Zóny pre každého študenta

Príbeh jedného života - Guy de Maupassant

Guy de MAUPASSANT: Príbeh jedného života
Jeanne – vyšla z kláštora žiariaca, plná zápalitosti a túžby po šťastí, pripravená na  všetky radosti...

Počas rokov strávených s manželom stráca tento elán, stáva sa tichou, zamĺknutou.  Zomiera jej matka, Julian, otec a Paul odchádza. Je sama. Nechce sa jej vstávať z postele, nebyť Rosalie preležala by  celé dni. Nádej, ktorá vypláva na povrch na posledných stránkach, predstavuje Paulova malá dcérka.

V máji roku 1819 (17-roč.) odchádza s rodičmi z kláštora, kde strávila 5 rokov. Pršalo, ale ona plná života túžila po odchode do  kaštieľa Topolina. Jeanne sníva o láske. Čoskoro sa vydá za vikomta Juliana, ktorý je však úplne iný ako  jej otec, neustále šetrí, nestará sa o svoj zovňajšok a podvádza ju s jej slúžkou Rosaliou. Tá mu porodí syna. Čoskoro i Jeanne otehotnie a privedie na svet Paula. Jeannina matka zomiera. Hoci Jeanne túži po ďalšom dieťatku, Julian to odmieta. Nakoniec mu však nahovorí, že je tehotná a vzápätí, keďže manžel si už nedával pozor, i otehotnie. Julian sa ale stretáva s grófkou Gilberte, Jeanne  to zistí, ale nepodnikne nič. Gróf ich však, boli spolu v pojazdnej búdke, pustí dolu kopcom a oni obaja zomrú.

Jeanne sa priveľmi upla na Paula. Rozmaznala ho, vyrastal v akomsi skleníku. Barón zasiahol a poslali ho na gymnázium, učiť sa mu nechcelo, tak odišiel. Matke písal len, keď potreboval jej pomoc – peniaze. Tak rodina vyšla na mizinu, barón zomrel a Jeanne bola nútená predať celý majetok. Vracia sa k nej Rosalie a spolu odídu. Kúpia si meštiansky dom. Paul opäť žiada peniaze. Jeanne odmieta, ide za ním do Paríža, nestretne sa s ním. Nakoniec zúfalý píše list a prosí matku, aby sa mu postarala o dcérku,  lebo jeho družka zomiera. Rosalia všetko zariadi, dcérka je legitímna a prináša ju Jeanne. Paul má prísť na druhý deň. V Jeanne sa opäť prebúdza chuť žiť.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/4757-pribeh-jedneho-zivota-guy-de-maupassant/