Diktáty pre 6. ročník

Diktáty pre 6. ročník

Diktáty pre 6. ročník – Diktát č. 1 na opakovanie učiva z 5. ročníka

Slniečko dnes pekne svieti. Teplý vetrík pofukuje a strapatí mu jeho kučeravé vlasy. Zakryl si oči rukami, aby ho slnko tak neoslepovalo. Do lesa už bolo blízko. Tu ho obklopí tajomné šero a oddýchne si od horúčavy. Jeho psík zrazu čosi zavetril. Obaja zastali a vyčkávali. Na neďalekej lúčke sa objavil srnec. Nechcel ho vyrušiť. Pomalým krokom obišiel čistinku. Prišiel k húštine, odkiaľ sa ozývalo tisíce vtáčích hrdielok. Touto vtáčou piesňou nás les prosí, aby sme chránili prírodu. Ticho sme sa vrátili späť.

Diktáty pre 6. ročník – Diktát č. 2 na Zvieracie prídavné mená/

Les je najlepšie prostredie, kde človek trávi voľné chvíle. Šum lístia a vtáčí spev nemôže nahradiť žiadne video. Nezabudnuteľný je pohľad na dravce vznášajúce sa nad tatranskými štítmi. Na skalách možno pozorovať sokolie hniezda. Obdivuhodný je jastrabí strmhlavý útok na korisť. Veľa pozoruhodného nájdeme i na zemi. Ľahko sa dá vystopovať zajačí úkryt i líščia nora. Horšie je to vtedy, keď narazíme na medvedí brloh. Lepšie je vyhnúť sa aj roju lesných včiel s včeľou kráľovnou. Lúky sú posiate pestrofarebnými kvetmi a motýlími krídlami. Na takéto zážitky možno len ťažko zabudnúť.

Diktáty pre 6. ročník – Diktát č. 3 na slovesá

Janko sa vrátil domov zo školy. Na stole našiel na pokrčenom papieri matkinou rukou napísaný odkaz. Večer oslavujeme otcove narodeniny. Mali by sme niečo pripraviť. Umy riad a pozametaj kuchyňu! Povysávaj celý byt! V obývačke utri aj prach a veľký stôl prikry novým bielym obrusom! Keď poupratuješ, nezabudni ísť na nákupy. Vtedy mu zišlo na um, že pre otca nemá darček. Čím ho prekvapí? Kúpil by mu nové auto, ale nemá naň dosť peňazí. V meste zašiel do kníhkupectva. Vybral mu knihu Nemeckí filozofi, pretože vedel, že otec sa zaoberá filozofiou.

Diktáty pre 6. ročník – Diktát č. 4 na príslovky

Mesiac svietil zvysoka. Dievča si zhlboka vzdychlo a pobralo sa späť. Všade bolo veľa vody, nedalo sa prejsť. Podchvíľou sa obzrela, lebo mesiac zašiel za oblak. Cestu poznala naspamäť. V diaľke už videla svetlá prvých domov. Predstavila si príjemne vyhriatu izbu a teplý čaj. Pri tejto predstave sa usmiala a pridala do kroku. Zrazu ju čosi potiahlo za sukňu a zakvačilo sa jej do nohy. Bolestivo zjojkla. To omylom stúpla do tŕnia. Opatrne sa vyslobodila a náhlivo sa vrátila na chodníček. Ešte jedna zákruta a zbadá dozelena sfarbený plot a je doma. Pomaly sa vkradne dnu a hádam nikto nezbadá, že bola preč.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/diktaty/20310-diktaty-pre-6-rocnik/