Jana Eyrová - Charlotte Brontëová

Autor: Charlotte Brontëová
Dielo: Jana Eyrová
 
Môj názor na knihu:
Jana Eyrová bola sirotou, ktorú v dome kde žila neznášali. Kvôli jej „zlému“ správaniu ju poslali do Lowoodskej dievčenskej školy (pre chudobných a siroty). Tento román vo forme ja – rozprávania vykreslil pomery a problémy vtedajšej doby. Považujem detstvo Jany Eyrovej za veľmi skľučujúce a z časti obdivujem, že sa dokázala vzchopiť a stať sa tak inteligentnou mladou ženou. Týfus v škole bol len ďalšou z mnohých odporných vecí ktoré Janu stretli. Janina najlepšia kamarátka umiera počas zúrenia týfusu v jej náručí.
Príbeh pokračuje o 8 rokov, kedy Jane učí na Lowoodskej škole. Má však väčšie ambície a tak si podáva inzerát. Začne učiť milé, ale rozmaznané dievčatko Adele Varensovú na Thornfieldskom panstve. Tu stretáva aj pána Rochestera s ktorým si padne do oka a čím ďalej tým viac sa rozprávajú. Pán Edward Rochester bol náladový, obdivuhodný a zároveň vášnivý džentlmen takmer o 20 rokov starší od Jany. Zlomovým bodom tu bol požiar, pri ktorom takmer pán Rochester umrel. Následne sa Jana dozvie od macochy na smrteľnej posteli, že jej strýko jej zanechal všetok svoj majetok. Po návrate do Thornfieldu sa Jana vyzná so svojou láskou pánovi Rochesterovi a ten ju vášnivo požiada o ruku. Jana však v tej dobe netuší, aké tajomstvo pán Rochester skrýva. Osud jej uštedril veľa rán, ale táto bola priveľká. Jana sa rozhodne ujsť aj napriek svojej láske k Rochesterovi po zistení, že nie je jeho prvou manželkou. Prvá manželka je šialená žena, držaná v podkroví zodpovedná za čudné udalosti na Thornfielde.

Po úteku Jana nemala vôbec ľahkú cestu. Keď jej došli peniaze, nemala na výber a musela žobrať o jedlo. Jednu noc, vyhladovaná a premrznutá dorazí k domu Moor House. Tu sa o ňu postará kňaz St. John Rivers, ktorý jej nájde aj prácu. Jedného dňa sa Jana dozvie, že jej strýko, John Eyre, jej zanechal 20 000 £ a takisto sa dozvie, že je sesternicou St. Johna. Jana je ohromená, že má konečne rodinu a kopec peňazí. St. John si ju chce vziať za ženu, avšak nemilujú sa a Janine srdce si v rozhodujúci okamžik spomenie na Rochestera. Nasadá teda na druhý deň do koča a ide sa pozrieť, či je pán Rochester v poriadku. Nájde ruiny po požiare ktorý zapálila šialená žena, pričom Rochester prišiel o zrak keď zachraňoval služobníctvo. Potom ako obaja vyslovia svoje city, Rochester ju opätovne požiada o ruku. Jana bez váhania prijíma.

Rochesterovi sa časom jedno oko uzdraví a on tak má možnosť vidieť svojho syna. Po dlhom trápení tak konečne žijú Jana s Rochesterom šťastne až do smrti. Niet divu, že román Jana Eyrová je bestseller. Veľmi emotívny príbeh, nástrahy osudu, sklamanie v láske...Všetko čo dobrá kniha má obsahovať. Záver je úžasný a je len citovým vyvrcholením celého diela. Som rád, že kniha nekonči tragédiou ako to v románoch býva.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/5883-jana-eyrova-charlotte-bronteova/