Rysavá jalovica - Martin Kukučín

Martin Kukučín: Rysavá jalovica
Rysavá jalovica a iné poviedky. Bratislava: Mladé letá, 1984.

1. Poviedka začína odchodom Adama Krta z Adamoviec na jarmok v Mrhanovom, žena Eva mu pripomína, čo všetko má kúpiť. A nechže sa ti hrnčeky nepobijú! Adam ide predať kapce, janičiarky a papuče, ktoré ušil. Autor hneď ponúka charakteristiku oboch: …on je poslušný manžel; ženu slúcha, ako pánboh prikázal, má pred ňou veľký rešpekt. On nikdy nesprotiví sa jej, ale slúcha ju pobožne… Čo on zarobí, to jeho žena uschová… Čo raz vpadne do ženinho truhlového priečinka, to Krt nevymodliká stade, a čo by ju tri dni prosil… on si spomáha tak, že pri oddávaní každej roboty stiahne potajomky dva – tri grajciariky… Eva chodila na jarmok s Adamom, ale tento raz musela ostať doma, že je pred Vianocami a má veľa roboty. Problém je stým, že Adam má aj 50-ku na kúpu kravy. Pre istotu mu „sladkého“ zohriala sama, aby sa po ceste nikde u krčmárov nezastavoval. Nemá zuby, ale starý nie je, akási stará baba mu poradila, aby si na boľavý zub priložil liadok. Zub vypadol a s ním aj všetky zdravé.

2. Krt rýchlo predal svoj tovar a hneď chcel ísť kravu kúpiť. Ale na trhu bola už len jedna, čierna, malá, asi „šesťročná“, ale bez jedného zuba. Predáva ju Martin Šmálok z Pitvorníka. On za maličkosť kúpi starú brachovinu, štrbavú kravu, piľníkom jej onoví rohy a takú omladnutú za dobrý groš predá, keď trafí na dobrého blázna. Dohodnú sa na 49 rýnskych, ale po oldomáši keď príde na platenie, každý ráta inak. Krt do rýnskeho 40 a Šmálok 100 grajciarov. Tak kravu nekúpi.

3. Päťdesiatku teda Adam zmenil a 2 rýnske minul. Ako takto v hostinci opretý o stôl premýšľa o svojej biede, hupne mu do hlavy, že treba kúpiť korenie, škoricu, medu, kávy, cukru, maku a iných vecí. Nakúpil všetko i srdce z marcipánu pre Evu. Ľudia sa už rozchodia, bolo 5 hodín. Vtedy uvidel aj suseda Trnku s tučnou rysavou jalovicou. Bežal za ním, že pôjdu spolu, ale spomenul si, že sa 2 roky hnevajú pre Trnkovho kohúta, ktorý chodil aj na Krtov dvor.

4. Adam Trnka trojročnú jalovicu na trhu nepredal a vedie ju domov.
„Kmotre, predajte mi tú jalovicu.“
„Prečo nie? Radšej vám než inému.“
Jednali sa, jednali. Krt kmotrovi nalieval, až mu ju spustil na 33 zlatých… Tak ich našla Trnkova žena Eva, ktorá ešte zostala na rínku. V hneve sa otočila a odišla.

5. Krt zaplatil ďalšie 3 rýnske za oldomáš, tak už 2 zlatky prepil. Lenže keď vyjdú pred krčmu, jalovice niet. Dali sa ju hľadať, nenašli. Krt chce peniaze, Trnka, že veru nie. A v novej hádke sa rozchádzajú.

6. Adam Krt so zvesenou hlavou kráča k svojej dedine… Ťažká chôdza rozohriala ho a oldomáše zaľahli mu v hlave. Čím ďalej kráčal, tým menej bol vedomý samého seba… Prejde i cez lávku a okolo bútľavej vŕby, o ktorej sa hovorí, že tam máta žena bez hlavy. A spomedzi krovia sa naňho čosi vrhlo. Schoval sa vo vŕbe a udrel to palicou. Bol to pes s nádobou na mlieko na hlave. Ďalší problém nastal v dedine. Pomýlil si domy, vačšinou chodí na jarmok do Čepiaroviec a z tej strany je najprv jeho, a potom Trnkov dom, ale on šiel z opačnej strany. Zaklopal teda na vedľajší dom a spýta sa, či už má muža doma, a jeho rozospatá Eva mu povedala, že áno. Nastal problém, lebo vo vedľajšom dome sa mu zdalo, že je Trnkova žena. Spýtal sa teda ešte raz. Napokon vstala a šla mu otvoriť. Lež on sa jej v neistote pýta: Ktože ste? Chce si ju udobriť, ale v taške je všetko porozbíjané. Napokon obaja zaspali.

7. O štvrtej popoludní vstal, Eve sa podarilo z neho vytiahnuť, čo sa stalo. I to, že kúpil jalovicu.
„Obleč sa! Ber halenu, čiapku a palicu! Neukážeš sa v dome, kým nedovedieš jalovicu. Von!“ Odíde teda. Ráno však susedia dovedú jalovicu a Eva sa dozvie od Evy, že ona ju vzala. Vyjde najavo aj to, že bola predaná za 33 zlatých. Trnka šiel Krta hľadať, vyše týždňa Adama nebolo, V dedine kolovali chýry, že ho čert uchytil, že sa obesil… Na Štedrý deň sa však vrátil. …pri samučkej Trantárii. ho Trnka našiel. Tam v jednej hore je veľká píla, už tam bol vstúpil do roboty. Zarobil 2 zlatky, ktoré dal svojej Eve a prisahal, že už nikdy nebude piť, a to i dodrží. Dnes už má štyri voly a oviec ako hmýru, že ani ovčiareň nestačí. A to je pravda; kto neverí, nech ide do Adamoviec a navštívi ho. Pravda, je to priďaleko; kým by ste ta prišli, mnoho by ste krpcov podrali: preto žite tak ako náš drahý Adam Krt p mrhanovskom jarmoku, a sami na sebe skúsite, že to svätá pravda.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/4711-rysava-jalovica-martin-kukucin/