Mladšia doba kamenná

Mladšia doba kamenná

(8000-5000: Ázia, 5000 - 4000 Európa)

Prelomovou udalosťou, ktorá dala vzniku novej doby bol "zázrak obilného zrnka" alebo vznik poľnohospodárstva. Obdobie prisvojovacieho hospodárstva - čiže obdobie, keď si človek bral od prírody sa zmenilo na obdobie výrobného hospodárstva, čiže človek sa naučil vyrábať si statky, ktoré uspokojovali jeho potreby.

Ľudia sa naučili obrábať pôdu, klčovať stepi, zavlažovať, pestovať plodiny, hlavne obilniny. Najskôr chránili divo rastúce obilie pred škodcami a burinami, neskôr zistili, že zo semien,. ktoré spadli do pôdy vyrástli nové rastliny. Naučili sa chovať zvieratá v zajatí (hlavne ovce, kravy, svine a hydinu, ktoré poskytovali mlieko, mäso, kožušiny, vlnu). Najprv chytali divú zver, ktorá sa domestifikovala. Poľnohospodárske práce si vyžiadali vznik nového náradia z dostupných materiálov: kosáky, drvidlá, mažiare, motyky, sekerky, prasleny, krosná...

Zmenila sa deľba práce. Všetci ľudia už nedokázali robiť všetko od poľnohospodárskych prác až po novovznikajúcu výrobu nádob či výrobu nástrojov. Časť ľudí sa oddelila a stala sa len remeselníkmi. Prirodzenú deľbu práce vystriedala spoločenská deľba práce. Prvé remeslá boli hrnčiarstvo a tkáčstvo. Rody žili dlhú dobu na tom istom mieste a založili tak dedinu. V dedine bolo málo alebo len jeden veľký obytný dom, v ktorom bývali starí rodičia, ich deti a ich deti. Okrem toho tu boli hospodárske stavby. Takáto spoločnosť v dedine sa nazývala rodová občina. Všetci spolupracovali a delili sa o zisky. Najvýznamnejšie postavenie však mala žena - matka, takémuto obdobiu hovoríme matriarchát. Matka bola už predtým uctievaná ako symbol plodnosti a zachovania rodu. ľudia verili v boha, ochrancu dediny. Počet obyvateľov Zeme vzrástol.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/dejepis/11341-mladsia-doba-kamenna/