Diktáty pre 5. ročník

Diktáty pre 5. ročník

Diktáty pre 5. ročník – Diktát č. 1 na opakovanie zo 4. ročníka

Bol raz jeden spisovateľ. Písal rozprávky. Celé dni vysedával za stolom. Kládol na papier písmenko k písmenku, slovo k slovu. Zrazu bola na svete rozprávka. Písanie je čertovsky ťažká robota. Spisovateľ písal už od rána. Večer mu už viečka oťažievali a milý spisovateľ zaspal. Spala však iba jeho hlava. Ruka písala a písala. Ráno bola na svete nová rozprávka. Spisovateľ od radosti vyskočil vysoko do vzduchu. Ostal tam visieť. Myšlienky ho nadnášali ako balón.

Diktáty pre 5. ročník – Diktát č. 2 na vybrané slová

Môj strýko Kamil je horár. Pyšne si vykračuje s puškou na pleci po lese. Jeho obydlie je stará horáreň hlboko v lese. Žiaden škodca nezostane pred ním dlho skrytý. Nezľakne sa ani zlovestného vlčieho zavýjania. Často vypátra pytliakov. Ich obeťami sa obvykle stávajú srny a jelene. V horských bystrinách zasa lovia ryby nedovoleným spôsobom. Správa sa ako ochranár prírody. Veľmi zaujímavo rozpráva o zvieratách. V Európe žije vydra riečna. Len zriedka si robieva brloh. Zvyčajne sa skrýva pod koreňmi stromov.

Diktaty.sk – Diktáty online a diktáty na precvičenie 

Diktáty pre 5. ročník – Diktát č. 3 na podstatné mená

Pred pokladnicou stoja záujemcovia o lístky na koncert. V programe sú uvedené mená hudobníkov. Po klaviristovi vystúpi huslista a violončelista. Medzi sólistami opery sú známe mená, napríklad tenorista Peter Dvorský. Medzi huslistami zaujme najviac Peter Michalica. Organizátori koncertov prežívajú pocity radosti. Kto by sa netešil z účasti známych tvárí? V prítmí sály vidieť nadšené oči divákov. Na konci koncertu patrí potlesk aj dirigentovi. So sólistami sa diváci lúčia kyticami kvetov. Ľudia sa rozchádzajú na sídliská a do bytov. Ľudí vítajú predo dvermi ich verné mačky.

Diktáty pre 5. ročník – Diktát č. 4 na prídavné mená

Po jarnom daždi sa radi nadýchame sviežeho vzduchu. Nadšení turisti obľubujú náročné túry po vysokých pohoriach. Pri dobrom počasí sa kochajú prekrásnym výhľadom. Nocujú v drevených chatách pod hrejivými prikrývkami. Nezaobídu sa bez chutného jedla a bylinkového čaju. Teplá strava je tým pravým potešením. Pod obrovskými končiarmi si pripadajú nepatrní a slabí. Po náročnom výstupe oddychujú pod strmým svahom. Na salaši sa môžu občerstviť výborným ovčím syrom. Domov prichádzajú s nádhernými zážitkami. Tešia sa na objavovanie nových miest.

Diktáty pre 5. ročník – Diktát č. 5 na opakovanie učiva 5. ročníka

Konečne! Je tridsiaty jún, dostali sme vysvedčenie a spolu s ostatnými spolužiakmi som vyletela von z triedy. Začínajú krásne bezstarostné dni. Zacítila som svieži vánok voňavých jahôd. Rozbehla som sa za najkrajšou letnou vôňou. Potkla som sa na malom pníku a spadla som. Cítim, ako sa na mňa dívajú cudzie oči. Boli to očká vyplašenej veveričky. Vstala som, oprášila som si šaty, poobzerala sa okolo, no ryšavej veveričky nikde. Zmizla ako vlaňajší sneh. Vykračujem si a za sebou počujem hlas. Nebola som v lese sama. Moji dobrí priatelia ma sledovali.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/diktaty/20311-diktaty-pre-5-rocnik/