľky pochopí, že tam je doma a rozhodne sa pre národ.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Martin Kukučín

Martin Kukučín

Martin Kukučín, vlastným menom Matej Bencúr Kukučín.



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.044 s.
Zavrieť reklamu