Zóny pre každého študenta

Diktát – interpunkcia (9. ročník)

Diktát – interpunkcia (9. ročník)

zameranie : interpunkcia – dôraz na oslovenie, citoslovcia, prístavok, viacnásobný vetný člen, vytýčený vetný člen, súvetia.

Prázdniny, tie sa síce začali, ale do môjho života veru nepriniesli nijakú zmenu, ktorá by ma bola nútila vyskakovať dva metre od radosti. Po prvé, vstávať som musela tak ako obyčajne. Totiž moja mamička, presnejšie mabička, pod vplyvom akejsi nevysvetliteľnej záhady neznášala, ak niekto v okruhu päťsto kilometrov spal dlhšie ako do siedmej. Nikdy som, samozrejme, nechápala, prečo kladie taký dôraz na skoré ranné vstávanie, umývanie sa v studenej vode, rannú rozcvičku pred otvoreným oknom. Ach, mabi, keby to záviselo iba od teba, určite by si ma každé ráno vydrhla, vypláchala aspoň v troch studených vodách a potom zavesila na šnúru, aby som bola nielen čistá, ale i vydezinfikovaná slnkom. Inak ma však mabička zvlášť neobmedzovala. Alebo žeby predsa len trošku?

Diktát – interpunkcia (9. ročník)

(Doplň chýbajúce písmená, čiarky.)

Prázdnin_ tie sa síce začal_ ale do môjho života veru nepriniesl_ n__akú zmenu ktorá by ma bola nútila v_skakovať dva metre od radosti. Po prvé vstávať som musela tak ako obyčajne. Totiž moja mam_čka presnejšie mab_čka pod vpl_vom akejs_ nev_svetl_te_nej záhad_ neznášala ak niekto v okruhu p_ťsto k_lometr__ spal dlhšie ako do siedmej. Nikdy som samozrejme nechápala prečo kladie tak_ dôraz na skoré ranné vstávanie um_vanie sa v studenej vode rannú ro_cv_čku pred otvoren_m oknom. Ach mab_ keb_ to záv_selo iba od teba urč_te by si ma každé ráno v_drhla

v_ pláchala aspoň v troch studen_ch vodách a potom zaves_la na šnúru ab_ som bola nielen čistá ale i v_dez_nf_kovaná slnkom. Inak ma však mab_čka zvlášť neobmedzovala. Alebo žeb_ pre_sa len trošku?

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/diktaty/20306-diktat-interpunkcia-9-rocnik/