Diktáty pre štvrtákov – Diktáty pre 4. ročník

Kontrolné diktáty pre štvrtákov – Diktáty pre 4. ročník

Opakovanie učiva 3. ročníka ZŠ

Starostlivá babička nasypala hladným sýkorkám ryžu. Vnučka Mirka zapišťala ako malá myš. Prekvapila ju rýchla pinka. Rázne sa mykla a ukryla za sýpkou. Napadol ju hmyz? Ale čoby! Obidve sa na tom veselo smejú. Kŕdeľ nasýtených sýkoriek odletel na neďalekú vŕbu. Na kvetinovej lúke najviac obdivujú belasé nevädze.

(počet slov 48, počet plnovýznamových slov 40)

Vybrané slová po b, m

V Banskej Bystrici sa v minulosti ťažilo veľa medi. Bystričania dnes pyšne hľadia na starobylú šikmú vežu. Volajú ju Hodinová veža. Nakláňa sa na jednu stranu. Zvon na veži neomylne odbíja každú hodinu. V dolnej časti bývala mučiareň a väzenie. Z veže bolo vidieť mihotavé svetielko baníckeho škriatka. Rozmýšľal som, ako sa v minulosti platilo mýto.

(počet slov 56, počet plnovýznamových slov 46)

(čiarku treba nadiktovať)

Vybrané slová po p, r

Starať sa o suchozemskú korytnačku je nenáročné. Nepotrebuje žiaden prepych. Na rozdiel od vodných korytnačiek nepotrebuje bývať pri vode ani pri rybníku. Pýta si veľa priestoru. Do príbytku jej umiestnime úkryt pred silným svetlom. Potrebuje mať stále krištáľovo čistú vodu. Rada ju pije alebo sa v nej aj okúpe. Pre dostatok vápnika by mala dostávať vaječné škrupiny. Budete sa ňou pýšiť veľa rokov.

(počet slov 63, počet plnovýznamových slov 50)

Vybrané slová po s, v, z

Naša rodina sa vybrala na výlet na vrch Sitno. Cesta viedla po červenej značke pešo z Banskej Štiavnice. Výhľad nás uchvátil. Bolo vidieť zrúcaninu hradu. Zaujala nás aj povesť o rytieroch. Z okolia sa ozýval sykot sysľa. Korisť vie uloviť rýchlo. Vykúpali sme sa v Richnavskom jazere. Naša cesta sa končila v dedinke Vyhne.

(počet slov 54, počet plnovýznamových slov 45)

Spodobovanie

Milá Evka!

Pozdravujem z malej obce neďaleko Čadce. Škola v prírode je úžasná. Bývame v drevenej chatke v hustom lese. Prikladám aj moju kresbu. V izbe sme tri dievčatá. Včera bolo privítanie. Dnes budeme hľadať poklad. Chlapcov by viac bavilo strieľať z praku. Zajtra nás čaká nové prekvapenie. Porozprávam o ňom až doma. Tvoja kamarátka Zuzka.

(počet slov 56, počet plnovýznamových slov 45)

Opakovanie učiva za 1. polrok

Bytča a Myjava sú moje obľúbené mestá. Pískanie rušňa ohlasuje stanicu Emilovho bydliska. Jaskyňa Driny ponúka nádhernú výzdobu. Kvaple vyzerajú ako z kryštálu. Z obce Viničné vidno časť pohoria Malých Karpát. Odtiaľ už nie je ďaleko do Pezinka. Modra je však vláčikom nedostupná. Z Bytče sa do Považskej Bystrice dostanete aj rýchlikom.

(počet slov 52, počet plnovýznamových slov 41)

Vlastné podstatné mená

Peter Žirko a Milena Bystrická žijú v Sabinove. Kamarátime sa. Spolu chodíme do Prešova. Býva tam strýko. Často pozoruje Mesiac, Saturn a Mars. Je to jeho koníček. Počas víkendov chodieva k rieke Toryse na rybačku. Sedia tam s ujom Kamilom Kuzmom. Sú potichu a aj tak si rozumejú. Často navštevujem babku aj dedka v dedinke Drienica. Dedko je srdcom Drieničan.

(počet slov 60, počet plnovýznamových slov 48)

Ohybné slovné druhy

Rád chodím do Hnúšte. Bicyklom ideme so sesternicou do Rimavskej Soboty. Občas sa vyberieme cez obec Sása na jazero. Je to moje obľúbené miesto na kúpanie. Počas prázdnin tam musím byť aspoň týždeň. Bez toho by sa mi leto ani nepáčilo. Ľahnem si na deku a čítam zaujímavú knihu. Občas sa pozabudnem a spálim sa od slniečka. Potom si natieram spálenú kožu.

(počet slov 62, počet plnovýznamových slov 47)

Neohybné slovné druhy

Spolužiakom som sa hrdo pochválil modelom lietadla. Lieta pomerne vysoko. Fíha! Spolužiaci pozerajú prekvapene. Videli ma obratne ovládať lietadlo. Zajtra im ukážem obrátku vo vzduchu. Dnes si to nacvičím na lúke. Je tam bezpečne. Nie sú tam žiadne elektrické vedenia ani autá nablízku. Určite ohúrim Katku a Zdena. Sme priatelia a často si pomáhame.

(počet slov 54, počet plnovýznamových slov 46)

Opakovanie učiva 4. ročníka

V lete bývajú všetky deti na Slovensku veselé. Myslia na oddych. Pôjdu na výlet. Navštívia jaskyňu Domica, starobylú Nitru, vysielač na vrchu Kamzík. Niektoré vycestujú do Talianska alebo Grécka. Spoznajú neobyčajnosť a rozmanitosť cudzích krajín. Prázdniny rýchlo ubehnú. Príde september. Škola volá! Nezabudnuteľné prázdninové spomienky a zážitky však zostanú v ich mysliach navždy.

(počet slov 53, počet plnovýznamových slov 42)

(čiarky treba nadiktovať)

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/diktaty/21506-diktaty-pre-stvrtakov-diktaty-pre-4-rocnik/