Chlieb náš každodenný
Chlieb náš každodenný
História pekárskej výroby, a najmä výroby chleba, sa v podstate časovo kryje s dejinami
pestovania obilia. Nemáme presný záznam, kedy sa chlieb prvý krát objavil v strave človeka. No je isté, že k tomu muselo dôjsť náhodou a
bolo to v starom Egypte. Ešte dávno predtým sa stali obilniny súčasťou výživy človeka. Starí Egypťania pred 4 – 6 tisícimi rokmi pred
n.l. pestovali teraz už neexistujúce sorty obilnín, tieto boli okrem iného určené – keďže ešte nebol vynájdený dynamit – k lámaniu
skál v kameňolomoch tak, že sa vkladali do trhlín a zalievali vodou. Pučaním pukali aj skaly, z ktorých sa stavali pyramídy. Pracovných
otrokov kŕmili však zeleninou a šošovicou so slaninou.
Človek sa poľnohospodárstvom zaoberá asi osem až jedenásť tisíc rokov.
Najstaršími pestovanými obilninami boli pšenica a jačmeň a zostali dlho najobľúbenejšie. Na Slovensku sa v stredoveku stali hlavnými
obilninami raž a ovos, iba v južných oblastiach pšenica a jačmeň. Požívanie pšenice sa zrejme vôbec neviazalo len na jeho dozretie a žatvu.
Mäkké a zelené klasy na počiatku zrelosti neolitickí roľníci jedli. Žlté klasy predtým, kým zrná celkom stvrdli, spracovávali
niekoľkými spôsobmi. Mohli ich zjesť tak ako boli, ale tiež pražiť na ohni, či už pre okamžitú potrebu alebo ako polotovar pre ďalšiu
prípravu alebo na dlhodobé uloženie.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta