Bájka o starom levovi

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: hankaaa
Typ práce: Referát
Dátum: 13.11.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 281 slov
Počet zobrazení: 7 483
Tlačení: 410
Uložení: 379
Bájka o starom levovi

Ako roky plynuli, kedysi hrdý a silou prekypujúci lev zostarol. V mladosti nemal nepriateľov, veď každý sa ho bál a vyhýbal sa mu. A ani on nepociťoval potrebu mať blízkych, keďže sám dosiahol všetko, čo si len zaumienil. Keď bol nemilosrdný alebo nespravodlivý, nikto sa neodvážil postaviť sa mu na odpor. Avšak jeho hrozivá sila raz musela pominúť. A tak živoril sám a chudorľavý a čoraz viac myslel na to, aké dobré by bolo mať zopár priateľov. Keďže ani lov nešiel tak dobre ako kedysi, iba sa taký zoslabnutý ponevieral s prázdnym žalúdkom. V jeden deň stretol diviaka, býka a osla, ktorí sa práve spolu hostili.

„Drahí moji, a či neponúknete starého priateľa?“ oslovil ich vľúdne. Tí len pozreli na seba a nepovedali ani slovko.
„Kedysi, keď sme spolu lovili, som sa s vami vždy podelil o úlovok,“ pokračoval lev. „Vari sa nepamätáte?“
„Veru sa my pamätáme!“ odvetili svorne. Lev sa tomu potešil. „Tak teda buďte ku mne také dobrí, ako som bol ja k vám, a dajte mi tak, ako som vám dal ja.“ Tým trom nebolo viac treba.
„Pamätáme si, koľko sme hladovali!“ zvolal osol. „Kým ty si si do prasknutia napchával brucho, nám si hodil iba omrvinky a aj z tých si polovicu zjedol sám!“ pridal sa nahnevaný diviak.

„A toho, komu neškvŕkalo v žalúdku, si roztrhal svojimi pazúrmi!“ namosúrene dodal býk. A potom sa naňho rozhnevaní vrhli. Diviak na leva zaútočil klami, býk ho nabral rohami a osol ho zadnými nohami tak silno kopol do chrbta, že lev bezhlavo zutekal a ešte aj po niekoľkých dňoch ho bolel každý kúsok tela.

Ponaučenie: Šťastie je vrtkavé, Ťažko zabudnúť, ak sa k nám správali zle.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Bájky



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu