1. svetová vojna - bitky

Spoločenské vedy » Dejepis

Autor: nati189
Typ práce: Referát
Dátum: 13.01.2012
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 508 slov
Počet zobrazení: 11 761
Tlačení: 774
Uložení: 828
Bitka pri Jutskom polostrove alebo bitka pri Jutsku niekedy tiež označovaná ako bitka pri Skagerraku bola námorná bitka medzi Nemeckom a Spojeným kráľovstvom 31. mája a 1. júna 1916 v Severnom mori pri Jutskom polostrove v rámci prvej svetovej vojny. Bola to najväčšia námorná bitka prvej svetovej vojny. Spojenému kráľovstvu sa podarilo dosiahnuť aj napriek veľkým stratám víťazstvo nad nemeckým loďstvom. V dôsledku tejto porážky sa ešte znásobila izolácia Nemecka na európskej pevnine.

Bitka pri Bachmači bola bitka prvej svetovej vojny.
Boje česko-slovenských légií (Česko-Slovensko ešte neexistovalo) proti nemeckej presile sa uskutočnili 8. - 13. marca 1918 pri dnešnom ukrajinskom meste Bachmač.
Bitka pri Coroneli bola námornou bitkou prvej svetovej vojny. Uskutočnila sa 1. novembra 1914 pri pobreží Čile. Británia v bitke s nemeckou eskadrou lodí utrpela prvú námornú porážku od bitky pri Grand Port, ktorá sa odohrala v roku 1810.

Bitka pri Falklandských ostrovoch bola námornou bitkou počas prvej svetovej vojny. Je považovaná za priame pokračovanie bitky pri Coroneli.
Bitka o Gallipoli alebo bitka o Çannakale alebo operácia Dardanely bolo ozbrojené stretnutie medzi jednotkami Britského impéria, Francúzska a Osmanskej ríše, ktoré sa odohrávalo od apríla 1915 do januára 1916 na polostrove Gallipoli (dnes Gelibolu) v Turecku. Operácia mala za cieľ obsadiť prieliv Dardanely a získať tak prístup do Marmarského mora, čím by bolo ohrozené hlavné mesto Turecka Istanbul. Operácia tak mala zabezpečiť bezpečné spojenie pre vojenskú a hospodársku pomoc Rusku. Tento pokus však zlyhal za ťažkých strát na oboch stranách.

Prvá bitka na Marne známa aj ako zázrak na Marne bolo ozbrojené stretnutie medzi nemeckými a spojenými francúzsko-britskými vojskami trvajúce od 5. do 12. septembra 1914 počas prvej svetovej vojny. Bitka sa skončila víťazstvom Francúzska, ktoré ukončilo nemeckú ofenzívu cez Belgicko a Luxembursko. Bola koncom nemeckých nádejí na rýchle ukončenie vojny a počiatkom rozsiahlej zákopovej vojny.

Bitka pri Tannenbergu bolo ozbrojené stretnutie ruskej a nemeckej armády, ktoré sa odohrávala počas prvej svetovej vojny od 23. augusta do 2. septembra 1914 v blízkosti dediny Tannenberg, ležiacou vo Východnom Prusku (dnes Olsztyn na území Poľska). Bojoval v nej ruská 1. a 2. armáda proti nemeckej 8. armáde. Bitka mala za následok takmer úplné zničenie jednotiek oboch ruských armád, čo výrazne posunulo rovnováhu na stranu nemeckých vojsk. Takýto stav na fronte zotrval až do jari 1915. Nemci v bitke uskutočnili niekoľko významných presunov celých zborov vlakmi, čím dokázali vzdorovať menším počtom jednotiek nepriateľskej presile.

Bitka o Verdun niekedy tiež označovaná ako Verdunský mlynček na mäso bola jedna z najkrvavejších bitiek prvej svetovej vojny na západnom fronte. Stáli v nej proti sebe nemecká a francúzska armáda. Bitka trvala od 21. februára do 18. decembra 1916 a bola najdlhšou v prvej svetovej vojne. Odohrala sa v okolí mesta Verdun vo Francúzsku. Vyžiadala si na oboch stranách životy asi 250 000 vojakov a pol milióna ranených.Verdun bol jednou z najdlhších a najkrvavejších bitiek prvej svetovej vojny a dejín vôbec. Pre Francúzsko aj Nemecko bitka znamenala stelesnenie všetkých hrôz vojny, podobne ako bitka na Somme pre Spojené kráľovstvo a Commonwealth.

Referát napísala: Natália Martinková 9.A, 2011/2012, ZŠ s MŠ Udiča

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Dejepis

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu