Zóny pre každého študenta

Nácvičné diktáty na slovesá

Nácvičné diktáty na slovesá

Nácvičné diktáty na slovesá č. 1

V umývadle zurčí voda. Chlapci si v nej osviežili tvár. Mama leje olej. Deti si kreslia zvieratká. Príklady už dávno vypočítali. Ocko všetkých úctivo zdraví. Práve prišiel domov z práce. Mal radosť, že chlapci už boli všetko naučení. Môže si spokojne pozrieť televíziu.

Nácvičné diktáty na slovesá č. 2 

Hlavou mi vírili trýznivé myšlienky. Do vyššej súťaže sme nepostúpili. Zavinil to úbytok našich síl. Keď ihrisko pokryl sneh, prestali sme pravidelne trénovať. Vyzerali sme ako zmoknuté myši. Na budúci rok sa tam snáď dostaneme.

Nácvičné diktáty na slovesá č. 3

So strýkom som bol na posede. Zazreli sme vlka. Vraj dovidí veľmi ďaleko. Včas zavetrí človeka a utečie. V zime sa k dedine zbehne aj celá svorka. Podarí sa im uchytiť aj ovcu. Ľuďom neublíži. Zaútočí len keď je ranený. Často loví choré zvieratá. Tak sa v lese nešíria choroby.

Nácvičné diktáty na slovesá č. 4

Slniečko vyskočí spoza vysokej hory. Teplými lúčmi striebri kraj. Žmúri na čistinu a vše zaškúli aj do húštiny. Tam natrafí na zvinutú kôpku. Odrazu sa z nehybného klbka zdvihne hranatá hlava. Chvíľu nehybne stojí. Vretenica zasipí. Sojka na vysokej jedli našuchorí perie. Les stíchne. Had mieri k starej jedli, na ktorej sa to hmýri vtáčencami.

Nácvičné diktáty na slovesá č. 5

V zime sme si poriadne ovinuli šál okolo krku. Ešte včera hlásili chladné počasie. Nad hlavným vchodom do obchodného domu pribili dosku na reklamy. Žiaci tušili, že učiteľ im každú chvíľu oznámi písomku. Na nástenke si nepozorní žiaci nevšimli dôležitý oznam. Nestihli tak prísť na stretnutie.

Nácvičné diktáty na slovesá č. 6

Myši sa prehrýzli do komory. Výr svojimi veľkými krídlami zvíril okolo seba vzduch. Mládenci pokosili lúku. Plecia im od únavy ovisli. Prišli k húštine, odkiaľ sa ozývalo tisíce vtáčích hrdielok. Pred jedlom si umyli ruky a prestreli stôl! Chlapci boli aj dobrými priateľmi. Radi si spolu posedeli pri jedle. 

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/diktaty/23305-nacvicne-diktaty-na-slovesa/