Zóny pre každého študenta

Kapitánova dcéra - Puškin

Alexander Sergejevič Puškin
Je to najväčší ruský básnik. Patrí do obdobia romantizmu, teda do prvej polovice 19. storočia. Okrem poézie píše aj prózu. Svedectvom je dielo Kapitánova dcéra.

Kapitánova dcéra
Žáner: historická próza, zachytáva obdobie povstania vedeného Pugačovom(1773-1775)
Umelecký smer: aj keď je autor predstaviteľom romantizmu, dielo má aj realistické prvky
Forma diela: denník hlavnej postavy Griňova
Hlavné motívy: láska Griňova a Márie a zachytenie povstania Pugačova

Postavy a ich charakteristika:
Postavy sú fiktívne, teda vymyslené, ale aj historické
Historické: cárovná Katarína II. – postava je idealizovaná
Pugačov – vodca sedliackeho povstania, donský kozák. Griňov stretáva počas snehovej metelice neznámeho človeka, o ktorom sa neskôr dozvie, že je to Pugačov. Charakterizuje ho ako človeka 40 ročného, strednej postavy, plecitého, v čiernej brade mu presvitajú šediny, má veľké živé oči a lišiacky výraz. Griňov mu pri odchode daroval zajačí kožuch, aby nemrzol. Neskôr sa mu Pugačov viackrát revanšoval a zachránil mu život. Ale Griňov sa nepridal na jeho stranu. Pugačov bol popravený v roku 1775 v Moskve.

Peter Andrejevič Griňov
– hlavná postava diela. Je to mladý vidiecky šľachtic. Jeho otec bol vojak a neskôr sa usadil v Simbirskej dedine, kde sa Griňov narodil.  Nebol veľmi vzdelaný, lebo od 5-12 rokov ho vychovával koniar Saveľjič. Potom mu otec najal francúzskeho učiteľa, bol to však zhýralec a pijan, a tak sa Peter nič nenaučil. Keď dovŕšil 16 rokov, otec ho poslal k vojsku, ale nie do Petrohradu, ako dúfal, ale do ďalekého Orenburgu. Na ceste ho sprevádzal Saveľjič. V Orenburgu ho prevelili do Belogorskej pevnosti. Tu sa stretáva s veliteľom pevnosti Mironovom a s jeho rodinou. Do dcéry Mironova Márie sa zaľúbi. V pevnosti stretol aj Švabrina, ktorý ho neskôr zradí. Stretáva sa viackrát s Pugačovom, ktorý mu pomôže a zachráni život. Napriek tomu sa Griňov k nemu nepridal a ostal verne slúžiť cárovnej.

Mária Mironovová
– pekné 18 ročné dievča, nemá bohvieaké vzdelanie, ale je inteligentná. Dáva prednosť Griňovovi pred vzdelaným, ale bezcharakterným Švabrinom. Keď Griňova neprávom obvinia zo zrady a odsúdia na vyhnanstvo na Sibír, cestuje do Cárskeho Sela poprosiť cárovnú, aby Griňova omilostila.

Švabrin
– tiež slúži v Belogorskej pevnosti. Dostal sa tam preto, lebo v súboji zabil človeka. Bol dôstojník, vzdelaný človek, ale udavač. Po dobytí Belogorskej pevnosti sa stáva jej veliteľom. Prejde na stranu Pugačova. Na konci falošne obviní Griňova zo zrady a spolupráce s Pugačovom.

Saveľjič
– sluha, oddaný Griňovovi, ochraňuje ho, stráži jeho majetok.

Dej
: na začiatku sa stretávame  s Griňovom v rodinnom prostredí. Potom ho otec posiela za vojaka v sprievode Saveľjiča. Na ceste zo Simbirska ich zastihla metelica. Stretli neznámeho človeka, ktorý ich doviedol do hostinca. Z vďaky mu Griňov dal kožuch. Keď prišli do Orenburgu, dozvedeli sa, že ich prevelili do Belogorskej pevnosti. V pevnosti neprebiehali žiadne bojové akcie. Strážili ju starí invalidi. V podstate tam nemal Griňov čo robiť. Zoznámil sa tu s rodinou veliteľa Mironova, zaľúbil sa do Márie. S dôstojníkom Švabrinom nevychádzal dobre, lebo Švabrin naňho žiarlil. Predtým požiadal Máriu o ruku, ale ona ho odmietla. Medzi nimi došlo k súboju a Griňov bol ranený. Opatrovala ho Mária, ktorú popýtal o ruku. Griňov o úmysle oženiť sa napísal otcovi, ale on nesúhlasil so sobášom pre mladý vek Griňova.

Pugačov zaútočil na pevnosť, ktorú rýchlo dobyl. Mironova a jeho ženu povstalci  zabili. Mali popraviť aj Griňova, ale Pugačov v ňom spoznal človeka, ktorý mu daroval kožuch  a zachránil ho. Mária sa zachránila tiež, lebo ju kňaz  vydával za svoju neter. Griňov odchádza do Orenburgu, ale aj na tú pevnosť zaútočí Pugačov. Griňov dostane od Márie list, v ktorom ho žiada o pomoc, lebo Švabrin, ktorý je teraz veliteľ pevnosti, ju núti vydať sa zaňho. Griňov sa za ňou ponáhľa, ale chytia ho Pugačovovi povstalci, ale opäť ho Pugačov zachráni. Pugačov rozpráva Griňovovi rozprávku o orlovi a havranovi. Havran žije 300 rokov, lebo sa živí zdochlinami. Orol pije živú krv a žije len 33 rokov. Havran mu navrhne, aby sa obaja živili zdochlinami, ale orol volí radšej slobodu ako 300 ročný život so zdochlinami. Pugačov nakoniec svoj boj prehrá. Mária odíde k rodičom Griňova, kým Griňov ako dôstojník bojuje s pugačovovcami. Griňova na základe udania zatknú. Mária mu zachráni život, keď porozpráva cárovnej , ako to bolo s Griňovom a Pugačovom. Griňova prepustia, ožení sa s Máriou. Jeho zápisky odovzdal Griňovov vnuk Puškinovi.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/6965-kapitanova-dcera-puskin/