Zóny pre každého študenta

Rozbor Hamlet – Shakespeare

Rozbor Hamlet – Shakespeare

Dej sa odohráva v Dánsku na hrade Elsinor v 12. storočí, ale odzrkadľuje problémy renesančného Anglicka.

Dráma má 5 dejstiev(expozícia, kolízia, kríza, peripetia, katastrofa)
Forma: veršovaná. Nachádza sa tu divadlo v divadle

1. dejstve sa dozvedáme, že stráže prichádzajú za Horatiom(Horaciom) so správou, že na hradbách sa objavuje duch mŕtveho kráľa. Duch je od hlavy po päty v pancieri. Nórsky kráľ Fortinbras chce napadnúť Dánsko. Zoznamujeme sa s postavami: Claudius je kráľ, je to brat predchádzajúceho kráľa, jeho manželka je Gertrúda, vdova po mŕtvom kráľovi.  Hamlet, syn Gertrúdy, chodí vždy v čiernom. Na začiatku deja sa vracia zo štúdií vo Wittenbergu. Kráľovský radca Polonius a jeho dve deti, dcéra Ofélia a syn Laertes.

Laertes chce odcestovať do Francúzska. Hamlet tiež spočiatku plánuje vrátiť sa do Wittenbergu: „ koľko hnusu, prehnitosť, otupenosť v spôsoboch sveta.“ Pohoršuje sa nad tým, že jeho otec je ešte iba 2 mesiace mŕtvy a už sa jeho matka opäť vydala za Claudia. Laertes pred odchodom do Francúzska upozorňuje sestru, aby bola opatrná vo vzťahu k Hamletovi. Priateľ Horatio prezradí Hamletovi, že duch jeho otca sa objavuje na hradbách. Duch povie Hamletovi, že ho otrávil vlastný brat, keď spal v sade. Do uší mu nalial jed  (oficiálna verzia bola taká, že ho uštipol had).
 
V 2. dejstve sa začína Hamlet správať čudne. Kráľ sa obráti na jeho bývalých spolužiakov Guildensterna a Rosencrantza, aby zistili príčinu zmeny v správaní. Správa sa ako pomätený. Píše Ofélii list: Never hviezdam, čo nám svietia, never slnku jeho smer, never pravde, čo lož splieta iba mojej láske ver. Podľa Polonia Hamlet šalie, lebo ho Ofélia odmieta. Hamlet vraví, že Dánsko je väzenie.
„Veci nie sú ani dobré, ani zlé: dobrými alebo zlými ich robí naše myslenie.“
Prichádzajú na hrad herci. Po ich príchode chce Hamlet nastražiť Claudiovi pascu. Herci majú hrať hru Gonzagovo zavraždenie a Hamlet do hry dopíše 12 – 16 veršov.
Hamlet si vytýka, že otáľa s pomstou a miesto toho má len plno slov.
 
3. dejstvo začína tým, že Claudius a Polonius sa ukryjú a sledujú stretnutie Hamleta a Ofélie. Vtedy je tam ten slávny monológ -  byť, či nebyť. Hamlet posiela Oféliu do kláštora. Hovorí o sebe: „ som pyšný, pomstivý, ctižiadostivý.“ Keď Hamlet odíde, kráľ i jeho radca vyjdú z úkrytu a kráľ konštatuje, že Hamlet nie je zaľúbený a chce ho poslať do Anglicka vymáhať poplatky. Herci začínajú predstavenie, ide o divadlo v divadle. V hre je zobrazená scéna, ako zomrel otec Hamleta(práve tú časť dopísal do hry Hamlet). Claudius je otrasený, vie, že Hamlet ho považuje za vraha. Po predstavení  mu matka odkáže, aby ju navštívil v spálni. Rozhovor Hamleta a matky za závesom vypočuje Polonius. Hamlet si myslí, že za závesom je nejaké zviera, bodne a zabije Polonia. Prebieha ostrá výmena názorov medzi matkou a synom. Na stene sú obrazy oboch kráľov a Hamlet ich porovnáva. Prezradí matke, že Claudius je vrah.
 
4. dejstvo – Hamlet odchádza do Anglicka spolu so spolužiakmi. Na kráľov pokyn ho majú v Anglicku zavraždiť. Hamletova úvaha o človeku: „Čo je človek, ak hlavným zmyslom jeho života je spať a kŕmiť sa? Nič viac, len zver ...“ Ofélia sa po smrti otca zblázni a utopí sa. Vracia sa domov Laertes. Kráľ mu poradí, aby vyzval na súboj Hamleta a jeho kord bude otrávený.
 
5. dejstvo – scéna na cintoríne. Kopú hrob Ofélii. Vykopú lebku Yorika, šaša, ktorý sa hrával s malým Hamletom. Vracia sa Hamlet. Loď prepadli piráti a Hamlet sa zachránil a zároveň si prečítal list, na základe ktorého ho mali v Anglicku zabiť. Prebieha súboj Hamleta  a Laerta.  Gertrúda pripíja na víťazstvo Hamleta, ale víno bolo určené pre Hamleta a bolo otrávené. Laertes zraní Hamleta a v boji si vymenia meče. Hamlet tiež zraní Laerta, ktorý sa mu prizná, že kord bol otrávený. A že za všetkým je kráľ. Vtedy Hamlet bodne kráľa. Laertes umiera, Gertrúda umiera aj kráľ. Horatio chce dopiť otrávené víno, ale Hamlet ho prosí, aby to nerobil, pretože musí porozprávať celú pravdu a očistiť Hamletovo meno. Prichádza Fortinbras. Hamlet umiera.
 
Charakteristika Hamleta: nejednoznačná, je vnímaný ako statočný hrdina, ktorý bojuje za pravdu a spravodlivosť. Niekto ho označuje za pomstiteľa, ktorý chce potrestať vrahov svojho otca. Považujú ho aj za váhavého intelektuála, ktorý sa trápi, uvažuje, ale dlho nekoná. Dokonca je občas považovaný za pozéra, ktorý stále čosi  predstiera, svojím konaním spôsobí smrť najbližších. Je to mladý dánsky princ, predstiera šialenstvo, aby mohol vykonať pomstu, je odporcom manželstva strýka Claudia a svojej matky Gertrúdy, ale kritizuje aj pomery v Dánsku.

William Shakespeare: patrí do obdobia renesancie
Anglický dramatik i básnik(píše aj sonety)
Žil za vlády Alžbety Tudorovej
Tvorba: komédie: Skrotenie zlej ženy, Sen noci svätojánskej, Ako sa vám páči...
Tragédie: Hamlet, Romeo a Júlia, Othelo, Kráľ Lear(lír), Macbeth(mekbet)...
 
Romeo a Júlia: dielo sa odohráva vo Verone. Je to príbeh dvoch zaľúbených Júlie Kapuletovej a Romea Monteka, ktorých rodiny sú nepriatelia. Zmieria sa až potom, keď obaja mladí nešťastne zomierajú. Othelo: príbeh žiarlivosti, lebo Othelo zabije svoju manželku Desdemonu, lebo uverí klamstvám Jaga.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/6969-rozbor-hamlet-shakespeare/