Diktáty pre 7. ročník

Diktáty 7. ročník

Diktáty pre 7. ročník – Diktát č. 1 na cudzie slová

Určite každý z vás sleduje masmédiá, z ktorých sa na naše hlavy denne sypú cudzie slová. Nie všetky poznáme, preto musíme občas siahnuť po slovníku cudzích slov. Poznanie bežne používaných cudzích slov ako napríklad aktivita, objektívny, perspektíva, radikálny, história, navigácia, filozofia, či hygiena, patrí k všeobecnému vzdelaniu. Žijeme vo vyspelej civilizovanej spoločnosti. Sme zaplavení rôznymi prístrojmi. Mobilný telefón, internet, email, facebook sa stali neodmysliteľnou súčasťou nášho života. Technológia vyvinutá pre virtuálnu realitu nám umožňuje vstúpiť do simulovaného prostredia. Vieme, čo je morfológia, lexikológia, syntax, diktát či personifikácia. Sme originálni, komunikatívni, flexibilní, empatickí, tolerantní. Chodíme na weby, na blogy. Skrátka sme in.

Diktáty pre 7. ročník – Diktát č. 2 na privlastňovacie prídavné mená

V jednom a tom istom domčeku v Uhrovci sa narodili dve významné osobnosti slovenskej histórie: Ľudovít Štúr a Alexander Dubček. Dnes je v malom domčeku zriadené literárne múzeum, ktoré nám približuje Štúrov život a dielo. Je v ňom izba, kde stála Ľudovítova kolíska. Pitvor, v ktorom robili prvé kroky i Štúrovi súrodenci. Miestnosť, kde napísal prvé slová. V zadnej časti domu je miestnosť, kde Štúrov otec učil miestne deti čítať a písať. Úzka dlhý dvor bol iste plný husieho gagotu a v stromoch sa ozýval vtáčí spev. To bolo miesto detských hier učiteľovho synčeka i jeho mladších i starších kamarátov. Drevenou bráničkou sa neskôr vyberal na vychádzky do okolitej prírody. Niekedy sa vybral do kaštieľa, kde viazal knihy v grófovej knižnici. Ku kaštieľu viedla aleja storočných stromov.

Diktáty pre 7. ročník – Diktát č. 3 na číslovky

Každoročne naša škola usporadúva atletické preteky. Tento rok sa uskutočnil už ôsmy ročník. Zo siedmich škôl prišlo dvadsaťjeden športovcov. Tí súťažili v siedmich disciplínach. Našu školu reprezentovali štyria žiaci. Boli veľmi úspešní. Dvakrát boli prví, raz druhí a tretie miesto neobsadili ani raz. Najúspešnejší pretekár sa zúčastnil aj súťaže vo futbale. Všetci sme boli napätí ako struny. Zápas sa nevyvíjal priaznivo pre našich chlapcov. Už od prvých minút prehrávali s pomerne slabým súperom. Potom sa im podarilo dvakrát vystreliť na bránku. Gól však strelili na piaty raz. To im dodalo sily, zvýšili tempo a bojovali ako levy. Skóre bolo stále vyrovnané. Ďalší gól strelili až po dvadsiatich troch minútach. Futbalisti i fanúšikovia po šesťdesiatich minútach hry odchádzali spokojní domov.

Diktáty pre 7. ročník – Diktát č. 4 na zhrnutie učiva 7. ročníka

Teta napĺňala s božím pokojom misky s haluškami. Sestrinho chlapca nepustila domov. Jergušovi podala horúce jedlo a drevenú lyžicu. Paholok Tomáš sedel pri dverách a v rukách držal misku. Tomášova miska bola najväčšia. Hrbil sa nad ňou a stonal. Jerguš škrabotal lyžicou a ukradomky pokukával na gazdových mocných chlapcov. Najstarší Ondrej mal pod nosom krátke tmavé fúzy. Bol veľmi mocný, najmocnejší zo všetkých. Prsia mal široké, budúci gazda. Mladší bol Jano. Svieži, usmiaty, s dobrými očami. Tvár mal oholenú, nos dlhý a zahnutý. Najmladším, ale najkrajším gazdovým synom bol Jožo. Mládencova košeľa ako sneh, čižmy vyleštené ako zrkadlo. Matkini milovaní synovia s obdivom hľadia na otca, s láskou na matku.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/diktaty/20309-diktaty-pre-7-rocnik/