Lakomec obsah – Moliére

J. B. P. Moliére – Lakomec

- dejstvo:

Hra začína výstupom Valéra a Elizy/Elišky, keď sa presviedčajú o svojej láske a rozprávajú sa o Eliškinom otcovi Harpagonovi. Valér sa úprimne do Elišky zamiloval, v Paríži hľadá svojich stratených rodičov, u Harpagona pracuje ako správca – slúži mu bez nároku na plat a na všetko mu prisviedča, aby sa mu zapáčil. Dúfa, že si podlizovaním získa Harpagonovu náklonnosť a ten mu potom bez problémov dá svoju dcéru za ženu.

Kleant sa Eliške zveruje so svojou láskou k Mariane a oznamuje jej svoje rozhodnutie utiecť z domu, ak mu otec nepovolí sobáš. Rozhodnú sa rozpovedať mu o svojich láskach, no on ich preruší a povie im, že si chce vziať Marianu, lebo má dobré veno. Potom povie Eliške, že ona sa vydá za zámožného vdovca, pána Anselma. Eliška mu odporuje, a tak sa dohodnú, že ich rozsúdi Valér.

Valér sa pridáva na stranu Harpagona, no „medzi riadkami“ vo svojej reči  Eliškinmu vydaju bráni, ale dosiahne, že Harpagon  mu dá plnú moc nad Eliškou. Harpagon hovorí o peniazoch, ktoré zakopal v záhrade. Prichádza Kleante a Eliška. Harpagon sa bojí, či ho náhodou nepočuli.

- dejstvo:

Dejstvo začína výstupom Čiperu/Šidla (Kleantov sluha) a Kleanta, ktorí si prehliadajú podmienky zmluvy na pôžičku peňazí, ktoré Kleant potrebuje, ak si chce vziať Marianu. Zmluva je pre dĺžnika veľmi nevýhodná – musí splatiť až 25% na úrokoch. Potom si Kleant ide po peniaze, no na mieste činu zistí, že si ich vlastne požičiava od otca. Pohádajú sa.

Keď príde Harpagon domov, čaká už naňho Frosina (miestna dohadzovačka), ktorá chce od neho pôžičku, za ktorú mu pomôže získať Marianu. Vychvaľuje Marianu, vyratúva všetky jej klady a počíta, koľko na nej Harpagon ročne ušetrí. Potom si popýta peniaze, no Harpagon zbabelo utečie. Lakomý Harpagon chce zabiť dve muchy jednou ranou – dva sobáše, jedna večera, preto pozýva Marianu a Anselma na večeru.

- dejstvo:

Harpagon zvolá celé osadenstvo domu a káže pripraviť večeru pre Marianu, ale tak, aby čo najviac ušetrili. Prichádza Frosina s Marianou a Mariana zisťuje, že Kleant je Harpagonov syn. Harpagon je jej odporný. Kleant jej dômyselne povie, že ju nechce za macochu, čím naznačí, že radšej za manželku.

Harpagon ich narážkam nerozumie. Kleant jej v Harpagonovom mene daruje prsteň a ponúkne ju drahým olovrantom. Harpagon zúri a káže Valérovi, nech dohliadne na to, aby čo najviac zvýšilo a mohlo sa vrátiť späť obchodníkovi.

- dejstvo:

Harpagon vidí Kleanta, ako pobozkal Marianinu ruku a začne ich podozrievať. Kleant mu všetko prezradí a nakoniec sa pohádajú. Jakub (Harpagonov kočiš a kuchár v jednom) ich klamstvom pomerí, no nakoniec sa pohádajú ešte viac. V tom istom čase Čipera/Šidlo ukradne Harpagonovi truhličku s peniazmi a dáva ju Kleantovi. Keď krádež Harpagon zistí, rozplače sa, zúri, kričí, lamentuje a pomaličky šalie.

- dejstvo:

V poslednom dejstve sa všetko vyjasňuje. Harpagon obviní Valéra z krádeže svojho pokladu a ten všetky obvinenia prijíma v domnení, že „pokladom“ je Eliška. Potom prezradí svoju pravú totožnosť -  že je syn grófa Tomáša d’Alburci, ktoeéhio tu v Paríži hľadá. Mariana zistí, že je to jej brat a Anselm je ich otec.

Harpagon obviní Anselma, že mu musí zaplatiť tých 30 000, čo mu Valér „ukradol“, no Kleant povie, že vie, kde sa truhlička nachádza, ale prezradí to len vtedy, keď Harpagon bude súhlasiť s jeho svadbou s Marianou. Harpagon súhlasí pod podmienkou, že Anselm zaplatí obe svadby a dá mu ušiť nové šaty.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/8691-lakomec-obsah-moliere/