Zóny pre každého študenta

Turzovci

Turzovci

Thurzo

Tento významný šľachtický rod pochádza z obce Betlanovce pri Hornáde. V ich sídle, nazývanom Koruna, sa odohrávali dôležité rokovania šľachty, na ktorých sa rozhodovalo o ďalšom smerovaní Uhorského kráľovstva. Turzovci sa neprejavovali len pri riadení štátu. O ich ctižiadostivosti a veľkosti svedčí aj ich staviteľská činnosť. Zaujímavosťou je, že najvýznamnejší členovia rodu mali prevažne slovensko-nemeckých rodičov.

Pôvodné majetky rodiny boli na Spiši v Betlanovciach, pôvodne nazývaných Betlhem. Prvým známym predstaviteľom rodu je Ján z Betlanoviec, ktorý tam žil na prelome 14. a 15. storočia, spoločne s bratmi Jurajom Tatárom a Martinom. Priezvisko Turzo po prvýkrát použil jeho syn Juraj, levočský mešťan. Od konca 15. storočia podnikali s kovmi v Krakove, Levoči, Spiši, Gemeri, strednom Slovensku, Poľsku, Sedmohradsku, Čechách a Nemecku. V roku 1494 založili Turzovsko-fuggerovskú spoločnosť, niekedy považovanú za vôbec prvý včasnokapitalistický podnik v Európe. S ňou čoskoro získali svetový monopol na trhu s meďou. Okolo roku 1500 ovládali výrobu drahých a neželeznýchkovov v celom Uhorsku.

Vďaka získaným peniazom dokázal rod skupovať nové pozemky, hrady i celé panstvá. Skúpili panstvá Šintava, Hlohovec, Bojnice, Trenčín, Tematín, Spiš, Orava, Bytča, Červený Kameň, Hričov, Lietava, Zvolen, Tokaj a ďalšie pozemky v Uhorsku a v Svätej ríši rímskej.

Po celé 16. a začiatkom 17. storočia boli jedným z najvýznamnejších magnátskych rodov v Uhorsku. Postupne zastávali takmer všetky najvýznamnejšie hodnosti v správe kráľovstva. Boli dokonca dedičnými županmi Spiša a Oravy.

Turzovci patrili k tým šľachtickým rodom, ktoré mali blízko aj k slovenským vzdelancom a prostredníctvom nich aj k slovenskému národu. Dobre ovládali slovenský jazyk a dokonca palatín Juraj III. Turzo saám používal v listinách termín slovenský národ. Práve jeho osoba preslávila mestečko Bytča ako centrum vtedajšej európskej diplomacie.

V roku 1621 vymrela Imrichom po meči oravsko-bytčianska vetva, roku 1635 a 1636 Adamom a Michalom spišské vetvy rodu.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/dejepis/13379-turzovci/