Fiesco a jeho janovské sprisahanie - Schiller

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: anika
Typ práce: Referát
Dátum: 03.06.2011
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 503 slov
Počet zobrazení: 2 929
Tlačení: 398
Uložení: 403
Friedrich Schiller: Fiesco a jeho janovské sprisahanie
Republikánska tragédia
 
OSOBY:
Andreas Doria – janovský dóža
Gianettino Docia – jeho synovec, následník trónu
Fiesco – gróf z Lavagne
Verrina –
Bourgognino –  účastníci protivládneho sprisahania (5)
Calcagno –
Sacco –
Gróf Lomellino – Gianettonov doverník
Mulej Hasan
Romano – maliar
Grófka Julia Imperiali – Gianettinova sestra
Grófka Leonora – Fiescova žena
Berta – Verrinova dcéra
Arabella –
Rosa –  Leonorine komorné
Laura – Bertina komorná
Masky, mešťania, šľachtici, vojaci, vojvodova nemecká telesná stráž, niekoľko slúžiacich
 
MIESTO: Janov v polovici 16. storočia
5 dejstiev
 
DEJ:
  Slávnosť – Fiesco dvorí Julii, Leonora odíde so slzami od stola. Gianettino dá zabiť Fiesca – Mulejovi. Julii sa nepáčil Leonorin odchod, odchádza. Fiesco jej hovorí, že ju miluje. Dá jej medailón s Leonoriným portrétom, Julia mu dá svoj portrét v medailóne. Gianettinovi sa páčila Bertaa, rozhodne sa ju uniesť. Na hostine sú prítomné tri čierne masky – jednou z nich je i Verrina. Odsudzujú Fiesca, že sa spreneveril republike. On hovorí len o jedle a ženách.
  Vrah sa pokúsi Fiesca zabiť, nepodarí sa mu to. Fiesco ho zamestná – má mu nosiť novinky z ulíc. Aj mu ich prinesie. Na radnici volili prokurátora. Gionettino pokoril Verrinu – 14 hlasov bolo preňho a 14 pre Lomellina. Mali voliť ešte Doria a Bourgognino, ten dal svoj hlas Verrinovi, ale Doria ho prebodol a vyhlásil lístok za neplatný. Tak vyhral. „Búrka“ medzi ľudom. 8 mešťania prichádzajú za Fiescom. Ten ich nahovorí na to, aby sa on stal monarchom.
  Gianettino dal uniesť Bertu, ale ušla mu. Bourgognino, jej milý, si ju chce vziať aj tak za ženu, veď k ničomu medzi nimi nedošlo. Verrina nad ňou vyriekne kliatbu, z ktorej ju môže vyslobodiť len smrť alebo Gianettinova smrť.
  Andreas karhá Gianettina, že búri dom, ktorý on pol storočia staval. Gianettino pošle list s 10 menami senátorov, aby ich zabili. Fiesco sa ukáže Verrinovi a spol., Verrino hovorí, že Fiesco bude pre Janov ďaleko nebezpečnejším tyranom ako Dorio (Bourgogninovci).
  Fiesco sa rozhoduje medzi občanom a vojvodom. Rozhodne sa pre trón. Ráno k nemu pristúpi Leonóra. Prosí ho, aby jej dovolil vrátiť sa k matke. On ju prosí o dva dni. Prichádza Hasan. Julia mu dala prášky, aby otrávil Leonóru. Prichádzajú aj Verrina, Bourgognino, Calcagno a Sacco, čítajú listy. Rozhodnú sa ešte v noci zabiť Andreasa a Gianettina. Fiesco ide na návštevu k Julii, nájde tam Gianettina. Pozýva ju na predstavenie.
  Ukazuje vrahov list šľachticom (10 zabiť), vezmú meče. Prichádza Calgagno, hovorí, že Hasan bol u vojvodu a všetko povedal. Traja Nemci privádzajú Hasana v putách a list. Po jeho prečítaní („budú dnes v noci spať nestrážení“) ho pustí na zem a Fiesco sa chce ísť ku všetkému priznať. Zadržia ho. Zostane a Hasana prepustí. Fiesco povie Leonóre, že myslí na purpur. Ona ho varuje, nechce, aby sa stal vojvodom.
  Zabije Gianettina Bourgognina. Leonora sa obliekla do mužských šiat a bojoval za Fiesca. Vzala klobúk a plášť Gianettina. Fiesco si myslí, že je to on. Prebodne ju. Plače nad jej mŕtvolou. Prikryje ju purpurom. Prichádza Verrina. Odrádza Fiesca od vojvodcovstva, ale on nechce. Verrina prebodne Fiesca dýkou. Hovorí, že nech ho súdia, ale jemu je nado všetko vlasť a republika.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#friedrich schiller po slovensky #Friedrich Schiller #schiller


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu