Vražda Rogera Ackroyda – Agatha Christie

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: mirka2
Typ práce: Referát
Dátum: 07.10.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 616 slov
Počet zobrazení: 8 078
Tlačení: 472
Uložení: 558

Vražda Rogera Ackroyda – Agatha Christie

Agatha CHRISTIE

- narodila sa 15. septembra 1890 v rodinnom dome v Aschfielde, pri letovisku Torquay (južné Anglicko)
- zomrela 12. januára 1976 vo svojom dome vo Wallingforde
- spisovateľka detektívnych románov
- počas svetovej vojny pracovala ako dobrovoľná zdravotná sestra v nemocnici
- v roku 1930 sa vypravila do Orient Exxpresom na archeologický výskum
- v roku 1971 jej kráľovná Alžbeta II. udelila titul „Dáma britského impéria“ Anglická spisovateľka klasických detektívnych románov, „literárna matka“ slávnych postáv svojich kníh – belgického detektíva Hercula Poirota a starej dámy Jane Marplovej.

Vražda Rogera Ackroyda

Hlavná postava

Hercule Poirot – distigovaný starší pán s uhľadeným správaním a vysoko vyvinutým zmyslom pre rozuzlenie záhad

Miesto:

malé vidiecke mestečko v Anglicku

Obsah diela

Predstavte si typický vidiek niekde v Anglicku, malé mestečko s jeho do všetkého pchajúcimi nos obyvateľmi a postaršiu dvojicu súrodencov, lekára a jeho sestry, ktorí tam žijú. Mestečko je klasickou zmesou obyčajných aristokratov a tých bohatších, ktorí si môžu dovoliť o čosi lepší život. Takíto ľudia majú svoje každodenné malé zdravotné problémy, ktoré miestny lekár rieši a súčasne sa aj kadečo podozvedá.

Príbeh sa začína v okamihu samovraždy postaršej vdovy o ktorej sa povráva, že svojmu manželovi pomohla do hrobu ona. O dotyčnú vdovu sa uchádzal Roger Ackroyd, miestny najbohatší občan, ktorý je vďaka svojmu bohatstvu obdarený celkom peknou kôpkou menej šťastných príbuzných, ktorí si na jeho majetok brúsia zuby, Väčšina z nich si totiž narobila dlhy a tak akosi automatiky predpokladajú, že by im ich bohatý príbuzný mal pomôcť.

Vo vzduchu ale visí napätie z vydieranie. Ackroyd sa priznáva doktorovi, že mŕtva bola vydieraná a že ešte pred smrťou poslala list, kde odhaľuje identitu zločinca. List skutočne existuje a už sa nachádza v Ackroydovom vlastníctve, zatiaľ ale nemal čas si ho prečítať.

Doktor odchádza a o pár hodín je Ackroyd objavený mŕtvy. Príčinou smrti je turecká dýka, zabodnutá v jeho krku. Možných páchateľov nie je priveľa, ale aj také množstvo je nad sily miestnej polície. A tak musí na scénu prísť Hercule Poirot, ktorý zhodou okolností v tomto mestečku trávi pokojné roky svojej penzie.

Poirota požiada o vyriešenie prípadu mladá dievčina, ktorá sa mala zasnúbiť s hlavným podozrivým, ktorý po čine zmizol nevedno kam. Ten pomoc sľubuje, ale súčasne upozorňuje na to, že keď sa do prípadu pustí, dotiahne ho až do konca bez ohľau na prípadný výsledok, ktorý by nemusel byť pre ňu až takým víťazstvom. On súhlasí a tak sa začína pomerne komplikované hľadanie páchateľa, ktorý všetko rafinovane pospletal.

Kniha je rozprávaná ústami doktora, ktorý sleduje Poirotovo vyšetrovanie a ktorý vlastne iba nahradil autorkinho klasického Poirotovho spoločníka Hastingsa. Doktor popisuje situáciu mierne odlišným spôsobom, ale v podstate je on tým kronikárom, ktorý opisuje všetko to tajomné, čo sa deje v mestečku. V mestečku sa totiž najviac darí klebetám, na ktorých sa úspešne podieľa aj doktorova sestra. Aktívne sa o prípad zaujíma a svojou nevedomou zvedavosťou vlastne aj prispie k Poirotovmu úspechu.

Áno, Poirot úspešne vyrieši spletitý prípad v ktorom ide najmä o presný čas Ackroydovej smrti, od čoho sa vlastne odvíja aj spoľahlivosť jednotlivých alibi. Musím ale podotknúť, že ak v niektorej detektívke nie je možné dopredu odhaliť páchateľa, tak táto môže slúžiť ako neprekonateľný vzor. Pochopiteľne toho lupa neprásknem, ale na zápletke tohoto románu si dala autorka mimoriadne záležať.

Riešenie prípadu je najviac komplikované tým, že všetci zúčastnení utajujú svoje malé tajomstvo. Síce sú to maličké tajomstvá (až na vrahovo), dokopy ale prispejú k Poirotovmu odhaleniu a to aj napriek tomu, že si vrah mimoriadne istý svojou prešibanosťou, ktorou miestnym policajtom narobil naozaj poriadne problémy.

To, že je to celé zahalené výborne vystihnutým prostredím videckej klebetárne, prispieva k celkovej tajomnosti príbehu. 
Vražda Rogera Ackroyda patrí k tomu najlepšiemu, čo som od Agathy Christie čítal. Ak túto knihu zvolíte aj vy, nemôžete trafiť vedľa.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu