Zóny pre každého študenta

Mešťan šľachticom – Moliére

Mešťan šľachticom – Moliére

komédia – balet, v piatich dejstvách

odohráva v Paríži

OSOBY:

DEJ:

Jourdain si chce osvojiť šľachtické a galantné správanie, najme si teda učiteľov. Pozve na večeru Doriménu a učitelia hudby a tanca nacvičujú hudobné čísla na večeru. Jourdain si dá ušiť šľachtické šaty, učí sa tancovať, spievať, šermovať… Učiteľ filozofie sa ho pýta, čo by sa chcel naučiť. Odmieta logiku, morálku i fyziku. Chce sa učiť pravopis. Učí ho teda vyslovovať jednotlivé hlásky.

Priniesli mu šaty, obliekli ho. Smeje sa mu slúžka Nicole i jeho žena, ale ona sa aj s lokajmi ide prejsť po meste. Prichádza Dorant, líška sa mu a požičiava si od neho ďalšie peniaze. Hovorí mu, že markíza určite príde. Kleont popýta Jourdaina o ruku Lucile. Nechce mu ju dať, lebo nie je šľachtic.

Dorant privedie Doriménu. Hovorí jej, že ju chce pohostiť v tomto zákutí. Jourdain jej poslal diamant, ale Dorant jej ho dal. Večerajú, Jourdain dvorí Doriméne, pani Jourdainová zasiahne.

Markíza uteká a gróf za ňou.  Prichádza preoblečený Covielle, hovorí mu o sultánovom synovi (Kleont), ktorému sa zapáčila jeho dcéra. Nasleduje obrad – Jourdain je pasovaný do šľachtického stavu – rukami ho palicujú. Dorant s Doriménou konštatujú, že je to hlupák. Doriména sa rozhodne vydať za Doranta.

Lucile spozná Kleonta a súhlasí so svadbou. Pošlú po notára, aby spísal svadobné zmluvy. Jourdain medzitým ešte chce dať Nicole tlmočníkovi (Covielleovi).  Nasleduje Balet národov.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/4746-mestan-slachticom-moliere/