Zóny pre každého študenta

Deň matiek – História

Deň matiek – História

Na ženu ako darkyňu života mysleli už v antike. V starovekom Grécku oslavovali deň matiek už 250 rokov pred narodením Krista. Boli to slávnosti na počesť bohyne Rhey - matky všetkých bohov. Trvali zvyčajne tri dni - od 15. do 18 marca. Nemali však charakter verejných osláv fenoménu materstva, boli skôr súkromným sviatkom pokračovateliek rodu.

V 17. storočí začali uznávať tento sviatok v Anglicku. Vtedy v tejto krajine pracovalo veľa detí celý deň od rána do večera bez nároku na voľno. Jedine štvrtá nedeľa počas veľkonočného pôstu bola príležitosťou, aby navštívili rodičov a doniesli darčeky im a súrodencom. Tú nedeľu začali nazývať "Nedeľou matiek".

V novodobej histórii ľudstva sa Deň matiek dostal do povedomia na prelome 19. a 20. storočia. Podiel na tom má Američanka Anna Marie Jarvisová, ktorá v ženskom spolku v roku 1907 navrhla vzdať hold svojej mame a všetkým matkám sveta. Lobizmus dám spôsobil, že Kongres USA vyhlásil 8. mája 1914 druhú májovú nedeľu za Deň matiek. Prezident Woodrow Wilson podpísal neskôr dokument, v ktorom bol Deň matiek definovaný ako celoamerický národný sviatok.

Druhú májovú nedeľu matky nepracovali, nevarili, neupratovali. Všetko zariadili deti, ktoré navyše svoje maminky ochotne obsluhovali. Dospelí posielali matkám pozdravy a blahoželania. Občania USA sa ozdobovali kvetom – bielym kvetom tí, ktorí už matku nemali a ostatní sa ozdobili červeným kvetom.

Dátum druhej májovej nedele sa rozhodli prijať za svoj takmer všetky krajiny na svete.

Deň matiek na Slovensku dlhú históriu nemá.

Nápad oslavy Dňa matiek do Československa prišiel okolo roku 1918, keď krajinu navštevovalo veľa ľudí z USA, medzi nimi i sociálne pracovníčky. Ideu šírila Čs. ochrana matiek a detí, Červený kríž, Sokol, Orol, katolícke spolky i niektoré ženské komisie pri politických stranách.

Najviac sa o oslavu Dňa matiek v bývalom Československu zaslúžila Alica Masaryková. Niet sa čo čudovať, pretože jej otec T. G. Masaryk na svoju matku spomínal takto: “Matka na mňa mala väčší vplyv než otec… Matka bola chytrá a múdra… Matka bola zbožná. Rada chodila do kostola, ale nemala na to čas, pretože musela drieť pre rodinu…

50. roky – V komunistickom Československu a ostatných proruských krajinách boli oslavy Dňa matiek nahradené oslavami Medzinárodného dňa žien. Len v niektorých rodinách sa tradícia májovej nedele udržiavala navzdory oficiálnym nariadeniam vládnucej ideológie. Slobodne sme sa k oslavovaniu Dňa matiek vrátili až po roku 1989.

Oslava Dňa matiek vo svete

Väčšinou sa v tento deň prejavuje úcta matke kvetom.

V Anglicku napríklad, nechajú deti s otcom mamičku spať omnoho dlhšie a sami pripravia raňajky. Veľa rodín pripravuje na Deň matiek špeciálny obed alebo zoberú mamu do jej najobľúbenejšej reštaurácie.

V druhú májovú nedeľu oslavujú Deň matiek aj v jednej zo severných krajín, vo Fínsku. Deň matiek bol vo Fínsku ustanovený na konci 20. rokov minulého storočia a ako oficiálny vlajkový deň v roku 1947. Aj vo Fínsku sú tradičným darčekom pre matky kvety a mamičky majú raňajky podávané priamo do postele. Počas dňa navštevujú deti svojich starých rodičov, prípadne si pripomenú blízkych návštevou cintorína.

Oslavy dňa matiek v iný deň sú vo svete skôr výnimkou ako pravidlom. V Latinskej Amerike sa oslavuje o niekoľko dní neskôr, napríklad v Argentíne až v septembri.

V Španielsku a v Portugalsku oslavujú Deň matiek až v decembri. V Škótsku tento sviatok pripadá na 26. marca, kedy sú obchody plné darčekov pre mamičky.

Ako pri každom sviatku, aj pri tomto si dávajú pohľadnice s predtlačou, na ktoré dopisujú rôzne osobné želania. Neposielajú si ich, ale dávajú priamo do rúk, aby tak znásobili osobitosť a dôležitosť obdarovávanej osoby.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/dejepis/20322-den-matiek-historia/