Reformy Jozefa II.

Reformy Jozefa II.

- Jozef II. vládol spolu so svojou matkou od roku 1765, kedy zomrel manžel Márie Terézie František Lotrinský. Na trón nastúpil po smrti svojej matky v roku 1780. Po nástupe na trón sa snažil nadviazať na reformy svojej matky. Vládol v rokoch 1780-1790.

- Svojimi reformami chcel urýchliť modernizáciu krajiny, prebudovať ju na jednotný štát s jediným úradným jazykom- nemčinou. Podporoval pri tom používanie národných jazykov v jednotlivých oblastiach, čím rástlo národné povedomie.

- Za jeho najvýznamnejšiu reformu môžeme označiť Tolerančný patent- 1781 → náboženská sloboda pre katolícke, protestantské, pravoslávne náboženstvá. (nezrušilo to úplné dominantné postavenie katolíckej cirkvi, ale reforma bola hlbokým zásahom aj do spoločenského života v Habsburskej monarchii). Dôležité bolo aj čiastočné zrovnoprávnenie židovského obyvateľstva- tí mohli vykonávať rôzne práce, ktoré im boli odvtedy zakázané. Mohli dávať deti na štúdiá, voľne kupovať domy.

- 1785- Zrušenie nevoľníctva → (1781 v Rakúsku a v Čechách). Ním sa odstránilo pripútanie poddaných k pôde a zrušila sa ich závislosť od zemepána. Poddaní sa mohli slobodne sťahovať a narábať so svojím majetkom.

- Zrušil stolice, ktoré spojil do väčších územných celkov- dištriktov. Na ich čele stáli komisári priamo menovaní cisárom. V Uhorsku vzniklo 10 dištriktov, z ktorých 3 sa nachádzali na území Slovenska: Nitriansky, Košický, Banskobystrický.

- Nariadil zdaniť aj šľachtické obyvateľstvo- vyvolalo to odpor u uhorskej šľachty.

- Na smrteľnej posteli odvolal skoro všetky svoje reformy okrem Tolerančného patentu a Zrušenia nevoľníctva. Nemal potomkov a po jeho smrti v roku 1790 nastupuje na trón jeho brat Leopold II. , len na krátke obdobie.

- Bol politicky veľmi nadaným a vzdelaným vladárom. Aktivity mu prekazila jeho predčasná smrť v roku 1792. jeho vládou sa definitívne končí obdobie osvietenského absolutizmu.

Mária Terézia 1740 – 1780
Jozef II. 1780- 1790
Leopold II. 1790- 1792

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/dejepis/6232-reformy-jozefa-ii/