Mládenec slovenský - Ján Kalinčiak

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: anika
Typ práce: Referát
Dátum: 31.05.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 295 slov
Počet zobrazení: 6 931
Tlačení: 677
Uložení: 819
Ján KALINČIAK: Mládenec slovenský
Bratislava: Tatran, 1975.

1  Dielo začína opisom prírody a krásy Váhu. K Trenčínu sa blížia dvaja ľudia – jeden mladý, druhý starší. Mladý sa lúči so slobodou, je ochotný zanechať všetko.
 
2  Pri Prešporku podľahli Svätoplukovi synovia. Na Trenčíne sa zišlo mnoho ľudí. Za vrchstolom sedí Jur Trenčiansky. Sviatoslav hovorí, že jeho syn Stanislav chce vstúpiť do ich bratstva. Jur však hovorí, že ich prísne sľuby môže len muž uskutočniť. Ich člen musí len za slobodu vlasti horliť a za najmenší priestupok zásad je smrť. Stanislav sa na vlastnú žiadosť stáva členom.
 
3  Čoskoro sa stáva vojvodcom a vedie svojich do boja. Napokon dobyje Dlugošov Beckov.
 
4  Na Beckove je súd, predsedá mu Stanislav. Dlugoš sa podrobiť nechce, majú ho teda odviesť do Trenčína. Prichádza však Milena, jeho dcéra. Uprosí otca i Stanislava a Dlugoš dostane ďalší deň na rozmyslenie.
Za temnej noci zaklope Milena na Stanislavove dvere. Prezradí mu, že otec prehral bitku naschvál a teraz tajnými chodbami a cestičkami prišli jeho bojovníci pobiť ich. Prisahá, že ona nič nevedela a na žiadosť Stanislava odchádza tajnými dverami. Zamilovali sa.
 
5  Stanislava na Trenčíne súdia. Pre Milenu dal Dlugošovi čas na zavraždenie druhov, iba dvaja prežili. Odsúdený je na smrť.
 
6  Vo veži Trenčína sedí Stanislav pri brieždení. Z Trenčianskeho hradu vyšla hŕstka slovenských junákov na more Dlugošových nájomníkov. Keď Stanislav vidí, ako padajú, vytrhne z pántov silné železné čapy… letí letom sokola na pole bitky. Vidí ako mu zomiera otec. Postaví sa do bitky a hŕstka vyhrá.
 
7  Získali mnoho koristi a Beckov. Stanislavovi odpúšťajú, chcú ho znovu za vodcu, ale nikde ho niet. Večer kráča považskou dolinou mládenec. Navštívi miesto bitky, lúči sa. Necháva ešte posolstvo pre mladých, aby v ich srdci raz zahorel oheň svätý, zanechali všetko mámenie sveta a posvätili sa jeho myšlienkou a očakávali deň vzkriesenia.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Ján Kalinčiak

Ján Kalinčiak

Ján Kalinčiak bol slovenský spisovateľ a básnik.



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu