Zóny pre každého študenta

Ivanhoe - Walter Scott

Walter Scott: Ivanhoe 

OSOBY:

odohráva sa v dobe Richarda I. Levieho Srdca

DEJ:

Wamba a Gurth pasú svine. Opát Aymer a Brian idú k Cedrikovi, stavili sa o kráse Roweny. Sprevádza ich pútnik. Pútnik varuje Izáka, Brian ho chce chytiť. Izák napíše list priateľovi, aby mu dal koňa a zbroj. Súboj v Ashby-de-la-Zouche, Vydedený rytier vyzve Briana na boj na život a smrť, zvíťazí Vydedený. Napokon sa stane víťazom prvého dňa a zvolil za kráľovnú krásy Rowenu. Druhý deň zvíťazil opäť, aj nad Brianom. V súboji lučišníkov zvíťazil Robin Hood z Locksley. Wilfred je ranený. Na hostine nebol ani Wilfred, ani Robin. Wilfred bol ranený, ujala sa ho Rebeka. Šli do Yorku, pridali sa k Cedrikovi. Skupinu prepadli zamaskovaní de Bruce, templár a spol., dopravili ich na hrad priateľa, ale Wampovi a Gurthovi sa podarilo ujsť, pripojil sa k nim Locksley s družinou a Čierny rytier (Richard Levie Srdce), ktorý už predtým zachránil Wilfredovi život. Všetci zajatí sú na Front-de-Boeufovom hrade. Zaútočia, zvíťazia, ale Rebeku vezme so sebou do kláštora Brian. Súdia ju, ona žiada, aby o nej rozhodol súboj.

Wilfred sa stretáva opäť s Richardom u Robina. Idú na Coningsbuský hrad, kde nariekajú nad údajnou smrťou Athelstena – snúbenca Roweny, ktorý padol pri súboji v druhom dni. Richard žiada Cedrika, aby splnil sľub, ktorý mu dal, že mu splní hocičo, čoby si želal. Chce, aby odpustil Wilfredovi, urobí to. Vtedy sa rozleteli dvere a vstúpil Athelstan, ktorý bol len v bezvedomí a neskôr ho opojili vínom a zviazali, pretože chceli po ňom dediť. Dali ho do žalára a hovorili mu, že je v očistci. Tri dni jedol chlieb a pil iba vodu. Nakoniec sa mu podarilo ujsť. Zrušil zasnúbenie s Rowenou.

Izák našiel Wilfreda. Ten odišiel bojovať za Rebeku. Len sa Briana dotkol a on vypadol zo sedla a zomrel. Rebeku prepustili. Wilfred si vzal Rebeku, ktorá navštívila pred odchodom z Anglicka Rowenu a poďakovala sa jej.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/4741-ivanhoe-walter-scott/