Zóny pre každého študenta

Ťapákovci - novela

Ťapákovci - novela

Rovina deja: na začiatku je kontrast medzi prebúdzajúcou sa prírodou a nehybnosťou, nečinnosťou Ťapákovcov. Ľud sa berie do jarných prác, iba u Ťapákovcov sa nič nedeje. Chlapi len tak postávajú na  dvore a nič nerobia. Toto je klasický pohľad na život Ťapákovcov.  Oračku odkladajú zo dňa na deň ako všetko v živote.

Ťapákovcov žije v dome 16, ale nik neašpiruje na hlavu rodiny. Pokúša sa o to Iľa, manželka najstaršieho Ťapáka, ale nik s jej vodcovskou úlohou nesúhlasí.  Medzi Iľou a Ančou Ťapákovou  vznikajú konflikty, ale všetky ženy stoja za Ančou. Iľa je nespokojná s tým, že v dome  žije  16 ľudí a začne sa sťažovať Paľovi.  Odmieta bývať v preplnenom dome  , chce sa osamostatniť,  túži po tom , aby si  s mužom  postavili  vlastný dom.

Paľo ju ale nepočúva, ignoruje ju a Iľu to nahnevá. Nakoniec sa rozhodne trucovať a prinútiť  muža, aby jej  vyhovel. Opustí dom a ide slúžiť k rechtorovcom.  Tam sa jej síce nepáči, lebo ju považujú iba za slúžku, ale cúvnuť už nemôže.   Každý večer čaká Paľa, dúfa, že  po ňu  príde a pomeria sa.  Paľo sa však vyberie do sveta a osud ženy ho netrápi. 

U Ťapákov sa ako zvyčajne nič  nedeje. Mišo, najmladší, ešte neženatý Ťapák,  smúti, lebo mu Anča-zmija, sestra,  nedovolí  zobrať si za ženu milované dievča Katku. Anča je zatrpknutá postava, ktorá túži po láske,  už dávno je tajne zaľúbená do bratranca Jana Fúzakovie, ale ten je ženatý. Anča vie, že kvôli fyzickému hendikepu sa nikdy nevydá.  Po čase sa vracia Paľo do dediny. Iľa sa snaží, aby si ju Paľo všimol, ale on na ňu nereaguje. U Ťapákovcov nikomu Iľa nechýba, iba  Anči vadí, že kráľovná ušla.

Ani Paľo sa nemá k činu, ale nakoniec ide po ženu, aby sa vrátila domov a nerobila mu hanbu. Iľa sa nevráti.    Všetko vyrieši až  notár, ktorý povie, že Iľa nesmie byť aj slúžkou, aj pôrodnou babicou  v dedine.  Iľa prestane slúžiť, odíde  ku rodičom.  Poviedka sa napokon končí zmierením Paľa a Ile.  Postavia si dom na pozemku Iliných rodičov.  Mišo odchádza na  vojnu a tam pomaly  zabúda na Katku. Anča naďalej prežíva svoj smutný osud.  

Ťapákovci:

Predstavitelia konzervatívnej patriarchálnej dediny. Žijú rovnako stáročia, odmietajú akékoľvek zmeny, sú proti pokroku. Sú málovravní, nerozhodní, leniví, zaostalí, flegmatickí. Je ich spolu 16, štyria bratia aj s manželkami a deťmi, jeden brat Mišo ešte slobodný a jedna sestra, 30 ročná, nevydatá, lebo jej lámka zdeformovala nohy.

Iľa:

Paľova žena, prezývaná kráľovná. Myslí si, že je vzdelanejšia ako ostatní, lebo absolvovala kurz pre pôrodné babice.  Má  konfliktnú povahu, je tvrdohlavá, vytrvalá,  nespokojná so spôsobom života ostatných Ťapákov. Vyvyšuje sa, je sebavedomá, každého poúča, chcela by držať veslo v rodine. Nevyhovuje jej zaostalý život rodiny, ich apatia a túži po zmene.

Paľo:

Hlava rodiny Ťapákovcov, najstarší zo súrodencov, je typický Ťapák – všetko mu je  jedno, nič ho nerozhádže , najšťastnejší by bol, keby mal od všetkých pokoj.
Paľo mal zmysel pre humor. Nakoniec sa podriadi manželke.

Anča:

Prezývaná zmija, od detstva je mrzáčka. Je  talentovaná, pekne vyšíva,  vo vnútri je citlivá, nežná, navonok nespokojná, zádrapčivá.  Je  zaľúbená do Jana Fuzákovie, svojho bratranca,  aj on sa k nej správa láskavo, ale je ženatý.

Rovina významu:  

Je to  satirické dielo. Patrí k najkritickejším  v slovenskej literatúre. Opisuje medziľudské vzťahy v rodine Ťapákovcov, zaostalosť ľudí a ich neschopnosť zmeniť spôsob doterajšieho života. V tomto diele autorka  kritizuje obmedzenosť a neschopnosť ľudí čokoľvek urobiť so  svojím  životom.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/6961-tapakovci-novela/