Sklený vrch (obsah) – Alfonz Bednár

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: anika
Typ práce: Referát
Dátum: 28.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 642 slov
Počet zobrazení: 36 932
Tlačení: 1 491
Uložení: 1 420

Sklený vrch (obsah) – Alfonz Bednár

Alfonz Bednár:

Narodil sa v Rožňovej Neporadzi, okres Trenčín, v r. 1914. Navštevoval gymnázium v Nitre a v Trenčíne, filozofickú fakultu v Prahe a Bratislave. Pôsobil ako SŠ profesor v Lipt. Mikuláši a v Bardejove, neskôr pracoval vo vydavateľstvách Pravda a Slovenský spisovateľ, a tiež ako scenárista v československom štátnom filme. Zomrel v Bratislave r. 1989.

Do literatúry vstúpil po r. 1945 ako prekladateľ anglicko-americkej literatúry, prekladal napr. diela Twaina, Londona, Hemingwaya… Knižne debutoval v zrelom veku práve spomínaným dielom Sklený vrch. K ďalším dielam patria: Novely, ktoré sú súhrnným názvom pre novelu Cudzí a zb. noviel Hodiny a minúty – tie ďalej zahŕňajú novely – prózy Kolíska, Susedia, Rozostavaný dom.

Romány: Hromový zub, Deravý dukát. Ústup od realizmu zaznamenal dielom Balkón bol privysoko a k známym dielam patrí románový cyklus Za hrsť drobných, či novely zo 60. – 70. rokov pod názvom Blok 4/B. V 80. rokoch mu vychádzajú diela Ako sme sušili bielizeň, Výpoveď, Osamelý havran, cestopis Grécke zátišie. Ako úspešný scenárista sa uplatnil i v TV. V r. 1980 sa zrealizovala jeho televízna hra Ráno pod mesiacom a o rok neskôr 4-dielny film Moje kone vrané.

Sklený vrch

Charakteristika postáv:

Ema – autorka denníka – vďaka skúsenostiam získaným počas vojny vie, kam patrí, aj vďaka otcovi

Emin otec – udavač, ktorý udal vlastnú manželku, lebo pomáhala židom. Prisluhovač fašizmu

Emina matka – židovka, pomáhala „svojim“, stalo sa jej to osudným
Z denníka sa dozvedáme o citových vzťahoch Emy k trom mužom:

Milan – partizán, horolezec, umučený fašistami

Zollo Ballo – snúbenec, sebec, rozišla sa s ním

Jožo Solan – jej súčasný manžel

Charakteristika diela:

Román sa nesie v duchu zdokonaľovania socialistického realizmu. Umelecky toto zdokonaľovanie spočíva v tom, že autor vidí spoločenskú situáciu problémovejšie, ako napr. zradu, zbabelosť povstalcov a hlbšie vstupuje do existencionálnej intimity svojich postáv. V čase, keď Sklený vrch vyšiel, nahradil spoločensky prísne chápaného človeka človek s individuálnym osudom a s vlastným vnútorným svetom.

Tento román je písaný formou denníka Emy Klaasovej, z ktorého sa dozvedáme jednak o rodinnom prostredí, jednak o citových vzťahoch hlavnej hrdinky k trom mužom. Spomienky na bližšiu i vzdialenejšiu minulosť sa tu prelínajú s bezprostredne prežívanou skutočnosťou na stavbe priehrady.

V denníku zohráva významné miesto Tichá dolina, v ktorej Ema prežije najkrajšie okamihy, a kde sa opäť chystá, no nedostane, pretože zomiera po nešťastnej nehode na stavbe hrádze. Symbolika Skleného vrchu spočíva vo večnej túžbe klásť si ciele a prekonávať prekážky na ceste za cieľom.

Sklený vrch – Obsah diela

Dej: (pozor na mená vedľajších postáv, nemusia byť presné)
Tento denník sa začína písať práve v stredu 5. 7. 1951 a celý dej sa odohráva v období 2.sv.v. a po nej. K už dopísanému denníku sa dostáva Emin manžel Jožo Solan. Počas vojny Ema stratila otca, ktorý sa hlásil slúžiť Nemcom, a stratila i matku, ktorú otec udal, že pomáhala židom.

Zaiste by bola aj ona zahynula, keby nebola ušla do hôr, do Tichej doliny. Tu sa zoznámila s partizánom Milanom Kališom. Aj keď bola vojna, prežila s ním najkrajšie chvíle svojho života. Počas SNP musel Milan odísť k partizánom a Ema sa tiež schovávala po horách. Keď sa vojna skončila, vrátila sa do Tichej doliny, ale nenašla tam ani chatu, ani Milana. Chatu zničili nemeckí vojaci a Milan bol nezvestný.

Po vojne sa zoznámila so Zollom. Bol to sebec, myslel iba na svoje dobro. Chcel ujsť do Ameriky, chcel, aby ho Ema nasledovala. Raz sa spolu vybrali do Tichej doliny, no zmeškali vlak, a preto sa začali hádať. Nakoniec Ema odišla do doliny sama, Zollo zostal v Bratislave. Spoznala sa tam s Mišom Paganom a Jožom Solanom.

Postupne sa zblížila s Jožom, ktorý bol stavebným inžinierom. Má Emu úprimne rád. V Tichej doline sa začína stavať chata, Ema sa zoznámi s tesárom Tretinom, ktorý jej hovorí o partizánovi, ktorý je pochovaný v doline. Zisťuje, že ide o Milana Kališa. Hoci je už mŕtvy, stále ho má rada, čo sa stáva prekážkou vo vzťahu k Jožovi. Ema sa vydá za Solana, spoločne pracujú na stavbe priehrady, ale je nešťastná, lebo nemôžu mať deti. Rozhodne sa s ním ísť do Tichej doliny, ale pred odchodom zakopne o elektrický drôt a zomiera.

Keď Solan dočítal denník, vykríkol: „Pôjdeme! Pôjdeme!“ No to už jeho ženy nebolo. Posledné zápisky boli zo soboty 19. 4. 1952 ráno.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.027 s.
Zavrieť reklamu