Zóny pre každého študenta

Vstupné diktáty pre piatakov

Vstupné diktáty pre piatakov

Vstupný diktát pre piatakov č. 1 

Strýko objavil v pivnici myš. Prebývala v krabici pod umývadlom. Pomrvil sa a premýšľal. Ako sa upišťanej myši rýchlo zbaviť? Vymyslel pre ňu pascu. Do sivého myšieho klepca pripevnil pikantný syr. Bol pyšný na svoju prefíkanú myšlienku. Spolu sme sa ukryli za starší nábytok a popíjali bylinkový čaj. Želáme si zvíťaziť nad korisťou. Zrazu nás myklo. To stryná šťukla vypínačom a pichľavé svetlo v okamihu prerušilo napínavé vyčkávanie. Návnada zmizla a my sme príživníka nechytili pri čine.

Vstupný diktát pre piatakov č. 2

Čas prázdninového oddychu rýchlo uplynul a my sme opäť v škole. Už sme piataci. Počas vyučovania nás ešte vábi von hrejivé slnko. Nedá sa vyrušiť ani výkladom pani učiteľky. Jeden jeho lúč si posvietil na spachtoša Miša. Šteklí ho tak dlho, kým neotvorí oči. Má šťastie. Práve vtedy ho vyvolala pani učiteľka. Zostal chvíľu v pomykove. Podarí sa mu vybaviť si v mysli rým z básne?

Vstupný diktát pre piatakov č. 3

Na starobylom hrade neďaleko Bytče žila jedna princezná. Myslela si, že je najkrajšia a najbystrejšia na svete. Veľa pytačov sa uchádzalo o jej ruku. Všetci však rýchlo utiekli, lebo bola veľmi pyšná. Raz sa pokúšal dobyť jej srdce pekný mladý rytier. Princezná sa doňho zamilovala. Vyobliekaná ho vítala na svojom hrade. Sľúbila mu, že už namyslená nikdy nebude. Cez prázdniny sme išli so strýkom rýchlikom do Vysokých Tatier. Na túru sme si zvyčajne zabalili chlieb a syr.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/diktaty/23920-vstupne-diktaty-pre-piatakov/