Zóny pre každého študenta

Chlieb a kultúra

Chlieb a kultúra
Prelína sa celou ľudskou kultúrou. Skutočnosť, či ho bol dostatok, alebo úplne chýbal, rozhodovala často o prežití celých národov. Obyčajný chlieb. Zároveň prastará, ale nepostrádateľná, legendami opradená potravina, vyskytujúca sa už v najstarších písomnostiach z úsvitu histórie, v rozprávkach i ľudových pesničkách. O chlebe sa dočítame už v Starom zákone. Chlieb ako základná potravina je známy celé tisícročia. Je to jedno z vôbec najstarších známych človekom pripravovaných jedál, stopy sa nachádzajú až z neolitu.
Kvasenie bolo zrejme už v predhistórii. Chlieb nachádzame u všetkých raných civilizácií – Sumeri vyrábali chlieb z jačmeňa.

Chlieb môžeme vystopovať na egyptských hieroglyfoch, kde vidíme výjav zo zberu úrody i z procesu pečenia chleba. V priebehu histórie sa chlieb piekol rôzne – v peciach, v zemných jamách, na horúcich kameňoch, v kamenných pieckach. Starorímska zásada vládnuť podľa hesla „ Chlieb a hry “, čiže dať ľudu jedlo a zábavu, bola pre cisára zárukou pokojnej vlády bez nepokojov a povstaní. V iných dobách sa vítali vzácne návštevy chlebom a soľou. Ktorá iná potravina sa vyskytuje najčastejšie v piesňach, básňach, románoch a ďalších literárnych dielach? Samozrejme chlieb. Ale nájdeme ho aj vo výtvarnom umení, okrem toho že je chlieb témou mnohých obrazov – hlavne zátiší, je zároveň on sám výtvarným materiálom.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/dejepis/8166-chlieb-a-kultura/