Anuitná splátka

Spoločenské vedy » Ekonómia

Autor: ref_allfor (19)
Typ práce: Referát
Dátum: 05.02.2015
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 368 slov
Počet zobrazení: 3 604
Tlačení: 293
Uložení: 304
Anuitná splátka
Vo finančnej teórii predstavuje anuita dočasný sled fixných platieb. Väčšinou ide o pravidelné splátky úveru, alebo iného záväzku. Takéto platby sa zväčša skladajú zo zložiek - časová hodnota peňazí (istina), úrok a budúca hodnota.

O anuite najčastejšie hovoríme v prípade pravidelných úspor, splátok úveru (napríklad hypotéky), alebo pravidelných splátok poistného. Anuita sa líši frekvenciou platenia. Platby môžu byť týždenné, mesačné, štvrťročné, ročné, alebo v akomkoľvek inom intervale.

Z toho vyplýva , že na začiatku úverového vzťahu najväčší podiel celej splátky bude tvoriť úrok a naopak na konci bude najväčší podiel splátky predstavovať istina, čiže každou ďalšou splátkou sa úrok znižuje a istina sa zvyšuje. Úrok a istina sa platia v pravidelných časových intervaloch, najčastejšie mesačne počas celej platnosti úveru.

Príkladom anuity sú pravidelné vklady na sporiaci účet, mesačné splátky hypotéky na dom alebo mesačné splátky zdravotného poistenia. Poznamenajme, že anuita zahŕňa tok platieb opakujúcich sa pravidelne, pričom dĺžka doby medzi dvoma splátkami môže byť ľubovoľná (ale pre jednu anuitu konštantná).

Anuita je pravidelná platba počas stanoveného obdobia. Anuitná platba a splátka sú rovnakými splátkami platenými v pravidelných intervaloch, najčastejšie mesačne, počas celej doby platnosti úveru. Anuitná splátka úveru sa skladá z dvoch zložiek splátky istiny a splátky úroku.

Výška splátky sa počas obdobia nemení, mení sa len pomer medzi výškou istiny a výškou úroku. Kým na začiatku splácania úveru je vyšší pomer úroku oproti istine, ku koncu doby splácania je väčší pomer istiny oproti úroku, pričom výška splátky zostáva rovnaká.

Perpetuita

Perpetuita je špeciálny druh anuity, pri ktorom nenastáva ukončenie toku platieb, ale platby sa uskutočňujú do nekonečna. Perióda medzi dvoma platbami, rovnako ako výška jednej splátky sú aj v tomto prípade konštantné.

Známym príkladom perpetuity sú vládne dlhopisy Veľkej Británie, ktoré sú nenahraditeľné a pravidelne vyplácajú fixnú hodnotu kupónu. S týmto druhom dlhopisov sa na trhu výrazne obchoduje, keďže vlastnosti plynúce z permanentného vyplácania kupónov môžu mať pre investorov veľkú hodnotu. Ceny takýchto dlhopisov majú tendenciu vykazovať vysokú citlivosť na zmenu úrokových sadzieb na finančných trhoch. Ďalším príkladom je Model Diskontovania Dividend, ktorý počíta hodnotu akcie spoločnosti na základe budúceho toku dividendových platieb. Model predpokladá, že hodnota akcie je rovná súčtu súčasných hodnôt všetkých budúcich dividend, ktoré budú na akcu vyplatené, pričom tento prúd pravidelných platieb má charakter perpetuity.

Zdroj: Slovník pojmov, Wikipedia
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#úrok


Odporúčame

Spoločenské vedy » Ekonómia

:: Aktuálne kurzy mien ECB

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu