Zóny pre každého študenta

Božena Slančíková – Timrava – tvorba

Božena Slančíková – Timrava:

Dielo I. Bratislava: Tatran, 1971.

Za koho ísť?

25-ročná slečna ide z mesta v lete za ujcom – farárom na dedinu. Chce si lapiť chlapa. K ujcovi každé popoludnie chodia hrávať karty: kantor Rudolf Mišov a Samuel Bút (podučiteľ, šuster).

Mišov je učiteľov syn, chcel byť lekárom, ale nemal peňazí, je teda učiteľom a zbiera zelinky, robí mastičky, a tak pomáha dedinčanom. V priebehu mesiaca sa obaja do nej zaaľúbia, nakoniec sa rozhodne pre Mišova a život sa vráti do starých koľají. Dopoludnia varí obed, po obede idú na faru, večer ho čaká a vyzerá, či už ide s bylinkami.

Kandidát ženby

Juro Agáč ide do Dubova, agent poisťovacej spoločnosti, k pánu Volárovi. Ten má dcéru Borižu a chovanicu Ruženu. Juro sa nechce ženiť a bojí sa, že si ho chcú lapiť. Po troch dňoch odchádza, ale zistí, že k Ružene ho viažu prisilné putá. Dá otočiť kone a vráti sa k Volárovi.

Dielo II. Bratislava: Tatran, 1975.

Tá zem vábna

Naraz rozniesol sa chýr tichou dolinou, že Ďuro Ťankeľ ide do Ameriky. A v tie časy stalo sa i to, že mladý (26-ročný) Jano Fazuľovie zmenil sa celkom. Stal sa zahútaným… Matka Vrábeľníčka si to hneď všimla, ale bála sa mu niečo povedať, lebo cítila, že mu ukrivdila. Jeho milú Zuzu ne jej popud vydali rodičia za iného. Janovi bolo potom jedno, koho si vezme, a tak sa jeho ženou stala Anča. Ruky a nohy jej sú ako u starien, len kožou obtiahnuté, tvár samá kosť – nepoznať na nej mlaadých rokov… Deti nemajú.

Nakoniec prezradí matke, že chce ísť do Ameriky. Sprvu ho odhovára, ale Anči to neprekážaa, a tak sa i ona zmieri si stavom veci. Otca má chorého. Odišli štyria: Ďuro Ťankeľ, Jano, Paľo Prívoda a Srnec. Vrábeľníčka i Anča zaačali plakať skoro po ich odchode, keď o dva mesiace prišiel list od Jana, začali ešte viac. Pracuje pri „ohnivej peci“ a robota je to veru ťažká…

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/4721-bozena-slancikova-timrava-tvorba/