Na západe nič nového - Remarque

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: anika
Typ práce: Maturita
Dátum: 16.01.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 964 slov
Počet zobrazení: 155 475
Tlačení: 3 121
Uložení: 2 373

Erich Maria Remarque - Na západe nič nového

Literárny druh: epika

Literárny žáner: psychologický román

Literárne obdobie: Svetová literatúra medzi dvoma sv. vojnami- nemecká literatúr

Kompozícia: 12 kapitol 

Téma: Život vojaka na bojovom poli počas prvej svetovej vojny

Idea:  Pokus podať správu o generácii, ktorú zničila vojna - aj keď unikla jej granátom. Generácia hlavného hrdinu Pavla Bäumera bola generáciou po prvý raz v dejinách zaskočená svetovou vojnou, ktorá vo vedomí prostých ľudí i najlepších umelcov zanechala pocit nezmyselnosti, absurdna a neľudskosti vojnového besnenia. Nie je to kniha o hrôzach vojny a názor na ňu, ale je to len suché konštatovanie bytia v nej. Je to taktiež o tom, ako vojna zmení mladých chlapcov,

Miesto a čas deja: 1. svetová vojna, bojové pole 
- Rozprávačom je 1.osoba, hlavná postava Paul Bäumer. 

Na západe nič nového – Postavy:  

Paul Bäumer:  

- hlavná postava - rozprávač románu. - 19 ročný chlapec, ktorý bol ešte len stredoškolským študentom. Na základe otrasných frontových skúseností vytriezvie z nacionalistického opojenia a uvedomuje si nezmyselnosť vojnového besnenia. Nakoniec umiera v poli opustený, bez svojich spolužiakov a kamarátov, ktorí taktiež padli v boji, ale pokojný „s úsmevom na tvári“ Keď uvidí umierať človeka, ktorého zabil, ťažko to nesie. Najdôležitejšie je pre neho priateľstvo. Najradšej má Kata, ktorý je síce od neho o 20 rokov starší ale je dobrým priateľom.

Stanislaus Katczinsky: 

- prezývajú ho Kat. Je hlava skupiny, húževnatý, prefíkaný, ľstivý štyridsiatnik s nehybnou tvárou, modrooký, s ovisnutými plecami a úžasným nosom, čo vždy zaňuchá, keď sa má čosi zomlieť, kde možno prísť k dobrému jedlu, alebo kde sa dá poriadne uliať. Kat umiera, keď ho Paul prenáša cez pole s rozmliaždenou nohou a cestou schytá do hlavy črepinu. - je najstarší z hlavných hrdinov, ale má „šiesty zmysel“. K nováčikom sa správa takmer otcovsky a pomáha v každej situácii či už jedlom, radou alebo starostlivosťou. Je ženatý a povolaním obuvník, ale vyzná sa v každom prostredí a povolaní. 

- Katczinský je pre skupinu mladých vojakov nepostrádateľný, neustále prekvapuje dobrou náladou a zlodejskými kúskami.  

Kammerich:

- je to prvý ranený v románe a aj prvý zomiera. - leží v nemocnici, amputovali mu nohu, má silené bolesti, Paul žiada ošetrovateľa, aby mu pomohol, ale ten vie, že Kammerich čoskoro zomrie
- jeho matka ťažko niesla jeho odchod na front. Albert Kropp:  
- taktiež 19 ročný chlapec, ktorý vo vojne príde o nohu. 
- je malý, ale z nich najinteligentnejší, najlepšie mu to myslí. Má hodnosť slobodníka. Myslí si, že  vojna by sa mala odohrávať medzi generálmi a ministrami a nie obyčajnými ľuďmi. 

Detering:

- je sedliak a najdôležitejšie je pre neho jeho hospodárstvo a rodina. Stále na nich myslí a každý deň číta noviny. Nedokáže pochopiť, prečo vo vojne trpia nevinné zvieratá. Dezertuje, ale chytia ho poľní žandári. Viac o ňom nebolo počuť. Müller: 

- sníval o vojnovej mature, preto sa stále učil a všade zo sebou nosil učebnice. 
Po Kammerichovej smrti zdedí čižmy, a aj keď mu je to nepríjemné, pretože Kammerich bol jeho priateľ, vie, že on ich už potrebovať nebude.  

- sám zomiera, keď ho z blízkej vzdialenosti trafí svetlica.  

Na západe nič nového - Dej:

Dej románu sa začína deväť kilometrov za frontom. Skupina, ku ktorej patrí aj Paul Bäumer, dostane poriadnu dávku jedla aj fajčiva, lebo to, čo bolo prichystané pre 150 ľudí dali 80tim. Spomienkami sa dozvedáme, ako sa Paul a jeho spolužiaci dostali na vojnu – ich triedny profesor Kantorek toľko chválil službu vlasti, že sa všetci prihlásili. Nikto nechcel byť zbabelcom. Paul s kamarátmi idú navštíviť Kemmericha, ktorý leží s amputovanou nohou v poľnom lazarete. Všetci vedia, že zomrie, ale utešujú ho, že ho pošlú domov za rodinou. Kemmerich zomrie a Müller zdedí jeho čižmy. K skupine sa pripoja ďalší muži, väčšina mladíci.

Spomienkami sa dozvedáme o šikanských taktikách desiatnika Himmestossa, ktorý velil ich divízii vo výcviku. Chlapci sa dohodnú, počkajú si na desiatnika a zbijú ho. Kompánia sa presúva na opevňovacie práce. O chvíľu sa už ocitnú priamo na fronte v paľbe. Zranení nie sú len ľudia, ale aj zvieratá. Je počuť strašný rev zranených koní. Pri útoku bolo zabitých veľa nováčikov. Na druhý deň zabíjajú vši, rozoberajú, čo by robili, keby bol mier.

Väčšinou nevedia, lebo nemajú zamestnanie. Tjaden sa poháda s Himmelstossom, ktorého prevelili na front. Za to si vyslúži trojdňové stredné väzenie – chliev. Rozmnožili sa potkany, chlapci ich zabíjajú lopatkami alebo revolvermi. Znova sa ocitajú v zákopoch s mnohými nováčikmi. Paul uvidí v jednom zákope Himmelstossa ako simuluje mŕtveho. Vyhnal ho von, ale Himmelstoss sa prestal brániť, až keď stretli nadriadeného. Je po útokoch. Chlapci sa vyberú okúpať.

Uvidia tri Francúzky, dohodnú sa, že večer k nim prídu a donesú jedlo. Na druhý deň sa Paul dozvie, že dostal dovolenku. Doma ho privíta chorá matka a sestra. Už si s nimi nerozumie, lebo oni nechápu jeho pocity, neboli na fronte. Zájde ešte za spolužiakom Mittelstaedtom, ten velil družstvu, kam patril aj triedny Kantorek. Mstil sa mu za to, že ho nechal prepadnúť.

Paul odchádza do barakov. Má stráž a vidí ruských zajatcov ako žobrú. Súcití s nimi. Po nejakom čase sa znovu dostáva ku kamarátom. Ide na prieskum, ale cestou ho zastaví paľba a nemôže sa dostať späť. Zabije francúzskeho typografa. Je s ním, pokiaľ umiera a strašne sa trápi.

V noci sa stretne s Katom, takže je zachránený. Chlapci strážia opustenú dedinu s množstvom proviantu. Pohoda však netrvá dlho, začne ostreľovanie a Kropp aj Paul sú zranení. Odvezú ich do katolíckej nemocnice, kde Albertovi amputujú nohu. Keď sa po dovolenke vráti Paul na front, Detering dezertuje, Müller zomrie (svetlica ho trafila do brucha). Všetko je stále bezútešnejšie.

Kat pri ďalšom útoku v lete 1918 dostane ranu do nohy, Paul mu pomáha, ale nakoniec zistí, že Kat dostal aj črepinu do hlavy a niet mu pomoci. Hovorí sa o prímerí, Paul dostane dovolenku, lebo sa nadýchal plynu a umiera v októbri 1918.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Erich Maria Remarque

Erich Maria Remarque, vlastným menom Erich Paul Remark bol nemecko-švajčiarsky prozaik a dramatik. Úspech E. M. Remarqua je založený na tvorbe napínavého deja, na účinnej charakterizácii osôb a nekompromisnom antifašistickom, antimilitaristickom a humanistickom postoji.

Literárne diela:
Arch of Triumph (novel)
Heaven Has No Favorites
The Night in Lisbon
Spark of Life (novel)
All Quiet on the Western Front (Na západe nič nového)
Station at the Horizon
Three Comrades (novel) (Traja kamaráti)


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu