Komu zvonia do hrobu - Hemingway

Ernest HEMINGWAY: Komu zvonia do hrobu

MOTTO: 

Nikto nie je ostrovom samým pre seba; každý je kusom pevniny, kusom súše; a ak more odmyje hrudu, Európa sa zmenší, akoby sa stratil výbežok zeme alebo sídlo tvojich priateľov či tvoje vlastné; smrť každého človeka umenší mňa, lebo ja som súčasťou človečenstva; a preto sa nikdy nepýtaj, komu zvonia do hrobu; zvonia tebe. John Donne

OSOBY:

Pablo – veľmi bystrý, ale získal majetok (kone) a odvtedy sa o republiku stará ovela menej. Keď začala vojna, stál na cele obyvateľov, ktorí pobili fašistov v meste cepmi. Táto scéna v ňom zostala, trápi ho to. Je krutý, sebecký, veľa pije. Trápia ho pochybnosti o akcii i odchode.

Pilar – Pablova žena, Cigánka, viac horlí za republiku ako Pablo. Pomáha Jordanovi.

Mária – otca i matku jej zastrelili fašisti. Ju oholili a znásilňovali. Partizáni prepadli vlak, v ktorom deportovali i ju. Vzali ju so sebou. Stáva sa milenkou Roberta Jordana.

Anselmo – starý horský vodca, Robert má v ňom oporu. Je to dobrý človek, vojna ho trápi, najmä zabíjanie ľudí.

Robert Jordan – mladý Američan z Montany. Profesor španielčiny, Máriu miluje a chce si ju odviesť domov. Keď zistí, že rozkaz, ktorý dostal je nezmyselný, má málo ľudí a fašisti už o ofenzíve vedia, napíše hlásenie pre generála Golza – svojho nadriadeného. Zmena však neprichádza, teda plní rozkazy. Je veľmi  bystrý, rozumný, všetko si dopredu presne naplánuje. Keď padne  jedna alternatíva, vypracuje druhú.

OBSAH:

Robert Jordan dostáva  ďalšiu úlohu: vyhodiť ďalší most. Dajú mu dynamit a sprievodcu – starého Anselma. Ten ho privádza k mostu,  a potom k partizánom, ktorých vodcom je Pablo. V tábore je Cigán Rafael, Pablova žena (Pilar) a Mária; ďalej Augustín, Pablo a iní.

Povie im, prečo je tam, na druhý deň si nakreslí most a premyslí, kde uloží nálože.  Vrátil sa a našiel v jaskyni Pabla s tromi mužmi. Pablo je proti vyhodeniu mosta, ale prehlasujú ho. Chvíľu to vyzerá, že Pabla bude musieť Jordan zastreliť, ale nedojde k tomu. Pilar a Mária vezmú Roberta k El Sordovi, ktorý má tiež svoju skupinu partizánov a prisľúbi mu pomoc, lenže začne padať sneh a on sa vydá kradnúť kone (majú ich málo), do rána prestane snežiť  a podľa stôp ich nájde červená armáda (fašisti) a pobijú  ich.

Pablo viní Roberta za všetko, čo sa prihodilo v tábore,  bojí sa. V noci prereže jeho vaky a vezme mu rozbušky i trochu výbušniny, ale Robert sa rozhodne použiť granáty, ktorých je tam dosť. Pablo sa vráti, materiál zahodil, ale priviedol ešte 5 chlapov. Most sa im podarí vyhodiť, ale Anselmo zahynie. Robert, Pilar, Pablo, Augustín a Rafael odchádzajú k Márii, ktorá čaká pri koňoch.

Pri  ústupe na koňoch musia prejsť cez cestu. Pilar  a Márii sa to podarí, ale Rafael zomrie a na Roberta strieľajú – padne aj s koňom a zlomí si nohu. Rozlúči sa s Máriou, Ktorá chce zostať s ním, ale ostatní ju odvedú. Nechal si zbraň a čakal na jazdcov. 

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/4743-komu-zvonia-do-hrobu-hemingway/