Zóny pre každého študenta

Je dôležité mať Filipa - Oscar Wilde

Je dôležité mať Filipa - Oscar Wilde

Dvaja priatelia z londýnskej strednej vrstvy Jack Worthing a Algernon Moncrieff si chcú v prostredí nemenných zvykov a salónnych povinností nájsť aspoň trocha slobody a voľného priestoru, preto sa jeden z nich „rozdvojí“ a druhý si vymyslí neexistujúceho priateľa. Jack vystupuje v Londýne pod menom Filip a na vidieku pod menom Jack. Tvrdí, že v Londýne má veľmi nezodpovedného brata Filipa, za ktorým musí často cestovať a urovnávať dôsledky jeho výčinkov. Na vidieku žije so svojou chovanicou Cecíliou, o ktorú sa stará vychovávateľka. Jackovi sa páči Algernonova sesternica Gvendolína. Trocha má strach  z toho, že Gvendolína je zamilovaná predovšetkým do jeho nepravého mena Filip a muž s iným menom by nebol pre ňu dostatočne príťažlivý. Jej matka, lady Bracknellová, so sobášom nesúhlasí, pretože vyjde najavo, že Filip je najdúch – našli ho zabudnutého v nákupnej taške na železničnej stanici.

Algernon si ako únikovú cestu z rodinných salónov v Londýne vymyslel existenciu chorľavého priateľa Bunburyho, ktorý žije na vidieku a ktorého stav sa často z ničoho nič zhorší.. Keď sa pomocu viacerých úskokov dozvie, že jeho priateľ Jack sa vidieku  stará  o mladé dievča, rozhodne sa zistiť viac. Prichádza na vidiek a vydáva sa za Jackovho nepodareného brata Filipa. Mladou chovanicou je očarený a aj Cecília nachádza zaľúbenie toľko kritizovanom mladšom bratovi svojho tútora. Vysvitne však, že aj Cecílii sa veľmi páčilo meno Filip – Algernon je ochotný dať sa na Filipa prekrstiť. Nie je však dosť opatrný a adresu priateľovho vidieckeho sídla získava aj jeho sesternica a Jackova snúbenica Gvendolína, ktorá tam pricestuje so vždy a všade prítomnou matkou, lady Bracknellovou.

Cecília i Gvendolína sa teda zasnúbili s mužom menom Filip a istý čas si myslia, že ide o jedného a toho istého človeka. Keď vyjde pravda najavo, dievčatá sa cítia podvedené. Všetko sa však končí zmierom a happy endom. Objasní sa i Jackov pôvod – stará vychovávateľka pred rokmi zanechala na stanici tašku, do ktorej namiesto rukopisu románu napchala dieťa. Taška i dieťa patrili sestre lady Bracknellovej. V krstnom liste strateného dieťaťa je jedno z mien vytúžené meno Filip.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/7809-je-dolezite-mat-filipa-oscar-wilde/