Zóny pre každého študenta

Námestie svätej Alžbety - Jašík

Rudolf Jašík (1919 – 1960) - Námestie svätej Alžbety
Bol vynikajúcim prozaikom. Jeho knihy boli preložené do viacerých jazykov, okrem iných i do angličtiny, nemčiny, francúzštiny a španielčiny. Svojou tvorbou nadviazal na tradíciu slovenskej lyrizovanej prózy. Charakteristickým znakom jeho románov a noviel je lyrickosť a baladickosť. Presvedčivo stvárňoval charaktery a dôraz kládol na psychológiu postáv. V roku 1955 začal Jašík písať kroniku mesta Nitry a pri tejto práci sa mu dostal do rúk zaujímavý dokumentárny materiál z čias 2. svetovej vojny, ktorý mu poskytol námet pre román-baladu Námestie svätej Alžbety (1958).

Tento román je obžalobou krutosti a neľudskosti fašizmu, ktorý sa postavil proti láske dvoch mladých, čistých ľudí – Igora a Evy. Dej románu sa zväčša odohráva na predmestí „mesta pod viničným vrchom“ (Nitry) – na Námestí svätej Alžbety. Aj sem, na túto celkom obyčajnú mestskú perifériu, sa doplazil strašný vojnový čas, aby ju zašpinil svojimi novými, neľudskými manierami, ktorým sa honosne hovorilo zákony.

Prvé, čím sa prejavil fašistický čas, bolo značkovanie Židov. Každý z nich musel povinne nosiť na hrudi žltú Dávidovu hviezdu. Osemnásťročný Igor, ktorý veľmi miluje svoje dievča, nechce dovoliť, aby nosilo hviezdu. Povedal, že iba kone sa značkujú, nie ľudia, a preto hviezdu roztrhal. Ale Eva vie, že nosenie žltej hviezdy je len malý kúsok toho, čo čaká v budúcnosti Židov. Oveľa horšie znáša svoje ľudské pokorenie Evin otec. Psychicky sa zrútil, celkom rezignoval. Jeho život už prestal byť životom, je to len apatické čakanie na tragický koniec.

Ale nie sú to len Nemci, čo rozsievajú medzi ľudí rasovú nenávisť. K Nemcom sa pridávajú aj niektorí ľudia zo Slovenska, aj z Námestia svätej Alžbety.   Igor sa začne báť o Evu. Dopočuje sa, že tí Židia, čo sa dajú pokrstiť, sa môžu zachrániť. Preto ide za farárom a prosí ho o krst pre Evu. Farár najprv váha, ale nakoniec súhlasí. Pýta však za to od Evinho otca desaťtisíc. Samko však nemá toľko peňazí. V tej chvíli prejaví svoju veľkorysosť Maxi, tiež Žid. Predá koňa, základ svojho živobytia, a utŕžené peniaze dá Igorovi. Ale už je neskoro. Vtedy sľúbi Igorovi pomoc jeho sused obuvník Maguš. Eva sa má ísť schovať niekde na samotu, na horniaky.

Útek však zmarili Nemci. Deň pred Eviným útekom urobili v meste záťah a chodili po domoch, kde žili Židia a vyberali si svoje obete. Jednou z nich bola aj Eva... Skupinu Židov vedú do vlaku so zadrôtovanými oknami. Eva však s transportom neodíde. Zasiahne ju dávka zo samopalu, pretože chcela odniesť mŕtve dieťa, aby ho nerozšliapali čižmy fašistov. Postava Evy strácala v príbehu postupne svoje ľudské črty a vlastnosti a menila sa na symbol lásky. A tak, hoci Igorovu milú, Evu, zabili, láska ostala živá, lebo láska je nesmrteľná.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/6372-namestie-svatej-alzbety-jasik/