Zóny pre každého študenta

Netvor od Fromovho jazera - Arthur Upfield

Arthur  UPFIELD
-  narodil sa v roku 1890 v Anglicku
-  zomrel v roku 13. februára1964
-  písal predovšetkým detektívky
-  bojoval počas svetovej vojny
na Galllipoli, v Egypte a Francúzsku
-  bol zakladateľom Austrálskej geologickej
spoločnosti
Arthur Upfield aj keď sa narodil v Anglicku, veľkú časť svojho života prežil v Austrálii. Dokonale poznal austrálskych domorodcov. Jeho hlavný hrdinom v detektívnych príbehoch je detektív „Napoleon Bonaparte“. Jeho detektívne romány majú  poznávaciu hodnotu, pretože sú situované do neznámeho austrálskeho prostredia.
Kniha Netvor od Fromovho jazera je jeho posledným dielom, ktoré však dopracovali J.L.Price a Dorothy Strangeová, pretože autor náhle zomrel.
 
NETVOR OD FROMOVHO JAZERA
 
Hlavná postava:
Napoleon Bonaparte – inšpektor, ktorý je miešancom belocha a Aboriginála /Aborigináli – pôvodní obyvatelia Austrálie, sú to vlastne austrálski domorodci/. Je ženatý a má 3 deti.
 
Miesto : Stredná Ausrália, konkrétne lokalita v okolí stanice Quinambie, pozdĺž hranice medzi Južnou Austráliou a Queenslandom. 

Záznam diela:
V austrálskej  pustatine neďaleko Fromovho dvora nájdu zavraždeného fotografa, mladého učiteľa – Erica Maidstona, ktorý prišiel počas letných prázdnin fotiť divoké zvieratá Austrálie pre jeden časopis. Policajti si nevedia poradiť a vrah im uniká pomedzi prsty. Preto je na miesto činu vyslaný inšpektor Napoleon Bonaparte, prezývaný Bony. On však prichádza inkognito a zamestná sa u Freda Newtona ako plotár. Fred Newton bol šéf severného úseku štátneho hraničného plota, ktorý mal slúžiť na to, aby diví psy (dingovia) neprenikali  k farmám. Keďže Bony chce zostať utajený, vymyslí si meno Edward Bonnay, ktoré tu používa. Jeho pravú totožnosť pozná len Fred Newton a kapitán Joyce- beloch, ktorý má na starosti stanicu Quinambie.
Fred Newton zoznámil Bonyho s Nuggetom a jeho rodinou, ktorý tiež pracuje u Newtona. Bony mu veľmi nedôveruje, lebo z vlastnej skúsenosti vie, že domorodci sa málokedy správajú prirodzene a veľakrát sa pretvarujú. Bonyho navštívi i ďalší jeho sused – Šidlo Kent, ktorého prezývajú Šidlo, pretože je veľmi vysoký a neustále gestikuluje a je veľmi urozprávaný. Šidlo mu prezradí, že v predchádzajúcu noc, než zomrel Maidstone, počul zlodejov dobytka, ako ženú ukradnutý dobytok. Bony sa zoznámi aj s Jackom Levveyom, ktorý je riaditeľom farmy zvanej Fromov dvor.

Medzitým, ako Bony pokračuje vo svojej práci plotára i inšpektora, chytí divú ťavu prezývanú Netvor od Fromovho jazera. Táto ťava behala voľne po buši a zabíjala ľudí. Bony však zistí, že je celkom krotká a nie taká strašná, ako to o nej hovoria domorodci, nebola vždy divá. Bony si ju vezme k sebe a ako sa neskôr ukáže, urobí dobre, pretože Netvor mu pri hľadaní vraha zachráni život.

Domorodci sa snažia Bonyho od prípadu odlákať, a tak ho najprv začarujú kosťou /pretože Bony je napoly tiež domorodec/, ale Bony im to prekazí. Potom mu v noci skúsia odlákať ťavy. Raz sa im to aj podarí, ale druhý raz prichytí pri čine priamo domorodca Lukáša, a tak sa domorodci vzdajú  i toho. Nakoniec sa ho pokúšajú nastrašiť tým, že v osamelej púšti na neho ktosi vystrelí, pričom guľka ho iba tesne minie. 

Bonymu sa podarí od kapitána Joyca zistiť, že Maidstone poznal Jacka Levveya už predtým, ako sa stal riaditeľom na Fromovom dvore, a že vlastne na Fromov dvor prišiel  Maidstone na Levveyove pozvanie. To je veľmi dôležitá informácia a Bony vie, že vyriešenie prípadu už nie je ďaleko.

Za Bonym prichádza policajný inšpektor Wells z Ústrednej policajnej správy a prinesie Bonymu informácie, ktoré si vyžiadal a už dlho na ne čakal. Vtedy Bony pochopí, kto je vrahom. Vydá sa na farmu Jacka Levveya, ktorý mu už predtým ponúkal prácu pri dobytku. Bony sem prichádza práve pod touto zámienkou, že sa u Levveya uchádza o  prácu. Levvey je však k nemu nepriateľský, pretože sa rozchýrilo, že Bony je policajt. Bony ho obviní, že najal Maidstonovho vraha. Odrazu však Bony cíti, že mu niekto mieri na chrbát. Bol to Nugget! Ako však Bonymu mieri Nugget na chrbát, odrazu vtrhne do miestnosti rozzúrený Netvor, a tak zachráni Bonymu život, lebo veľa nechýbalo a Nugget by Bonyho zastrelil.

Nugget zavraždil Maidstona na želanie Levveya, pretože Maidstone ich v noci odfotil ako ženú ukradnutý dobytok, ale hlavne preto že, Levvey nebol skutočným Levveyom, bol to podvodník Graham, ktorý kradol dobytok už v iných častiach Austrálie. Skutočného Jacka Levveya zabil Nugget a Graham sa za neho iba vydával. Maidstona však museli odstrániť nielen kvôli fotkám, ktoré urobil /a ktoré Graham s Nuggetom zničili/, ale hlavne kvôli tomu, že Maidstone poznal skutočného Jacka Levveya. 

Ako sa mohol Graham vydávať za Jacka Levveya? Jednoducho. Skutočný Jack Levvey mal na Fromov dvor iba nastúpiť, takže nikto vlastne nevedel ako vyzerá. Bolo teda jednoduché skutočného Jacka Levveya odstrániť, vydávať sa za neho a popritom kradnúť dobytok.
Inšpektor Wells oznámi Bonymu, že má pokyn, aby bol Netvor zastrelený, pretože ohrozuje ľudí. Bony však v priebehu vyšetrovania zistí, že Netvor preto napádal ľudí a  hlavne domorodcov, lebo Nugget /ktorý bol domorodcom/ ho systematicky odchytával a trýznil, aby ešte viac podporil hrozivú Netvorovu povesť, a aby odlákal čo najviac ľudí od okolia Fromovho jazera a  mohol spolu s Grahamom tadiaľ hnať kradnutý dobytok. Bony preto tajne vypustí Netvora na slobodu /zachránil mu predsa život/ a tak naďalej behá po Strednej Austrálii Netvor od Fromovho jazera.
 
Vydavateľstvo : Mladé letá, Bratislava
Rok vydania :  1972
 
Môj názor na knihu:  Táto kniha ma veľmi zaujala, pretože autor zaujímavo opisuje prácu austrálskych domorodcov,  krásy, ale aj drsnosť prostredia, v ktorom s dej odohráva. Je pútavá aj preto, lebo hlavný hrdina má svojské vyšetrovacie metódy a pri jej čítaní sa mi podarilo skoro tak rýchlo ako „Bonymu“ uhádnuť, kto je skutočným páchateľom.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/9177-netvor-od-fromovho-jazera-arthur-upfield/