Zóny pre každého študenta

Aponiovci

Aponiovci

Apponyi

Obec Oponice, ktorá sa nachádza v blízkosti Topoľčian bola významným sídliskom už za čias Veľkej Moravy. A práve s touto obcou je úzko spojený rod Aponiovcov. Tento straý rod pochádza z bočnej vetvy Péczovcov, ktorý sú písomne doložení už v 13. storočí. Za zakladateľa rodu je považovaný Tomáš, prezývaný Červený (Rufus), kastelán hradov Čachtice a Branč. Panstvo oponice aj s hradom dostal od kráľa Žigmunda Luxemburského výmenou za hrad Čeklís. Od panstva začal odvodzovať aj svoj predikát Oponický (Aponi). Vlastnili panstvá v Ebeharde, ale aj v Tolnianskej a Békešskej stolici.

Aponiovci predstavujú rod s veľkými ambíciami. Cestami do cudziny zvyšovali svoje vzdelanie. Práve na ňom založili slávu v diplomacii, ktorá sa stala hlavným poznávacím znakom rodu. Toto diplomatické smerovanie predurčil už Tomáš Aponi, ktorý bol vyslancom uhorského kráľa Ľudovíta I. Veľkého u pápeža v Avignone v rokoch 1343-1346.

Pavol Aponi ako splnomocnenec Gabriela Štefana Bočkaja vyrokoval v roku 1606 tzv. Viedenský mier. Diplomatov z tohto rodu vysielali uhorskí panovníci s poslaniami, ktoré si vyžadovali takt, obozretnosť a diplomatické "lišiactvo" a obratnosť, aby tak najlepšie bránili záujmi kráľa a krajiny. Ako vyslanci pôsobili napríklad v Bádensku-Würtenbersku, v Toskánsku, Ríme, Berlíne, Paríži alebo dokonca v Istanbule.

V roku 1718 získali titul barónov a následne na to v roku 1739 aj grófsky titul. Do povedomia sa dostali aj založením tzv. Aponiovskej knižnice.  V roku 1825 ju premiestnili z Viedne do Bratislavy a v roku 1827 dokonca sprístupnili verejnosti. Navštevovali ju aj štúrovci, ktorí si sem nechávali posielať knihy až z ďalekého Ruska. Zbierku knižnice z kaštieľa v Oponiciach zachránil pre Maticu Slovenskú františkán Jozef Vševlad Gajdoš v roku 1956.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/dejepis/13377-aponiovci/