Zóny pre každého študenta

Harry Potter – Joanne Rowling

Harry Potter – Joanne Rowling

Úvod

Joanne Rowling je britská spisovateľa, najznámejšia ako autorka série Harry Potter. Príbeh o mladom čarodejníkovi sa rýchlo rozšíril po svete, získal množstvo ocenení, predalo sa spolu cez 400 miliónov kópií čo tieto knihy zaradilo ako najpredávanejšiu sériu v histórii. V roku 2004 sa „Jo“ stala prvou dolárovou miliardárkou ako vôbec prvá spisovateľka a stala sa tak najbohatšou ženou v Británii dokonca pre kráľovnou Alžbetou II.

Túto tému som si vybrala preto, že J.K. Rowling ako jedna z mála dokázala napísať zaujímavú nielen knihu, ale aj niekoľko pokračovaní. Všetky knihy vás udržiavajú v napätí až do konca a jej neuveriteľná predstavivosť je len ťažko porovnateľná. Taktiež ma zaujal jej neľahký život, s ktorým sa statočne pobila a zvíťazila. Cieľom mojej práce je rozšíriť si obzory v tejto oblasti a priblížiť ju aj ľudom okolo seba. Zároveň dúfam, že sa moja práca bude páčiť a prinesie čitateľovi nové informácie a príjemne strávený čas. 

1 Pred-potterovské časy

1.1 Rodinné zázemie a vzdelanie

Joanne Rowling sa narodila 31. júla 1965 v  Yate, Gloucestershire blízko Bristolu v Anglicku. Jej rodičia boli Peter James Rowling – inžinier pre firmu Rolls-Royce a laborantke  Anne Rowling (rodená Volant). St. Michael's Primary School bola jej základnou školou a šepká sa , že vtedajší riaditeľ Alfred Dunn sa stal akousi predlohou pre Albusa Dumbledora* v jej najúspešnejšej knihe Harry Potter.  

Neskôr sa s rodičmi a sestrou Di presťahovali do Chepstow, Gwent kde navštevovala strednú školu vo Wyedean Comprehensive a už vtedy rozprávala príbehy svojim priateľom. Neskôr študovala francúzštinu a literatúru na University of Exter s ročným pobytom v Paríži. Po skončení sa presťahovala do Londýna a pracovala ako bilingválna sekretárka pre Amnesty International. V roku 1988 pracovala v Machestri ako sekretárka. Práca ju veľmi nebavila, a tak svoj čas venovala najmä prepisovaniu svojich príbehov a vymýšlaniu nových.

1.2 Prvé manželstvo

Po smrti jej mamy sa jej otec znovu oženil a ona sa rozhodla presťahovať na nejaký čas do mesta Porto v Portugalsku. Učila tu angličtinu ako cudzí jazyk. Práve tu sa zoznámila a nakoniec aj vydala za televízneho novinára Jorge Arantes. Ich svatba sa konala 16. októbra 1992 a o menej ako rok neskôr – 27. júla 1993 – sa im narodila dcérka Jessica Isabel Rowling Arantes, ktorá dostala meno po Rowlingovej idole novinárke Jessice Mitford.

Po predchádzajúcom potrate to bolo vytúžené dieťatko. Maželstvo tohto páru však nebolo úspešné a ešte v tom istom roku sa rozišli. Hovorí sa, že Jo bola obeťou domáceho násilia. Neskôr ju jej manžel znovu vyhľadal, ale obišiel len so zákazom priblíženia a v auguste 1994 bola podaná žiadosť o rozvod.

* celým menom Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore, riaditeľ Rokfortskej strednej školy čarodejníckej11

1.3 Ťažké časy

Po tomto sklamaní sa Rowling aj s dcérou presťahovali naspať do Edinburgu, Škótsko aby boli blízko jej sestry. V tom čase už mala v kufri tri kapitoly neskôr tak slávneho Harryho Pottera. Toto obdobie bolo pre ňu temné a trpela aj klinickou depresiou. Práve tieto pocity a choroba ju priviedli na myšlienku dementorov*, ktorú použila v treťom dieli Harry Potter a Väzeň z Azkabanu. Sama seba v tom období opísala ako „najväčšie zlyhanie aké pozná“1 a „chodobná ako sa len dá bez toho aby ste boli bezdomovec“1 :

„Failure meant a stripping away of the inessential. I stopped pretending to myself that I was anything other than what I was, and began to direct all my energy to finishing the only work that mattered to me. Had I really succeeded at anything else, I might never have found the determination to succeed in the one area where I truly belonged. I was set free, because my greatest fear had been realized, and I was still alive, and I still had a daughter whom I adored, and I had an old typewriter, and a big idea. And so rock bottom became a solid foundation on which I rebuilt my life“.
 – J. K. Rowling, "The fringe benefits of failure", 2008.1

(Zlyhanie znamenalo odpútať sa od nepodstatného: prestala som sama 
pred sebou predstierať, že som niečo čo niesom a začala som sústrediť celú svoju energiu na dokončenie jedinej práce, na ktorej mi záležalo. Keby som naozaj uspela aj v niečom inom, nikdy som nemusela nájsť odhodlanie uspieť v tej jednej oblasti kde som naozaj patrila. Bola som voľná pretože moja jediná obava už bola naplnená a napriek tomu som prežila, stále som mala dcéru, ktorú som zbožňovala, tiež som mala starý písací stroj a obrovský nápad. A tak sa skalnaté dno stalo pevným základom, na ktorom som znovu postavila svoj život.)

Počas života v Edinburgu chodila písať do kaviarní, hlavne Nicolson's Café a The Elephant House, kdekoľvek Jessica zaspala. Zlé jazyky hovoria, že v kaviarňach písala, lebo jej byt nemal kúrenie, ale ona sama tvrdí, že by nikdy v takom byte nežila. Taktiež dodáva, že vonku písala jednoducho preto, lebo dcérka vedela zaspať  iba počas prechádzok.2

* príšerné, strašidelné tvory v plášťoch s kapucňami, živiace sa ľudkými pocitmi; vysávajú z človeka pokoj, nádej a šťastie = dušu11

2 Joanne Rowling ako spisovateľka

Aj keď Jo písala rôzne príbehy a poviedky už od útleho veku, väčšinou ich dávala čítať len sestre. Jej prvou poviedkou, keď mala 5 alebo 6 rokov, bola jedna o zajačikovi menom Rabbit*, ktorý dostala osýpky a prišli ho navštíviť jeho priatelia.3 Jej prvým veľkým dielom bol román Harry Potter and the Philosopher's Stone (Harry Potter a Kameň Mudrcov).

2.1 Pseudonym

Aj keď ju poznáme ako J.K. Rowling, prvýkrát publikovala pod vlastným menom Joanne Rowling. Avšak, mysliac si, že časť cieľovej skupiny – mladí chlapci – by nechceli čítať knihu napísanú ženou, vydavatelia naliehali aby použila iniciály. Kedže sama nemá stredné meno, vybrala si písmeno K ako druhú iniciálu aby si uctila svoju starú mamu –  Kathleen Ada Bulgen Rowling.

2.2 Harry Potter

Celý nápad o malom čiernovlasom chlapcovi s okuliarmi vznikol celkom náhodou.  Rowling to opísala na jej stránke:4

Cestovala som sama naspať do Londýna v preplnenom vlaku a nápad na Harryho Pottera mi jednoducho padol do hlavy. Píšem skoro nepretržite od šiestich, ale nikdy som nebola taká nadšená. Na zosilnenie mojej frustrácie, nemala som pri sebe fungujúce pero a hanbila som sa nejaké si vypýtať. Nemala som so sebou pero, ale myslím si , že to asi bola dobrá vec. Jednoducho som sedela a štyri hodiny premýšľala, zatiaľ čo všetky detaily vreli hore v mozgu a ten vychudnutý, čiernovlasý, okuliarnatý chlapec, ktorý nevedel, že je čarodejník sa mi zdal čoraz viac ozajstný. Možno ak by som tie myšlienky spomalila aby som ich dala na papier, mohla by som niektoré z nich potlačiť (aj keď občas premýšľam, koľko z toho čo som vymyslela na tej ceste som zabudla kým som chytila do rúk pero). Hneď ten večer som začala písať Kameň Mudrcov, napriek tomu že tie prvé stránky sa nijak nepodobali na nič v dokončenej knihe.“
 
* po anglicky zajac
V decembri toho istého roku (1990) zomrela Rowlingovej mama na sklerózu multiplex. Táto udalosť silne zasiahla jej písanie a detailnejšie vedela opísať Harryho stratu  v prvej knihe,* práve preto, že ju sama prežila. 

2.2.1 Prvé vydanie

V roku 1995 Jo dokončila rukopis na starom mechanickom písacom stroji (najprv všetko písala ručne, pretože písavala v kaviarňach a počítač nemala). Z dvanástich oslovených vydavateľstiev všetky odmietli knihu vydať. Až o rok neskôr, vydavateľstvo Bloomsbury s editorom Barrym Cunninghamom sa rozhodlo dať Rowlingovej 1500 libier a vydať jej rukopis.

Napriek tomu jej povedali aby si našla prácu, pretože nie je veľká šanca, že zarobí na detskej knižke. Prekvapivo, v roku 1997 dostala 8000 libier od Scottish Arts Council aby mohla pokračovať v písaní. Prvé vydanie Kameňa mudrcov vyšlo v júni 1997 v náklade 1000 kusov, z ktorých 500 išlo do knižníc. Dnes sa každá takáto kópia cení  na 16,000 až  25,000 libier. O päť mesiacov neskôr táto kniha vyhrala svoju prvú cenu Nestlé Smarties Book Prize. Nasledovalo niekoľko ďaľších ocenení. Práva na publikovanie boli vydražené v prospech Scholastic Inc. za 105,000 dolárov.

2.2.2 Dejová línia

Je to séria siedmich kníh o okuliarnatom chapcovi menom Harry Potter, ktorého rodičov zavraždil zlý čarodejník – Lord Voldemort, keď bol Harry ešte bábätko. Voldemort, alebo Ten-Koho-Netreba-Menovať, sa pri pokuse zabiť aj chlapca rozplynul. „Niekto vraví, že umrel. Podľa mňa sú to hlúposti. Povedal by som, že stále niekde je, ale slabý a nič nezmôže.“9 Následne Harry vyrastá u svojich jediných žijúcich príbuzných – Petunia a Vernon Dursleyovci.

Okrem Harryho vychovávajú aj svojho vlastného syna Dudleyho. Harryho rodičia Lily a James Potterovci boli čarodejníci, preto Lilyina sestra – teta Petunia Harryho neznáša. Podľa toho sa k nemu aj celá rodina správa.

* ako bábätko stratil oboch rodičov

Býva v komore pod schodami, Dudley ho šikanuje, nedostáva dostatok jedla a musí im robiť „sluhu“. Až kým sa všetko nezmení. Začne dostávať podivné listy, z ktorých nemá šancu ani jeden si prečítať a napokon ho navštíví obor Hagrid. Vyrozpráva mu všetko o čarodejníckom svete, o jeho rodičoch a aj o čarodejníckej škole Rokfort, na ktorú je Harry od malička zapísaný.

A tak sa v siedmich knihách vyvíja chlapcov život v škole, jeho kamarátstva a boj so zlom. Pomáhajú mu v tom hlavne Ron Weasley a Hemione Grangerová. Autorka sa pri Ronovi inšpirovala kamarátom Seanom Harrisom, ktorý ľudom rád rozprával príbehy a s Ronom má niekoľko podobností. Samotná Rowling sa preniesla do Hermiony. Priznala sa, že ona bola presne taká istá „malá bifľoška“. Bola vzornou žiačkou a milovala knihy.

2.2.3 Pokračovania

Okrem prvej knihy, Rowling napísala celkovo sedem dielov v priamej línii deja. Harry Potter a Tajomná Komnata (2.) bola vydaná v júli 1998. O niečo viac ako rok neskôr, tretí diel Harry Potter a Väzeň z Azkabanu uzrel svetlo sveta. Nasledovala kniha Harry Potter a Ohnivá Čaša, ktorá lámala rekordy.  V prvý deň bolo predaných takmer toľko výtlačkov ako v prvý rok tretieho dielu. Rowling si spomínala, že s touto knihou mala problémy.

Priznáva, že jednu kapitolu dokonca prepísala 13krát, aj keď nikto, kto to čítal si nevšimne koľko bolesti jej to spôsobilo.5 Rowling bola menovaná autorkou roka v British Book Awards v roku 2000. Na piatu knihu si čitatelia museli počkať až tri roky. Šírili sa klebety, že spisovateľka dostala „blok“. Boli však rázne zamietnuté. Neskôr sa vyjadrila, že písanie tohto dielu bola fuška.

Šiesty diel Harry Potter a Polovičný Princ vyšiel 16. júla 2005 a Rowlingová opäť lámala rekordy predaním 9 milliónov kópií za 24 hodín. Zaujímavosťou je, že úvodná kapitola*  bola plánovaná už pre prvú, druhú aj tretiu knihu.
Siedmy a posledný diel série Harry Potter a Dary Smrti prišiel približne o rok. Dosiahol nevídaný úspech a znovu predčil v počte predaných výtlačkov svojich predchodcov.
 
* stretnutie ministra mágie a predsedu nečarodejníckej vlády Británie
Posledná kapitola** bola napísaná dávno predtým, niekedy v deväťdesiatych rokoch. Celá séria sa končí slovami „Všetko bolo v poriadku.“10
V období keď dopisovala tento diel, nechala o sebe natočiť aj dokument. Súčasťou bolo aj vrátenie sa do jej pôvodného bytu, čo ju priviedlo k slzám hovoriac „toto je miesto kde som naozaj otočila svoj život“.7

2.2.4 Filmy

Každý diel série o Harrym Potterovi bol aj sfilmovaný. V roku 1988 firma Warner Bros. kúpila práva na prvé dve knihy za sedemciferné číslo. Filmové spracovanie Harry Potter a Kameň Mudrcov bolo zverejnené 16. novembra 2001 a druhý diel nasledoval takmer presne do roka a do dňa.

Prvé štyri filmy mali každý iného režiséra, ale pri piatom nastúpil Davis Yates a vydržal až do konca. Rowling asistovala pri tvorení všetkých filmov a jej podmienkou bolo mať možnosť zasahovať do scenára. Jej hlavným dôvodom bolo usmerňovanie, aby sa tieto filmy nedostali do konfliktu s pokračovaniami. Len ona sama vedela čo sa stane a nepovedala to ani samotným hercom. 

Občas niekomu prezradila časť, len aby lepšie pochopili svoju rolu. Harry Potter a Dary Smrti boli rozdelené na 2 časti a úplne posledný film série mal premiéru v júli 2011. Bola jej navrhnutá rola Lily Potterovej, no odmietla ju. Vyjadrila sa, že nie je herečka a že by „všetko len pokazila“.

2.3 Ďalšie diela

Na doplnenie napísala Rozprávky bardla Beedla, Metlobal v priebehu vekov,  Fantastické zvery a ich výskyt a Čarovné svety Harryho Pottera (Malá encyklopédia mýtov, legiend a zaujímavých faktov), ktoré všetky nepriamo súvisia s dejom.

Sama Jo vie, že slávu čarodejníka Harryho Pottera už ničím neprekoná. Rozhodla sa, že svet fantasy už nechá a bude sa venovať realite.  Povedala, že si nevie predstaviť vytvoriť úplne nový svet, ktorý by si viac či menej nepožičal niečo zo sveta Harryho. Napísala tiež knihu The Casual Vacancy (Prázdne miesto) pre dospelých.

3 Nakoniec vyšlo slnko aj v osobnom živote

26. decembra 2001 sa vydala za anestezióloga Neil Michael Murray. Pre oboch to bolo druhé manželstvo. O dva roky neskôr, sa s otcom Petrom Rowlingom úplne odcudzili, pričom ich predcházajúci vzťah bol aj tak problemtický. Bolo to vraj potom ako predal jednu kópiu jej knihy aj s venovaním ku dňu otcov „množstvo lásky od prvorodenej“. Rowlingovej syn sa narodil 24. marca 2003 s menom David Gordon Rowling Murray.

V tom čase písala šiestu knihu a načas prácu na nej odložila aby sa venovala bábätku. Neskôr sa narodila aj ďalšia dcérka Mackenzie Jean Rowling Murray, a to 23. januára 2005, ktorej bol práve šiesty diel série venovaný. K prvorodenej dcére Jessice tak pridala ďalšie dve deti. Napriek tomu, že Rowling bola v roku 2008 uznaná 12. najbohatšou ženou v Británii (podľa The Sunday Times Rich List), svoj majetok užíva rozumne. Podporuje charitu a sama je prezidentkou organizácie Gingerbread.

Záver

V mojej práci som sa snažila zhrnúť život Joanne Rowling a aj hej tvorbu. Dozvedela som sa, že je to veľmi inšpiratívna žena a že jej život nebol vždy jednoduchý. Počas písania som sa dozvedela aj veľa iných nových informácií a rozšírila som svoje obzory.

Som rada, že som si vybrala práve túto tému. 
Spracovávala sa mi pomerne ľahko aj vďaka tomu, že Rowling je celosvetovo známa a nie je problém nájsť o nej informácie z rôznych zdrojov. Bola som do témy takpovediac „zažratá“ a písanie ma tiež bavilo. Dúfam, že sa mi podarilo tému zrozumiteľne priblížiť a aj podnietiť čitateľov k ďalšiemu záujmu.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/7795-harry-potter-joanne-rowling/