Zóny pre každého študenta

Traja mušketieri – Alexandre Dumas

Traja mušketieri – Alexandre Dumas

Úvod

Žijeme v rušnej dobe, v ktorej sme zo všetkých strán obklopený technikou, internetom a mnohými ďalšími novodobými vymoženosťami. Je to doba, kedy sa každý niekam ponáhľa a nikto nemá nanič čas. Ženieme sa za niečím, čo pre nás znamená úspech, pokrok možno pre niekoho slávu, či bohatstvo. 

No zamysleli sme sa niekedy nad tým, či je to naozaj také dôležité ako sa zdá? Mám taký pocit, že popri tom ako sa naháňame za týmito vecami zabúdame žiť. Zabúdame sa tešiť zo života, užívať si chvíle, ktoré sa už nikdy nemusia zopakovať a hlavne zabúdame snívať.

Sny a fantázia sú totiž to, čo nám i tie najťažšie chvíle dokáže aspoň trochu odľahčiť a na malý okamih sa dokážeme odpútať od problémov a prekážok, ktoré nám osud postavil do cesty. Jedným spôsobom ako to i v dnešnej uponáhľanej dobe dosiahnuť, je vziať si do rúk dobrú knihu a potom jej už len dovoliť, aby nás vtiahla do svojho sveta. 

Kniha nás dokáže odpútať od reality a to každý z nás občas potrebuje. Otvára nám bránu do nepoznaného sveta a dáva krídla našim snom a fantázii. Ak čítate dobrú knihu, pociťujete obrovskú túžbu vedieť čo sa stane na ďalšej strane a nedokážete ju pustiť z ruky. Samozrejme, že každého zaujme iná a tá, ktorú ste si zamilovali nemusí zaujať niekoho iného. Je to tým, že ľudia sme rôzni a preto sa nám páčia aj rôzne knihy.

Niekoho môže baviť sci-fi, iného zasa detektívny či romantický žáner. Priznám sa, že mňa osobne veľmi bavia knihy, ktoré sú napínavé a plné vzrušujúcich situácií . Možno to teda nazvať, že sú to knihy akčné, pri ktorých prežívam dej spolu s postavami. Vtedy si dokážem predstaviť i najmenší detail a to čo cítia hrdinovia týchto kníh, cítim i ja. Viem, asi to znie šialene ale zbožňujem takéto knihy a obzvlášť knihy v ktorých sa prenesiem do dávnych čias a vidím svet taký, aký bol kedysi. Toto všetko mi ponúkla i kniha od spisovateľa Alexandra Dumasa, Traja mušketieri.

Rada by som Vám v mojom projekte poskytla informácie o tomto významnom francúzskom spisovateľovi a taktiež vás oboznámila z jeho krásnym historickým románom. Je to príbeh, ktorý sa odohráva v čase, kedy česť znamenala pre mnohých viac ako život a teda bola tým najcennejším čo mali. Je to príbeh o priateľstve, láske, zrade, no i veľmi pekne vykresľuje politickú situáciu v danom období. Dúfam, že vás môj projekt zaujme a možno vo vás vzbudí záujem prečítať si túto knihu. 

1 Teoretické východiská

1.1 Obdobie romantizmu

Alexandre Dumas starší (obrázok č.1), vlastným menom Thomas Alexandre Davy de La Pailleterie bol francúzsky prozaik a dramatik obdobia romantizmu.
Romantizmus v literatúre sa začína objavovať v 2. polovici 18. storočia a týka sa všetkých európskych literatúr, no taktiež americkej literatúry.

Jeho hlavnou myšlienkou bola túžba po slobode a nádej, že sa zmení spoločenské usporiadanie. V zmysle francúzskej revolúcie sa hlavným  heslom stali tri najznámejšie slová vo vtedajšom Francúzsku: sloboda, rovnosť, bratstvo.   

1.1.1 Znaky romantizmu

· Uplatňuje sa v nej fantázia.
· Prejavil sa historizmus, výzvy na revoltu a vízie nového sveta.
· Hrdina, ktorý ustavične pociťuje rozpor medzi snom a skutočnosťou.
· Uplatňuje sa „harmónia kontrastov“: zločin – nevina...
· Využíva sa autoštilizácia
· Narúšajú sa hranice medzi lit. druhmi a žánrami: epika sa lyrizuje, vzniká básnická poviedka.
· Hlavným lit. druhom je lyrika.
· Inšpiráciu nachádzajú umelci v ústnej ľudovej slovesnosti.
· Jazyk sa oživuje prvkami hovorovej reči, ktoré umožňujú prirodzenejšie vyjadrovanie.

1.2 Alexandre Dumas

Úspešný románopisec a dramatik, ktorý bol v kruhoch parížskej bohémy povestný svojou telesnou silou a bujnou povahou, dal svetu príbehy o mušketieroch, o grófovi Monte Cristo aj o francúzskom kráľovskom dvore.

Počas života napísal množstvo divadelných hier, noviel, reportáží z ciest a vydal viac než osemdesiat románov, v asi tristo zväzkoch. A. Dumas sa vďaka svojim románom, plným dobrodružstiev, veľkých a smelých činov svojich hrdinov stal najčítanejším autorom všetkých čias.

1.2.1 Potomok otrokyne a syn generála

A. Dumas starší, (* 24. júl 1802 – † 5. december 1870) mal kreolský pôvod, jeho babička z otcovej strany bola totiž čierna otrokyňa, do ktorej sa v kolónii Santo Domingo (dnešné Haiti) zamiloval generálny komisár delostrelectva markíz Antoine-Alexandre Davy de la Pailleterie.

Splodili spolu jediného syna Thomasa- Alexandra a ten v dospelosti, vstúpil do armády, dotiahol to až na divízneho generála, stal sa hrdinom francúzskej revolúcie a neskôr sa vyznamenal aj v Napoleonovom vojsku. Generál Dumas zomrel v roku 1806, to mal malý Alexandre štyri roky. Rodina prišla o živiteľa a zostala jej len strecha nad hlavou a pár akrov pôdy.

Marie-Louise si nemohla dovoliť zaplatiť synovi školy. Aké-také vzdelanie teda získal aspoň u miestneho farára abbého Grégoira. Štrnásťročný potom nastúpil ako poslíček do obchodu, no vydržal tam iba rok a stal sa pisárom u miestneho advokáta. Vášnivo rád čítal. Jeho fantázia pritom pracovala naplno, ako keď v detstve počúval matkino rozprávanie o hrdinských skutkoch svojho otca. Už čoskoro začal predstavivosť využívať aj pri písaní.

Spriatelil sa s Adolphom de Leuvenom, synom švédskeho šľachtica žijúceho v exile, ktorý mal blízko k modernej poézii. Napísali spolu zopár divadelných hier, o ktoré však nemal nikto záujem. A tak sa dvadsaťročný Dumas rozhodol skúsiť šťastie v Paríži. Bol presvedčený, že „v hlavnom meste európskeho génia sú cesty posiate vencami a zlatými mincami“ a so svojimi literárnymi pokusmi tam prerazí. Vďaka otcovmu priateľovi, ktorý mu vybavil sekretárske miesto v kanceláriách Ľudovíta Filipa, vojvodu Orleánskeho, mal postarané aj o živobytie, a tak mu už nič nebránilo v rozlete.

1.2.2 Citáty

„Koho v láske sklamú, ten je vždy vinný.“
„Láska bez úcty nemôže dôjsť ďaleko, ani vzlietnuť vysoko. Je to jednokrídly anjel.“
„Láska povzbudzuje k veľkým dielam, ale bráni nám ich dokončiť.“
„Láska v nás vzbudzuje hlbšie city, než v nás môže vzbudiť žena.“
 „Milovať je múdra činnosť, ale zamilovať sa je hlúpy stav.“

1.2.3 Paríž mu zachutil

Jedným z dôležitých ľudí, ktorých v Paríži spoznal, bol novinár a dramatik Hippolytus Lassagne. Vďaka nemu sa ambiciózny mladík zoznámil s umeleckým prostredím. Začal písať recenzie a krátke články pre časopisy, neskôr sa rozhodol venovať dramatickej tvorbe.

Presadiť sa nebolo ľahké, no v roku 1829 sa mu to podarilo. S romantickou drámou Henrich III. a jeho dvor zaznamenal veľký úspech, podobne ako neskôr s tragédiou Christine, drámou Antony či s hrou Veža nesleská. Dumasa úspechy povzbudzovali a prinášali mu aj zisky.

Užíva si teda bohémsky život, rozhadzuje peniaze a strieda vzťahy. Plodom jeho vášní boli napokon dve deti. Susedka, práčka Catherine Labateová, mu v roku 1824 porodila syna Alexandra (neskôr sa z neho stal tiež slávny spisovateľ, autor Dámy s kaméliami), ku ktorému sa však odmieta priznať.

Až o sedem rokov neskôr, keď príde na svet jeho dcéra Marie-Alexandrina, uzná svoje otcovstvo aj pri prvom dieťati. Jeho vášne neutlmí ani manželstvo s herečkou Idou Ferrierovou a predpokladá sa, že minimálne jedného nemanželského potomka ešte splodil.  

1.2.4 Továreň na romány

V júli 1830 vypukla vo Francúzsku revolúcia. Alexandre Dumas sa na nej aktívne zúčastnil, a keď sa skončila a jeho „zamestnávateľ“ Ľudovít Filip sa stal kráľom, dúfal, že mu to pomôže k nejakému významnému postu, no nič také sa nestalo. Urazený odchádza zo služieb kráľa, a definitívne sa vrhá na spisovateľskú dráhu.

Spolupracoval najmä s časopisom Revue de Paris. Najdôležitejší zlom v jeho literárnej tvorbe nastal v roku 1838. Zoznámil sa s mladým profesorom dejepisu Augustom Maquetom, ktorého rozprávanie o francúzskej histórii ho mimoriadne zaujalo. Výsledkom ich spolupráce boli potom však nasledovali Dumasove najslávnejšie a najčítanejšie diela.

V priebehu dvoch rokov (1844 – 1845) uzreli svetlo sveta napríklad Traja mušketieri, Vladárova dcéra, Gróf Monte Cristo, Kráľovná Margot, Pani z Monsoreau, Traja mušketieri po dvadsiatich rokoch a ďalšie, čo skutočne svedčí o neuveriteľnej plodnosti autora.

No nielen jeho. Nie je žiadnym tajomstvom, že Dumas zamestnával viacerých pomocníkov, ktorí mu pri písaní asistovali. V tieni autorovej slávy zostal aj Auguste Maquet. Práve on pripravoval témy románov i základné osnovy deja, Dumas ich potom rozvíjal pridaním dialógov či vedľajších postáv. Niektorí literárni historici prirovnali ich partnerstvo k práci murára, ktorým bol Maquet, a staviteľa, a tým bol práve Alexandre Dumas. Vydržalo im napriek tomu takmer devätnásť rokov, potom sa v zlom rozišli.

1.2.5 Zarábal veľa, míňal ešte viac

Písanie a vydávanie románov, ktoré išli doslova na dračku, mu veľmi dobre vynášalo. Napriek tomu mal A. Dumas starší každú chvíľu finančné problémy. Spôsobil si ich nielen tým, že rád utrácal, hýril a vydržiaval si milenky, ale aj nevydarenými investíciami.

Divadlo, ktoré otvoril, musel pre nezáujem publika po dvoch rokoch aj zavrieť a platiť musel aj po rozvode s Idou Ferrierovou. Jeho povahu vari najvýstižnejšie charakterizovalo sídlo, ktoré si dal postaviť. Honosný zámok nazvaný Monte Cristo (obrázok č. 3) stál na pozemku, za ktorý zaplatil bez toho, že by o tom mal nejaký doklad. Pre finančné problémy a dlhy musel dokonca roku 1851 na istý čas ujsť pred svojimi 150 veriteľmi z Francúzska.

Do Bruselu a odtiaľ do Antverp vtedy odchádzal spolu s Victorom Hugom, ktorý v tom čase utekal do exilu. Dumas spojil svoj nútený odchod z Francúzska s ďalšou svojou vášňou, ktorou bolo cestovanie. Rok prežil v Belgicku a ďalšie dva roky strávil v Rusku. Predtým, ale aj potom, však často navštevoval Taliansko, kde sa v roku 1860 dokonca pripojil k revolucionárovi Garibaldimu, podnikal kratšie i dlhšie výlety do Anglicka, či Nemecka.  
Obrázok č.3 

1.2.6 Pokračovania sa už nedočkali

V polovici 19. storočia už stál A. Dumas starší na pokraji bankrotu. Zo zúfalej situácie ho mohlo vytrhnúť iba ďalšie úspešné dielo. A tak začal v denníku Le Moniteur universel uverejňovať na pokračovanie román Rytier de Saint-Hermine. Písal ho sám, na pomocníkov už nemal peniaze. Od januára 1869 vyšlo v spomínaných novinách dokopy 118 častí, posledná kapitola, uverejnená 30. októbra 1870, sa končila avízom – pokračovanie nabudúce.

Toho sa však čitatelia už nedočkali. Autora totiž postihla ťažká mozgová príhoda, po ktorej zostal napoly ochrnutý. Jeho opatery sa ujal syn A. Dumas mladší a v jeho dome v Puys napokon jeden z najslávnejších spisovateľov histórie svetovej literatúry aj skonal.

Pochovali ho na cintoríne v rodnom Villers-Cotterêts, no dnes by ste tam jeho hrob už nenašli. Pred desiatimi rokmi, na príkaz prezidenta Jacqua Chiraca, totiž pozostatky Alexandra Dumasa staršieho exhumovali a v novej rakve prikrytej zamatom, ktorú symbolicky niesli štyria muži oblečení ako mušketieri, slávnostne umiestnili do parížskeho Panthéonu medzi najväčšie osobnosti francúzskej histórii.

2 Vlastná práca

V tejto časti by som chcela rozobrať dielo Traja Mušketieri. Traja mušketieri sú rozsiahlou románovou trilógiou. Prvým dielom sú Traja mušketieri, nasledujú Traja mušketieri po dvadsiatich rokoch a Traja mušketieri ešte po desiatich rokoch. Ja sa budem venovať len prvej časti, keďže i tak ide o veľmi rozsiahle dielo. Spracujem tému, ideu, kompozíciu, charakteristiku postáv, dejovú líniu a nakoniec vyjadrím aj svoj vlastný názor na toto dielo.

2.1 Traja mušketieri

2.1.1 Téma

Príbeh o priateľstve, vernosti a oddanosti, láska tu hrá dôležitú úlohu, motivuje hlavného hrdinu k činom, na ktoré sa podujme len preto, aby vyhovel želaniu milovanej osoby.

2.1.2 Idea

Silné puto ktoré spája skutočných priateľov neprelomia žiadne intrigy a klamstvá. Verní priatelia dokážu spolu prekonať hocijaké prekážky a zato, aby si zanechali česť sú ochotní položiť i život. Láska k milovanej osobe ženie človeka k skutkom, na ktorých by sa nikdy predtým nebol podujal, dodáva mu silu i odvahu.

2.1.3 Kompozícia

Tento román sa skladá z dvoch dielov, pričom prvý diel obsahuje tridsať kapitol a druhý diel tridsaťšesť kapitol. Dielo taktiež obsahuje predhovor, záver a doslov. Keďže sa príbeh odohráva vo Francúzsku a to v 17. storočí, čitateľovi možno dosť pomôžu vysvetlivky cudzích slov, či výslovnosť cudzích mien, ktoré nájde vzadu v knihe.

2.1.4 Charakteristika postáv

d´Artagnan – mladý Gaskonec. Je odvážny, statočný, bystrý, inteligentný a cnostný, vďaka čomu sa stane mušketierom. Miluje Constance Bonacieuxovú.
Athos – najstarší zo štyroch priateľov a najbližší priateľ d'Artagnana, melancholický, múdry, statočný a odvážny muž, ktorý mal svoju šľachtickú česť, v minulosti bol manželom Milady de Winter, veľmi často pije. D´Artagnan si ho veľmi vážil, pretože mu bol niečo ako otec a bol preňho vzorom.

Porthos – veľmi silný muž, o ktorom však nemôžem povedať žeby myslenie bolo jeho silnou stránkou. Miluje víno​​, dobré jedlo, ženy a spev. Tam kde sa vyskytla nejaká bitka musel byť prítomný i on. Aramis – pokojný, tichý a hĺbavý. Je veľmi zbožný. Podľa svojich slov je mušketierom len dočasne, pretože neskôr chce celý svoj život venovať už len Bohu. No stále v ňom žije túžba nosiť mušketiersku uniformu. Planchet – d'Artagnanov sluha, ktorý s ním zažíva všetky dobrodružstvá. Kardinál Richelieu – Intrigán. Vo svojej dobe najmocnejší Francúz. Nenávidí kráľovnúa robí všetko preto, aby ju zničil.
Ľudovít XIII. – francúzsky kráľ. Ako panovník je dosť slabý a nevýrazný, dá sa povedať že je bábkou svojho kardinála.

Anna Rakúska – manželka francúzskeho kráľa. Miluje však anglického šľachtica vojvodu z Buckinghamu.

Constance Bonacieuxová – kráľovnina komorná. D´Artagnanova láska.
Milady de Winter – bývalá manželka Athosa. Krásna a tajomná, ale aj zlá a podlá žena, intrigánka, je schopná všetkého pre svoj prospech.

2.1.5 Dejová línia

Do Paríža prichádza mladý gaskonský šľachtic d'Artagnan, ktorý by sa tam rád stal členom zboru kráľovských mušketierov. Zbor vedie priateľ jeho otca, pán de Tréville. D'Artagnan má pre neho od otca odporúčací list, lenže ten mu cestou odcudzí Rochefort, zved kardinála Richelieu. D'Artagnan sa tak k mušketierov nedostane. Jeho mladícka pojašenosť a impulzívnosť ho privedú hneď do troch súbojov. Nakoniec vďaka tomu získa troch skvelých priateľov na život a na smrť – mušketierov Athosa, Porthosa a Aramisa.

Ústredným motívom prvého dielu románu sú intrigy kardinála Richelieu a kapitána jeho gardy grófa Rocheforta a Milady de Winter proti kráľovnej Anne Rakúskej. Tá miluje vojvodu z Buckinghamu. Svoju lásku mu dokazuje darovaním náhrdelníku so 14 diamantmi, ktorý dostala od manžela kráľa Ľudovíta XIII. Richelieu túto informáciu pomocou svojich špehov zistí a snaží sa kráľovnú kompromitovať tým, že presvedčí kráľa na usporiadanie plesu, kedy by si kráľovná šperky, ktoré už boli v Anglicku, navliekla.

Komorná kráľovnej Constance Bonacieuxová žiada d'Artagnana, ktorý ju miluje, o záchranu kráľovninej cti. Mladík sa s tromi priateľmi mušketierov vydáva na cestu do Anglicka, aby priviezli šperky späť na ples. Cestou do Londýna im Richelieu kladie do cesty jednu prekážku za druhou. Nakoniec za vojvodom dorazí d'Artagnan sám. Medzitým Milady, vyslaná kardinálom ukradne dva z diamantov. Vojvoda ale nechá vyrobiť dve kópie a d'Artagnan sa s náhrdelníkom stihne vrátiť do Paríža práve včas.

Dej druhého dielu sa odohráva predovšetkým pri obliehaní pevnosti La Rochelle v Biskajskom zálive. Vojvoda z Buckinghamu v Anglicku zbiera vojsko, ktoré by pribehlo na pomoc. Tomu sa snaží zabrániť Richelieu a posiela do Anglicka Milady, aby tomu zabránila. U seba má list s vyhlásením, že všetko, čo robí, je z vôle kardinála a pre blaho Francúzska.

Athos sa listu zmocní a zároveň spozná svoju bývalú ženu. Milady aj napriek tomu do Anglicka odchádza a necháva vojvodu zabiť. Richelieu i Milady nenávidí d'Artagnana. Milady sa ho dokonca pokúsi otráviť. Medzitým mušketieri ukryjú Constance v kláštore, pretože tušia, že by aj jej mohlo hroziť nebezpečenstvo. Dievča sa v kláštore náhodou stretne s Milady, ktorá sa tam chce skryť po svojom výstupe v Anglicku. Milady mladú Constance otrávi. Dievča nakoniec umrie d'Artagnanovi v náručí.

D'Artagnan s priateľmi Milady dostihnú a nechajú ju popraviť. Richelieu ich chce potrestať za vraždu, ale Athos má u seba list, ktorý schvaľuje všetky kroky svojho nositeľa. Richelieu nakoniec dokáže svojich nepriateľov oceniť a venuje d'Artagnanovi pozíciu poručíka mušketierov. Jeho traja priatelia opúšťajú mušketiersky zbor a odchádzajú na svoje statky. D'Artagnan sa zatiaľ spriatelí s Rochefortom, ktorý sa ukáže byť poctivým mužom.

2.1.6 Môj názor na dielo

Tento dobrodružno-historický román patrí medzi moje najobľúbenejšie knihy, pretože je plný napínavých zápletiek, intríg, ale aj neobyčajných dobrodružstiev troch mušketierov – hoci boli vlastne štyria – Athosa, Porthosa, Aramisa a d´Artagnana. Zbožňujem ho práve preto, že jeho hlavný hrdina, teda d´Artagnan, zotrval a išiel za svojim cieľom, odhodlane a trpezlivo.

Aj keď mu v dosiahnutí svojho sna bránilo množstvo prekážok, nikdy sa nevzdal a svoj vytúžený cieľ dosiahol. Musím sa priznať, že preto je mojim vzorom a dokonca mu tú jeho duševnú silu svojim spôsobom i závidím. Je to knižka, ktorá je podľa mňa určená pre všetky vekové kategórie, pre zasnívaných rojkov, dobrodruhov, alebo čitateľov, ktorí majú jednoducho chuť na dobrú  obrázok č.4  historickú klasiku.

Záver

Cieľom mojej práce bolo predstaviť Vám spisovateľa Alexandra Dumasa, teda ak ste jeho meno ešte nepočuli. Ak áno, tak možno oboznámiť vás z vecami o ktorých ste nevedeli. Obzvlášť som sa snažila upozorniť na jeho dielo Traja mušketieri, pretože som Vám chcela ukázať, že i klasika, ktorou táto kniha určite je, dokáže aj v dnešnej dobe človeku spríjemniť život.

Dúfam, že sa mi to podarilo. Snáď ste sa dozvedeli niečo čo ste ešte nevedeli a možnože vo vás môj projekt vzbudil chuť prečítať si túto knihu. Bola by som veľmi rada, ak by som svojou prácou inšpirovala aspoň jedného z vás prečítať si vôbec akúkoľvek knihu. Veď v podstate nejde o to aký žáner čítame, ale ide o to, aby nás to čítanie bavilo.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/7805-traja-musketieri-alexandre-dumas/