Bratislava a „Rolandova“ fontána

Spoločenské vedy » Dejepis

Autor: nany7
Typ práce: Referát
Dátum: 29.04.2014
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 390 slov
Počet zobrazení: 6 332
Tlačení: 625
Uložení: 601

Bratislava a „Rolandova“ fontána

Obyvatelia starej Bratislavy si veľmi dobre uvedomovali význam vody pre život. Bez nej by boli predovšetkým zahynuli smädom a neubránili sa častým požiarom v meste. Preto veľa domov malo studňu priamo vo dvore. Tí, ktorí ju nemali, brali si vodu z verejných studní a fontán. Vlastný zdroj vody potrebovalo aj bratislavské Hlavné námestie, kde sa sústreďoval život mesta. Preto už od jeho vzniku pred viac ako sedemsto rokmi sa tu nachádzala verejná studňa. Neskôr k nej pribudla drevená nádrž, z ktorej čerpali vodu počas požiarov.

Pred viac ako štyristo rokmi (1563) korunovali v Bratislave za uhorského kráľa Maximiliána II. V celom meste sa konali veľkolepé oslavy. Súčasťou osláv boli aj rytierske súboje pri ktorých vypukol veľký požiar a zničil veľa prevažne drevených domov v centre mesta. Kráľ Maximilián II preto mestu finančne prispel na výstavbu dostatočne veľkého zdroja vody. Vďační mešťania nechali kráľa zobraziť ako obrneného rytiera, ktorý pôvodne hral všetkými farbami. Keď ich dážď zmyl, namaľovali ho znovu, postupne však rytier ostal taký, akého ho poznáme dnes. Originál pred nedávnom uložili do úschovy a na jeho miesto postavili kópiu.

Romantici v minulosti rozšírili legendu, že obrnený rytier stojaci uprostred vodnej nádrže na dnešnom Hlavnom námestí je legendami opradený francúzsky stredoveký rytier Roland. Ten vraj zavítal do Bratislavy, aby chránil chorých, slabých, deti a ženy pred rôznymi nebezpečenstvami. Takto sa postupne ujalo pomenovanie „Rolandova“ fontána, hoci v skutočnosti je Maximiliánova. Rytier sa vraj vždy na prelome rokov otočí o 180 stupňov a pokloní sa smerom k domu číslo 6, v ktorom kedysi zahynuli radní páni pri obrane mesta.

Na Veľký piatok sa otočí okolo svojej osi a mávne čarovným mečom Durandalom na každú svetovú stranu na dôkaz, že mesto je pod jeho ochranou. Vidieť ho však môžu iba rodení Bratislavčania, aj to iba tí, ktorí majú dobré a statočné srdce a nikdy nikomu neublížili. Povesť hovorí, že rytier Roland v meste naozaj bol a vždy večer hrával na svojom povestnom rohu Olifante ľúbezné melódie, pri ktorých bratislavské deti dobre zaspávali. Keď sa vrátil do rodného Bretónska, deti bez uspávanky plakali a plakali, a tak ich matky vtrhli na radnicu, aby richtár niečo vymyslel, ináč svojich potomkov neuspia. Richtár prikázal postaviť nad studňou Rolandovu sochu s fontánou, z ktorej do kamennej nádrže padali zurčiace pramienky vody. A pri tomto zurčaní deti dodnes dobre zaspávajú a mávajú pekné sny.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Spoločenské vedy » Dejepis

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu