Elena Maróthy-Šoltésová - tvorba

Elena Maróthy – ŠOLTÉSOVÁ:
Prvé previnenie. Bratislava: Mladé letá, 1976.
 
Prvé previnenie
Advokát dr. Jozef Tomík si vzal za ženu sestru radlického notára Michala Orlíka, Marku. Je to žena s dobrým srdcom, ochotná pomôcť, zaujíma sa o slovenský život, páči sa jej Hviezdoslav. Je veľmi, veľmi podriadená mužovi. Previnila sa – dala 20 korún dedinčanke, aby zaplatila jej mužovi. Nevydržala to a priznala sa mužovi. Len to utužilo ich lásku.
 
Popoluška
Napísané vo forme denníka hlavnej postavy, Anny. Býva u Drobnickej, je sirota. Teta má dcéru Ilonu. Pre tú šije veľa, Anna nosí len to, čo Líza odhodí. Stryná prijala do podnájmu dr. Hlaváňa – trošku namyslený, pekný, ale svoju prácu robí dobre. Anne sa páči, Ilona je doňho zaľúbená, ale on si ju nevšíma. Nakoniec si Ilona nájde kúpeľného lekára a Anna sa vydáva za Hlaváňa. Majú dcérku Vierku. Samozrejme, Anna neuznáva spoločnosť v meste, ktorá nehovorí slovensky, ale maďarsky.
 
Za letného večera
Mladý Koreň má rád Marínu. Matka a sestra ho chcú oženiť za nejakú s dobrým venom, lebo kúpil statok na dlh. On im však nepovie, kam sa pozerá. V tento večer vyjaví Maríne, že ju má rád. Teší sa, že aj ona jeho.
 
Na dedine
V dedine Skalná. Jano Javorovie, najdriečnejší šuhaj dediny, má rád Maru. Jeho matka to však nerada vidí. Nahovára Štefana Sirotku, aby chodil za Marou, ale tomu sa páči Málika, učiteľova dcéra. Javorová varovala Marku, aby Jana nechala tak, tá jej to aj sľúbila. Ale keď videla, ako sa trápi, ale sľub dodržiava, dala im svoj súhlas. Štefan si vzal Máliku, Jano Marku. Sú šťastní.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/4707-elena-marothy-soltesova-tvorba/