Diktát na veľké písmená s doplňovačkou

Diktát na veľké písmená s doplňovačkou 

Kde bolo, tam bolo, bolo raz jedno kráľovstvo, ktoré sa volalo Bratislavský samosprávny kraj. Rozprestieralo sa medzi povodím Dunaja, Malého Dunaja a pohorím Malých Karpát, ktorému dominuje vrch Záruby. Poddaní sa k nemu vedeli dostať len pešo aj od Smolenického zámku, aj od Plaveckého Mikuláša.

Ľud sa v týchto končinách dodnes nemá zle. Vzácna pôda Žitného ostrova im prináša bohatú úrodu, z južných svahov majú radosť vinári. Navyše, svorne tu žijú Slováci, Maďari, českí bratia a iné menšiny. Čo je však najkrajšie? Pred Vianocami sa títo všetci stretnú na vychýrených vianočných trhoch v uliciach Starého Mesta a tešia sa zo svojej prítomnosti. Aj keď to možno často nepriznajú, ale vtedy sú všetci hrdí na to, že žijú v tomto novodobom kráľovstve.

Diktát na veľké písmená s doplňovačkou  

Kde bolo_ tam bolo_ bolo raz jedno kráľovstvo, ktoré sa volalo _ratislavský samosprávny _raj. Rozprestieralo sa medzi povodím Dunaja, _alého Dunaja a pohorím _alých _arpát, ktorému dominuje _ vrch Zárub_. Poddan_ sa k nemu vedeli _ dostať len pešo aj od _molenického _ámku, aj od Plaveckého _ikuláša.

Ľud sa v týchto končinách dodnes nemá zle. Vzácna pôda _itného ostrova im prináša bohatú úrodu, z _užných svahov majú radosť vinári. Navyše, svorne tu žijú _lováci, _aďari, česk_ bratia a iné menšiny. Čo je však najkrajšie? Pred _ianocami sa títo všetci stretnú na vych_rených _ianočných trhoch v uliciach _tarého _esta a tešia sa zo svojej prítomnosti. Aj keď to možno často nepriznajú, ale vtedy sú všetci hrd_ na to _že žijú v tomto novodobom kráľovstve. 

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/diktaty/24277-diktat-na-velke-pismena-s-doplnovackou/