Chetícia, Perzia, Palestína, Fenícia, Kréta

Spoločenské vedy » Dejepis

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 11.03.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 453 slov
Počet zobrazení: 4 445
Tlačení: 255
Uložení: 296

Chetícia

Na polostrove Malá Ázia sa rozkladal štát Chetícia. Jeho obyvatelia, Chetiti sa zaoberali predovšetkým remeselníctvom, hlavne prácou s kovmi. Boli to indoeurópske kmene, ktorých pôvod nepoznáme, ale vieme, že osídlil oblasti s pôvodným obyvateľstvom Mezopotámie, Indie i Európy. Chetitské písmo rozlúštil český historik Bedřich Hrozný. Ich hlavné mesto sa volalo Chatušaš. Chetiti mali vlastné mnohobožstvo. Známa je bitka pri Kádeši, v ktorej Chetiti bojovali proti Egypťanom, išlo o prvú nerozhodnú vojnu sveta. V istom čase Chetiti dobyli Mezopotámiu.

Asi okolo r. 1000 prišli do tejto oblasti indoeurópski Frýgovia, ktorí vytvorili silný štát v 8. storočí. (kráľ Midas). Spolupracovali s Gréckom.

V 7.-6. storočí existovala Lýdia, ktorú neskôr ovládli Peržania.

Perzia

Perzia sa rozkladala na západ od Indie. Ľudia sa venovali obchodu, chovu dobytka a remeslám. Peržania boli i bojovníci a dobyvatelia. Najznámejšími kráľmi boli Kýros, Dáreios a Xerxes. Za ich vlády získala Perzia vojenskou silou najväčší rozmach. Siahala od Indie po Európu a Stredozemné more. (539 - dobyli Novobabylonskú ríšu, 525 - tiahli do Egypta, 492-449: bojovali s Grékmi, neúspešne). Potom sa začala ich ríša zmenšovať a v roku 330 ju ovládol Alexander Veľký Macedónsky.

Palestína

Prvé zmienky o Židoch pochádzajú z Egypta, kam boli unesení a žili tu pod útlakom. Preto pod vedením Mojžiša, ktorému na vrchu Sinaj vyriekol Boh 10 prikázaní, Egypt opustili a znovuosídlili územie dnešného Izraela, kde založili štát Palestínu s hlavným mestom Jeruzalem. (Asi 1000 pred n. l.) Ich náboženstvo - judaizmus - bolo neobvyklé tým, že uctievalo len jedného boha - Jáhveho. Svätá kniha židovského náboženstva sa volá Biblia (starý zákon) a písaná je hebrejčinou. Panovníci Palestíny boli Šaul, Šalamún a Dávid. V 6. storočí babylonský kráľ Nabukadnezar Židov načas zajal. Potom sa ríša rozpadla a stala sa korisťou Perzie a Macedónie. Začiatkom nášho letopočtu sa tu narodil Ježiš Kristus. Vďaka jeho činom ľudia verili, že je Mesiáš (kráľ, ktorý obnoví spravodlivú Palestínu), no on bol ukrižovaný. Židia preto očakávajú príchod Mesiáša dodnes. Iná skupina ľudí tvrdila, že Ježiš vystúpil na nebesia... Boli to zakladatelia Kresťanstva. V Biblii vytvorili Nový zákon. V tom čase už bola krajina súčasťou Rímskej ríše.

Fenícia

Na území dnešnej Sýrie sa v staroveku rozkladal štát Fenícia. Jej obyvatelia boli dobrí námorníci, obchodníci a rybári. Obchodovali so sklom, purpurovým farbivom, olejom a vzácnym drevom. Plavili sa do Palestíny, na ostrov Kréta a do Grécka. Roku 814 založili mestský štát Kartágo v Afrike. Vytvorili prvé hláskové písmo. Ich mestské štáty ovládli Babylončania, Asýrčania, Peržania a Macedónia.

Kréta

Na ostrove Kréta sa po stáročia rozvíjala minojská civilizácia. Charakteristická bola bohatými palácmi, hlavný palác bol v meste Knóssos. Kréťania poznali tri písma, mali bohatú kultúru. Zánik ich kultúry ovplyvnilo zemetrasenie (1700 pred n. l.), výbuch sopky (1450 pred n. l.) a príchod gréckych kmeňov Dórov (1200 pred n. l.).

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Dejepis

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu